[1M] Konserwacja klamki klapy od bagażnika

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

Zdaję sobie sprawę, że to banał, ale skoro już fotki zrobiłem to pomyślałem, że wielu chciałoby ten banał obejrzeć i poczytać co i jak... No więc bez zbędnego gadania zabieramy się do roboty.

Potrzebne akcesoria:
- śrubokręt krzyżakowy (zwykły też może być, ale krzyżak lepiej się nadaje)
- klucz 10, najlepiej z przedłużeniem ;)
- preparat smarujący...

Może być Wurth tak jak chłopaki radzili, jednak ja zastosowałem WD-40. Co do samego wd-40 mogę powiedzieć, że nie stosujemy go na plastik w żadnym wypadku, jednak w samym zamku praktycznie go nie ma, no w sumie za wyjątkiem jednego maleństwa, na które trzeba uważać. O tym jednak później.

Przechodząc do sedna:
1. Poniżej widzicie osłonę, którą oczywiście należy zdjąć. W tym celu należy odkręcić wszystkie śrubki... Dla ułatwienia ich umiejscowienie zaznaczyłem czerwonym obramowaniem. Musimy odkręcić 8 śrubek, aby zdjąć osłonę. Dwie mamy na górze przy zamku, kolejne dwie w tych wgłębieniach pośrodku, 4 następne przy osłonach dostępu do świateł (po dwie z każdej strony)...
Obrazek

2. Po zdjęciu osłonki ujrzymy coś takiego:
Obrazek

3. Tutaj mamy sam interesujący nas zamek, aby go wyciągnąć należy odkręcić dwie widoczne na zdjęciu śrubki.
Obrazek

4. Po odkręceniu śrubek trzeba wyciągnąć mikrostyk odpowiedzialny za odpowiednie działanie kontrolki bagażnika na desce tzn. czy jest otwarty czy nie. Konkretnie mówię o czymś takim:
Obrazek

5. Jak już go odłączymy to na sam koniec musimy zdjąć element odpowiedzialny za poprawne otwieranie bagażnika (zaznaczony na zdjęciu), po czym całość wyjąć.
Obrazek

6. Całość po wyjęciu prezentuje się następująco:
Obrazek

7. Poniżej oznaczyłem ten maluśki plasticzek o którym wspominałem, przy ewentualnym psikaniu wd-40 należy go pominąć... Spryskać sam dół zamka... No a tą grubszą czerwoną krechą objechałem miejsce gdzie powinno być takie plastikowe gniazdo do którego się wpina mikrostyk (akurat u mnie zdjąłem przed zdjęciem) :-D
Obrazek

Po spryskaniu preparatem zamka, należy odczekać chwilę by przeschnął i możemy zakładać analogicznie z powrotem :) Polecam przetrzeć sobie od środka plastikową osłonę zamka tak poza tym ;) To by było na tyle. Dziękuję za uwagę :-D
Awatar użytkownika
gurszczak
Zasłużony
Auto: Hyundai
Model: ix35

Post autor: gurszczak »

No i pieknie Sony87, już nikt nie powienien mieć problemów z konserwacja zamka w klapie :)
Pozdrawiam Gurszczak

Obrazek

Gurszczak i jego Hultaj
Awatar użytkownika
tony
Zasłużony

Post autor: tony »

Jestem pod wrażeniem ... :-)
Pozdrawiam użytkowników Seata Toledo. Dziękuję wam za dobroć i za modlitwy. Z serca wam błogosławię.
Serdetschnje posdrawjam Toledziakuf
Tony
Awatar użytkownika
bartek
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: bartek »

bardzo ładnie, nic dodać - nic ująć :-)
RB Auto - warsztat samochodowy
Olsztyn, Kołobrzeska 50
www.rbauto.eu
Zapraszamy
Awatar użytkownika
Tomas
Forumowicz

Post autor: Tomas »

No fajnie opisane :)
To co Bartek? na następnego spota bierzemy śrubokręty, klucze i smar i robimy konserwacje zamka bagażnika? ;) hehe
Jak mawiają daltoniści "Życie jest jak tęcza - raz czarne, raz białe" ;)
Awatar użytkownika
peter174
Zasłużony
Model: 1.9 TDI ASZ

Post autor: peter174 »

Sony mam do ciebie pytanie ... otóz oprócz srub o których wspominasz ten plastik trzyma sie tez na 4 spinkach (zaznaczone na czerwono miejsca mocowania spinek na twojej fotce) ... chodz mi jaki jest kształt tej spinki ? czy jest to taka sama spinka jak w drzwiach ? czy cos na tych aukcjach dobiorę http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1026187 .. jedna z tych spinek mi pekła i troche ten plastik na wybojach stuka o klapę ... cos trzeba zakupic a dwa razy w mrozne dni nie mama ochoty rozbierac tego 8-)
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

peter174, ja tych spinek w ogóle nie posiadam... a klapa mi nie stuka nic a nic :D niestety nie odpowiem Ci wobec tego... Jednak skoro masz 3 pozostałe to sobie zerknij ;) Ciepło się ubierz i do dzieła :-D
Awatar użytkownika
peter174
Zasłużony
Model: 1.9 TDI ASZ

Post autor: peter174 »

niestety (a moze stety) ale fabrycznie są tam 4 spinki .. nawet sobie wygrzebałem w ETOs-ie ich numer (6K0 807 887) ale co mi z tego jak rysunek jest strasznie mało czytelny i trudno wywnioskowac jakiego rodzaju to są spinki ... no cóz moze cos dopasuje na czuja . .dzieki za informacje
Awatar użytkownika
Tomas
Forumowicz

Post autor: Tomas »

a ja skorzystałem z fotorelacji i naprawiłem sobie tą klapę. Okazało się, że trzeba wyregulować ten plasticzek na gwincie (trochę go podkręciłem). Teraz działczy jak nówka, a cała operacja prosta jak drut :)
Jak mawiają daltoniści "Życie jest jak tęcza - raz czarne, raz białe" ;)
M
Matys28
Forumowicz

Post autor: Matys28 »

dzisiaj robilem wszystko wg twoich instrukcji,mam ciagle jeden maly problem,nie dziala mi kontrolka otwarcia klapy tylnej,co moze byc nie tak??
ODPOWIEDZ