[1M] Montaż czujników cofania/parkowania

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.
ODPOWIEDZ
m
michaels1800
Forumowicz
Auto: 1M 1999r.
Model: 1.8 20V AGN

Post autor: michaels1800 »

GMS to ta sama firma, która produkuje maty wygłuszające ? A nawigacja chodzi płynnie ? Myślę też nad radiem 1din z tym wysuwanym wyświetlaczem.
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Tak, ta sama. Nawigacja chodzi bardzo płynnie, żadnych zastrzeżeń.
Wysuwany wyświetlacz ma ten minus, że średnio się będzie nadawał do kamery cofania. Przecież nie będziesz czekał aż się wysunie przy każdym wrzuceniu wstecznego.
m
michaels1800
Forumowicz
Auto: 1M 1999r.
Model: 1.8 20V AGN

Post autor: michaels1800 »

No to prawda, ale z tej kamery chyba zrezygnuję i ewentualnie kupię dźwiękowe czujniki :)
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Re: Montaż czujników cofania/parkowania

Post autor: vwir »

Jako iż musiałem zmienić zderzak (mała przygoda zimą, poza tym drażnił mnie bo miał otarcia) to w nowym już nie chciałem wiercić dziur na czujniki. I tak mam kamerę cofania, więc czujniki nie są wtedy konieczne. Ale wpadło mi w oko coś takiego: http://www.aliexpress.com/item/freeship ... 93627.html
Kosztowało coś ok. 50pln, więc zaryzykowałem. Przyklejamy tylko tą taśmę wewnątrz zderzaka, bez wiercenia, itp. Założyłem i nawet to działa. Jeśli chodzi o precyzję wskazań to nie ma co porównywać do valeo, które miałem wcześniej, ale działa. Zaczyna piszczeć gdy przeszkoda jest już dość blisko zderzaka (nie mierzyłem, ale pewnie z 40cm). Zauważyłem, że piszczy, gdy obiekt się przesuwa. Czyli dopóki cofamy i obiekt się zbliża to piszczy, a gdy przestaniemy cofać to przestanie piszczeć (mimo, iż wsteczny cały czas jest wrzucony). Ciągły sygnał wydaje, gdy przeszkoda jest już przy samym zderzaku. Taśma jest tak długa, że zachodzi też na boki zderzaka, więc tam też piszczy. Jeśli ktoś nie chce wiercić zderzaka to jest to jakaś alternatywa.
Awatar użytkownika
klynna
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: klynna »

Co sądzicie o takim zestawie czujników ?
http://allegro.pl/ag22-czujnik-4-czujni ... 99167.html
ODPOWIEDZ