Problem po wymianie rozrządu

Tematy ogólno-techniczne
p
pistol
Forumowicz

Post autor: pistol »

Wymieniłem w swoim autku rozrząd. i po tym zabiegu zaczęły się dziać dziwne rzeczy: zaczął trzymać 3 tysiące obrotów (nie zawsze ale się zdarza co jakiś czas), potrafi strzelić do tego gazem i wtedy jest problem żeby uruchomić go nawet na benzynie. przed wymianą tego nie było. jest możliwość że coś przy tym uszkodził? pasek na pewno jest dobrze założony i nie przeskoczył. może po prostu zbieg okoliczności i np. silniczek krokowy padł w tym samym czasie a ja myślę że mechanik coś źle zrobił? Pomóżcie bo już nie mam do niego siły. Najgorsze że nie ma reguły, po wymianie byłem nim w Zakopanem (jechałem z Gdyni) i nic mu nie było, a w w górach dwa dni przez to stał u mechanika. Jak wracałem dwa razy trzymał obroty, ale po chwili mu przechodziło i jechałem dalej, a jak już wróciłem to kaplica:/

[ Dodano: 2011-10-01, 13:59 ]
viewtopic.php?p=66994#66994 to link do tematu w którym opisuje drugi problem z autem. może one są jakoś ze sobą powiązane? okazało się jednak że ta wizyta u elektryka nic nie pomogła. dalej to samo. pomóżcie bo już mam go dość, najchętniej to bym to sprzedał na częsci albo cokolwiek...

[ Dodano: 2011-10-01, 14:58 ]
szukałem trochę na ten temat i znalazłem taką opinie, że może to być czujnik halla. elektryk mówił że iskra jest ok. Ale jeden gość pisał że też miał iskrę a właśnie aparat zapłonowy powodował problemy z odpalaniem na ciepłym silniku i dodawaniem gazu co jakiś czas.
Ostatnio zmieniony 02 paź 2011, 09:32 przez pistol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
remiq
Zasłużony
Auto: Passat B5/Octavia 1U
Model: 1,9TDI AJM/1,9TDI AGR

Post autor: remiq »

pistol, sprawdź czujnik Halla, bo może dostaje dziwne informacje o obrotach i próbuje je korygować. Sprawdź też czujnik temperatury na króćcu, bo trudne odpalanie na ciepłym silniku może powodować to, że jest zalewany (ECU myśli, że na dworze jest -40st.C). Albo też wtryski ciekną. A jako, że w silnikach 2E jest złącze OBD - VAG prawdę Ci powie :)
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ

Były: Seat Toledo 1/,6i=>1,9D '94 |Audi 80 B4 2,0E '91 | Citroen Saxo 1,5D '99
Jest: Volkswagen Passat B5 1,9TDI '00 | Skoda Octavia 1U 1,9TDI '99
p
pistol
Forumowicz

no właśnie też wyczytałem że to czujnik halla może być. jutro podjadę na komputer to się okaze:) ale dzieki za podpowiedz:)

[ Dodano: 2011-10-03, 18:33 ]
no więc byłem dziś u mechanika. Stwierdzili że to wina gazu, ale potem oczywiście gazownik nic nie znalazł, poza tym że na kablu między cewką a kopułką widać było skaczące iskry. Myślicie że wymiana kabli pomoże ?

[ Dodano: 2011-10-05, 20:51 ]
no i dalej nic. Wczoraj po godzinie postoju odpaliłem auto po czym ruszyłem i zaraz zgasło. To było na gazie. z wielkim bólem odpalił na benzynie, po czym po chwili ponownie zgasł. Mechanicy rozkładają ręce. Na komputerze nie wyskakują żadne błędy. Więc VAG prawdy nie powiedział;/ no i zawsze jak zgaśnie i ponownie go odpalam to kasują się zegary... pomóżcie bo już nie wiem co robić...[/center]
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Post autor: marek_igor »

a może poprostu przestawili rozrząd ? choć to nie ma wspólnego nic z elektryką i kasującymi się zegarami
ale sąsiad po wymianie rozrządu też przyjechał do mnie, że auto nie chce palić i jest słabe, tylko że to było TDI. Ale okazało się to, co napisałem na początku
p
pistol
Forumowicz

rozrząd niby ok bo sprawdził. na kompie nic nie wychodzi to jest najgorsze. a krokowiec by wyszedł na kompie i czy on mógłby spowodować takie problemy?
Awatar użytkownika
regii.kr
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: regii.kr »

kolega robił rozrząd u mechanika podobno dobrego :) i 2 razy rozbierali i składali i miał podobny objaw w silniku 1,8 audi za 3 razem okazało się że był przestawiony i wszystko działa ok a też wychodził błąd czujnika halla a okazał się rozrząd jak się dowiedział ze czujnik kosztuje 150zł to powiedział że przed wymianą jeździło się ok tak mechanicy dochodzili co było nie tak :)
p
pistol
Forumowicz

no dziś dzwoniłem podobno coś znaleźli ale nie chciał powiedzieć co bo powie dopiero jak będzie pewien że to była przyczyna. ale podobno auto nie gaśnie i jest ok także jutro jak będę wiedział co było to dam znać:)

[ Dodano: 2011-10-07, 16:29 ]
no odebrałem dziś samochód u mechanika. Nie miałem jeszcze w pełni okazji sprawdzić czy wszystko ok bo przejechałem krótki odcinek. Ale powiedział że go grzali, potem studzili, jeździli i było ok. No i się okazało że winny był dolot powietrza który od spodu miał dziurę i go nie było widać. Miejmy nadzieję że będzie ok. No i rozrząd jest dobrze założony bo to też sprawdzili.
f
futer27
Forumowicz

Po wymianie rozrządu w 1,9 tdi

Post autor: futer27 »

Witam wszystkich , jestem posiadaczem tolka II 1,9 tdi ahf 110 km z 1999 roku i nie dawno wymieniłem w nim sam rozrząd problem polega na tym że pasek rozrządu jest przesunięty na kołach patrząc po śladach starego paska o jakieś 2 mm w strone silnika mechanik powiedział że któras rolka jest żle zamontowana i dla tego pasek nie pada na kołach w ślad starego i należ zwalic rozrząd i wszystko od nowa bo inaczej pęknie pasek .Zastanawiam się czy tak może byc, czy pasek może się jeszcze ułoży bo przejechałem na nowym rozrządzie dopiero 300 kilometrów .Z góry dziękuje za jaką kolwiek podpowiec
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Nie masz przypadkiem paska o innej szerokosci?
f
futer27
Forumowicz

Post autor: futer27 »

Nie sprawdzałem jest dokładnie taki sam i tej samej firmy jak stary pasek
ODPOWIEDZ