Jak zgasić silnik diesla w takiej sytuacji...

Wszystko o silnikach wysokoprężnych
ODPOWIEDZ
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

goomis86 pisze:
Tez widzialem na tvn turbo jak zamiast oleju zalali silnik jakims specyfikiem kosmicznym i nic sie nie stalo, nawet testy przed/po robili, o ich "wiarygodnosci" mozna poczytac w necie...

A dokładnie to chodzi o Modyfikator Plus

Zamówiłem to około 1,5 roku temu kumplowi do Golfa Mk3 1.9 1Z i później twierdził że łatwiej mu odpalał.

Na odpalanie pomaga zmiana stacji benzynowej ;)
e
eR
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: eR »

Panowie skoro tak o pompach i paliwie zaczęliście to czy ktoś podziela twierdzenie, że ON bezsiarkowy źle wpływa na żywotność pompy paliwa.
s
szymekgd
Forumowicz

eR pisze:Panowie skoro tak o pompach i paliwie zaczęliście to czy ktoś podziela twierdzenie, że ON bezsiarkowy źle wpływa na żywotność pompy paliwa.

Dlaczego?
Awatar użytkownika
Roxon40
Moderator
Auto: Renault
Model: Laguna III 2.0 140KM PB

Post autor: Roxon40 »

Myślę że można zamykać temat bo zaczyna zbaczać z pierwotnego tematu. Wiemy jak zgasić awaryjnie silnik a o pompach nie potrzeba nam tu rozmowy :)
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
:diabelek: EcuProject :diabelek:
:one: Jest 140 KM i 195 Nm Pb :582:
e
eR
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: eR »

Racja nie o tym miała być rozmowa ;-)
Awatar użytkownika
voyager2550
Forumowicz

Post autor: voyager2550 »

Kitaj pisze: jak szybko nie zareagujemy to któregos tłoka będziemy szukać u sąsiada w ogródku ;-)

Mi 2 lata temu do śmiechu nie było ;) Kupiłem z ojcem Peugeota 205 w Dzierżoniowie koło Wrocławia. Auto było na chodzie, jeździł nim jakiś dziadek tylko do kościoła. Uzupełniliśmy płyny, olej, zalaliśmy ropy na full. Wyjechaliśmy tylko za miasto, prosta droga i gaz ..... Nagle silnik wszedł na niewiarygodne obroty. Naprawdę zakręcił się chyba do kilkunastu tysięcy ;) Nawet Hondy się tyle nie kręcą ;) Myślałem, że zaraz odlecimy. Gaz się zawiesił i obroty ciągle rosły. Silnika nie dało się zgasić, a wokoło nas chmura .... hmm chmura to mało powiedziane. W promilu 70 metrów od nas świata nie było widać. Auta się zatrzymywały, każdy po klaksonie... zadyma ładna. Nie wiadomo co robić, otwierać maskę czy uciekać ... jeden drugiego nie widział tak było biało, siwo, czarno ....Nigdy takiego czegoś nie widziałem. Z wrażenia nie pamiętam jak auto udało się zgasić. Gdy dymy i emocje opadły zaczęło się gdybanie jaka była przyczyna. Wróciliśmy na stację, żeby się upewnić czy na pewno zalali nam ON. Okazało się że tak. Najwidoczniej dziadek słabo cisnął na gaz ... Trzeba jakoś było wrócić do domu te 500 km wehikułem z 85 roku :-D :-D
Awatar użytkownika
Radar
Forumowicz
Auto: Toledo
Model: 1L

Post autor: Radar »

turbina zassała wam olej chyba ?przez walnięty uszczelniacz na wałku tubawki wszystek olej idzie w silnik na tłoki i dostaje obrotów jak z F1.podobno najlepiej zadusić silnik na piątce.osobiście nie próbowałem i nie chce próbować.
Był Tolek 1L AFN jest Tolek 1M AHF
s
szymekgd
Forumowicz

Inna mozliwoscia jest za duze cisnienie w silniku, wyrzut oleju przez odme i bezposredni wtrysk na tloki...
a
axl

Post autor: axl »

kolega normalnie jechał na trasie (Passat 1.9 TDI 90KM) gdy nagle nieoczekiwanie auto zaczeło przyśpieszać, dał na luz wyjął kluczyk... a silnik dalej chodził na max obrotach!

podobno poszła jakaś uszczelka turbiny i silnik zaczął palić olej silnikowy

coś podobnego jak tutaj
http://www.youtube.com/watch?v=6BsAQhEPxrQ

najlepszy sposób to wrzucenie 5 biegu i liczyć na najmniejsze straty

koledze udało się zadławić silnik ale niestety turbo do wymiany i okaże się co jeszcze, jak na razie brak funduszy na dokładne sprawdzenie...
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

axl pisze:najlepszy sposób to wrzucenie 5 biegu i liczyć na najmniejsze straty

Albo maska w górę i odłączyć dopływ paliwa :P ;)
ODPOWIEDZ