Pompa ABS - zimne luty

Tematy ogólno-techniczne
Awatar użytkownika
dropsik9977
Forumowicz

Pompa ABS - zimne luty

Post autor: dropsik9977 »

Witam
ostatnio podlaczylem pod kompa tolka II i wyskoczylo m.in, pompa abs kumpel ktory mi to robil powiedzial ze napewno sa zimne luty na pompie bo czesto sie to zdaza w takich silnikach.

pytanie teraz czy idzie to jakos latwo samemu zrobic czy trzeba dac do specjalnego warsztatu
albo jaki koszt nowego sterownika pompy.

przy okazji wlasnie pytanie o wycieraczki czy wie ktos co moglo pojsc auto stalo miesiac w zimie zamarzniete cale bylo wszystko nie chodzilo jak powinno
tolek mial jedno wycieraczke ktos jedna zajumal razem z ramieniem.
i teraz ostatnio chcialem wlaczyc i dupa nie idzie wg nie chodza i tak samo nie chodza pod plynem jak wlacze.
na kompie nic nie wyskoczylo jak cos
bezpiecznik ? silniczki ?
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Pompa ABS - zimne luty

Post autor: DzieX »

Sterownik pompy to już musisz dobierać dokładnie do swojego rocznika i wersji ABS. Bywały same ABS, ABS/EDS, ABS/EDS/ASR i ABS/EDS/ASR/ESP. Wszystkie w systemach Mark60 lub Mark20. Nigdy nie słyszałem o czymś takim jak zimne luty na pompie, ale mało słyszałem :P Tak to wygląda w środku - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2088688.html Jeśli czujesz się na tyle mocny z elektroniki to możesz próbować podgrzewać te luty, ale ja bym szukał drugiej pompy.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
Awatar użytkownika
dropsik9977
Forumowicz

Pompa ABS - zimne luty

DzieX pisze:Sterownik pompy to już musisz dobierać dokładnie do swojego rocznika i wersji ABS. Bywały same ABS, ABS/EDS, ABS/EDS/ASR i ABS/EDS/ASR/ESP. Wszystkie w systemach Mark60 lub Mark20. Nigdy nie słyszałem o czymś takim jak zimne luty na pompie, ale mało słyszałem :P Tak to wygląda w środku - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2088688.html Jeśli czujesz się na tyle mocny z elektroniki to możesz próbować podgrzewać te luty, ale ja bym szukał drugiej pompy.

no ja mam sam abs nie mam eps asr ani nic innego pomocniczego :) silnika 1.9 TDI AHF.
nic wiecej niestety nie wiem co i jak.
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Pompa ABS - zimne luty

Post autor: DzieX »

Najlepiej zajrzeć pod maskę i odczytać numer pompy, lub na vagu sprawdzić dokładny numer sterownika. Napisałeś mi PW, ale ja nie jestem w stanie stwierdzić jaką dokładnie masz pompę, więc sprawdź po numerze.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
Awatar użytkownika
dropsik9977
Forumowicz

Pompa ABS - zimne luty

DzieX pisze:Najlepiej zajrzeć pod maskę i odczytać numer pompy, lub na vagu sprawdzić dokładny numer sterownika. Napisałeś mi PW, ale ja nie jestem w stanie stwierdzić jaką dokładnie masz pompę, więc sprawdź po numerze.

ok to jutro napewno lukne :) mam nadizeje ez nie trzeba jej wykrecic zeby nr znalezc ;p

[ Dodano: 2013-01-01, 17:15 ]
a co moze byc z wycieraczkami ?
g
guciek91
Forumowicz

Pompa ABS - zimne luty

Post autor: guciek91 »

kolego sprawdz te duże bezpieczniki na akumlatorze co są może przez to ci ABS nie działa, zimne luty też mogą być jest to do ogarnięcia napewno tylko tzreba wyjać pompe lub sam sterownik od pompy. A co do wycieraczek jeżeli bezpieczniki ok to być może mechanizm zatarty typowa usterka, musisz rozebrać podszybie i wyciagnać mechanizm rozsprzęglić go i spróbować czy ruszy jak ruszy trzeba wyczyścić mechaniżm i nasmarować.
Była Nexia 1.5 8V 75KM ;)
Było Toledo 1L 2.0 8V 115KM automat !
Jest Toledo 1M 1.9 TDi 110KM :)
Awatar użytkownika
dropsik9977
Forumowicz

Pompa ABS - zimne luty

guciek91 pisze:kolego sprawdz te duże bezpieczniki na akumlatorze co są może przez to ci ABS nie działa, zimne luty też mogą być jest to do ogarnięcia napewno tylko tzreba wyjać pompe lub sam sterownik od pompy. A co do wycieraczek jeżeli bezpieczniki ok to być może mechanizm zatarty typowa usterka, musisz rozebrać podszybie i wyciagnać mechanizm rozsprzęglić go i spróbować czy ruszy jak ruszy trzeba wyczyścić mechaniżm i nasmarować.

a tak ogolnie no to sprawdzilem te 3 bezpeiczniki zielone 20 jak pamietam byly sa stare widac ale nie sa przepalone. (w tej skrzyneszcce na aku co jest sprawdzilem)
ok ok rozumiem :)
jutro po pracy bo niestety sie zaczyna juz :( pobawie sie :) przyokazji mam do wymiany czujnik temp i tak samo musze sprawdzic czujnik od klimy ten przy grodziowce no bo klima mi nie dziala chyba
tak VAG pokazal.

ale pierw bezpieczniki sprawdze.
g
guciek91
Forumowicz

Pompa ABS - zimne luty

Post autor: guciek91 »

Popatrz na te bezpieczniki blaszki na aku, może wyglądać ok a bd przepalony, robiłem fabie z taką usterka na pierwszy rzut oka były ok ale miernik prawde powiedział, a vag jaki błąd pokazuje od ABS?
Była Nexia 1.5 8V 75KM ;)
Było Toledo 1L 2.0 8V 115KM automat !
Jest Toledo 1M 1.9 TDi 110KM :)
s
szymekgd
Forumowicz

Pompa ABS - zimne luty

Post autor: szymekgd »

dropsik9977 pisze: i tak samo musze sprawdzic czujnik od klimy ten przy grodziowce no bo klima mi nie dziala chyba
tak VAG pokazal.

Pamiętaj, że climatronic ma zabezpieczenie i poniżej +5st. (z odchyłką) nie załączy klimy.
Michal
Awatar użytkownika
dropsik9977
Forumowicz

Pompa ABS - zimne luty

szymekgd pisze:
dropsik9977 pisze: i tak samo musze sprawdzic czujnik od klimy ten przy grodziowce no bo klima mi nie dziala chyba
tak VAG pokazal.

Pamiętaj, że climatronic ma zabezpieczenie i poniżej +5st. (z odchyłką) nie załączy klimy.

pamietam pamietam :)
bylo u mnie +8 na liczniku tak pokazywalo no a na termo tak samo u mnie w domu moze pol stopnia mniej no i nic nie dzialalo.

ale po 1 nie wiem wg czy klima jest musze odkrecic i nacisnac nozyczkami czy czyms i zobaczymy czy cos jest czy nie.

a jak nie ma pierw naladowac odgrzybic sprawdzic bardzi dokladnie szczelnosc.

no a po 2 na vagu wyskoczylo ze ten czujnik takze moze wariuje przez to co wyzej napisalem a moze faktycznie padl.
ODPOWIEDZ