Jako iż musiałem zmienić zderzak (mała przygoda zimą, poza tym drażnił mnie bo miał otarcia) to w nowym już nie chciałem wiercić dziur na czujniki. I tak mam kamerę cofania, więc czujniki nie są wtedy konieczne. Ale wpadło mi w oko coś takiego:
http://www.aliexpress.com/item/freeship ... 93627.htmlKosztowało coś ok. 50pln, więc zaryzykowałem. Przyklejamy tylko tą taśmę wewnątrz zderzaka, bez wiercenia, itp. Założyłem i nawet to działa. Jeśli chodzi o precyzję wskazań to nie ma co porównywać do valeo, które miałem wcześniej, ale działa. Zaczyna piszczeć gdy przeszkoda jest już dość blisko zderzaka (nie mierzyłem, ale pewnie z 40cm). Zauważyłem, że piszczy, gdy obiekt się przesuwa. Czyli dopóki cofamy i obiekt się zbliża to piszczy, a gdy przestaniemy cofać to przestanie piszczeć (mimo, iż wsteczny cały czas jest wrzucony). Ciągły sygnał wydaje, gdy przeszkoda jest już przy samym zderzaku. Taśma jest tak długa, że zachodzi też na boki zderzaka, więc tam też piszczy. Jeśli ktoś nie chce wiercić zderzaka to jest to jakaś alternatywa.