Wymiana silnika (slupka) - zakup uzywanego

Tematy ogólno-techniczne
Awatar użytkownika
leeon
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: leeon »

Witam, z pewnych wzgledów bede stal przed koniecznoscia wymiany "słupka" (silnika bez osprzetu).
Jedyna forma zakupu to ogledziny osobiste i zakup - zadna wysylka itp.

Wiem jak ocenic stan silnika ktory siedzi w aucie (czego sluchac co sprawdzic vagiem), ale wiekszosc oferowanych silników to wyjete juz z auta na tzw. "gwarancji rozruchowej" ;)

Czy moze mi ktos doradzic na co zwrocic uwage w silniku lezacym na palecie poza ew wyciekami?

Pozdrawiam :-/
Ostatnio zmieniony 18 sty 2014, 00:47 przez leeon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bartekmk
Forumowicz
Model: ASV++

Post autor: bartekmk »

zakrecic silnikiem i sprawdzic kompresje.
p
powe88
Forumowicz
Model: 1.6 SR

Post autor: powe88 »

Podłączam się do pytania leeon być może czeka mnie to samo. Czy coś jeszcze oprócz kompresji...?
Awatar użytkownika
Roxon40
Moderator
Auto: Renault
Model: Laguna III 2.0 140KM PB

Post autor: Roxon40 »

Rozumiem, że pytacie o wymianę silnika na taki sam a nie na przekładkę na inny. Bo jak na inny to temat jest do przesunięcia.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
:diabelek: EcuProject :diabelek:
:one: Jest 140 KM i 195 Nm Pb :582:
e
eR
Forumowicz

Post autor: eR »

Przecież chodzi o sam słupek. Osprzęt zostaje. Ale fakt... w temacie "wymiana silnika"
Awatar użytkownika
Roxon40
Moderator
Auto: Renault
Model: Laguna III 2.0 140KM PB

Post autor: Roxon40 »

Dlatego też pytam. W opcji "szukaj" wyświetli się "wymiana silnika" a nie to że chodzi o sam słupek. Czyli temat zostawiam tu, gdzie jest.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
:diabelek: EcuProject :diabelek:
:one: Jest 140 KM i 195 Nm Pb :582:
Awatar użytkownika
leeon
Forumowicz

Tak tak, chodzi o wymiane samego slupka, nie zaden swap odmiennej jednostki :/ A co jesli slupek bedzie bez paska, jak wtedy nim zakrece? Przy braku synchronizacji korby z walkiem tloki stukna w zawory... Ehh sytuacja beznadziejna :] a handlarze wciskaja szmelc i maja sie dobrze :570:
Awatar użytkownika
CYRULIK
Zasłużony
Auto: Leon Zonki ;)
Model: Moje S 2,5

Post autor: CYRULIK »

leeon pisze:Tak tak, chodzi o wymiane samego slupka, nie zaden swap odmiennej jednostki :/ A co jesli slupek bedzie bez paska, jak wtedy nim zakrece? Przy braku synchronizacji korby z walkiem tloki stukna w zawory... Ehh sytuacja beznadziejna :] a handlarze wciskaja szmelc i maja sie dobrze :570:

Stary nie kumam Twojego problemu, tak jak pisałeś dostajesz gwarancje rozruchowa(niestety albo masz pecha i szukasz dalej albo jest super i się cieszysz), kto kupuje silnik bez paska rozrządu????? zresztą poszukaj w okolicy czasami w cenie albo za grosze masz nawet z wymiana, a jeżeli twierdzisz ze za duże ryzyko to wyremontuj swój obecny.
"Kiedy wydaje Ci się, że jesteś bardzo dobrym kierowcą, który wie już wszystko o jeździe i drogach, sprzedaj jak najszybciej swój pojazd i nigdy więcej nie siadaj za kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych kierowców".
Awatar użytkownika
leeon
Forumowicz

CYRULIK pisze:
leeon pisze:Tak tak, chodzi o wymiane samego slupka, nie zaden swap odmiennej jednostki :/ A co jesli slupek bedzie bez paska, jak wtedy nim zakrece? Przy braku synchronizacji korby z walkiem tloki stukna w zawory... Ehh sytuacja beznadziejna :] a handlarze wciskaja szmelc i maja sie dobrze :570:

Stary nie kumam Twojego problemu, tak jak pisałeś dostajesz gwarancje rozruchowa(niestety albo masz pecha i szukasz dalej albo jest super i się cieszysz), kto kupuje silnik bez paska rozrządu????? zresztą poszukaj w okolicy czasami w cenie albo za grosze masz nawet z wymiana, a jeżeli twierdzisz ze za duże ryzyko to wyremontuj swój obecny.

Mozliwe, ze masz racje, ja doswiadczenia w tego typu sprawach nie mam - innaczej nie byłoby tego wątku.

Teraz wpisz w google Gwarancja Rozruchowa i zobacz ile jest w tej kwestii wątków na forach prawnych ;) To że ona jest to jeszcze nie swiadczy ze odwozisz silnik i wszystko gra. Dla tego pytam o kwestie sprawdzenia, aby zminimalizowac prawdopodobienstwo odwozenia jakiegos szmelcu.

Kolejna kwestia jest to ze nie ufam zadnemu mechanikowi, po pierwsze 80% to kretacze, po drugie jak zrobie sam to wiem co mam ;)

Na chwile obecna mam umowione w piatek ogledziny swiezej dostawy z UK, z mozliwoscia odpalenia ;) Zobaczymy ... ;)
Awatar użytkownika
haszczu
Moderator
Auto: Seat
Model: Leon 1.8T AUQ

Post autor: haszczu »

leeon pisze:Kolejna kwestia jest to ze nie ufam zadnemu mechanikowi, po pierwsze 80% to kretacze(...)

heh jak to mówią: Znasz swojego mechanika Dobrze, to nie dobrze :p
ODPOWIEDZ