Mazda 3 vs Suzuki Swift

Czyli kogo objechaleś, a kogo nie.
Awatar użytkownika
BiałaJ
Forumowicz

Mazda 3 vs Suzuki Swift

Post autor: BiałaJ »

Wczoraj, około godz. 18 jadę z mamą od strony Boszkowa do Włoszakowic Mazdą siostry . Jakieś 40m przed znakiem "teren zabudowany" odchodzi droga w prawo. Na liczniku ok. 60km/h, nawierzchnia mokra, padał deszcz. Z przeciwka jedzie rząd samochodów z ciężarówką na czele. Ciężarówka przyhamowała i skręciła w boczną drogę. Następny był bus jadący prosto, a za nim blondyna w Suzuki, która stwierdziła, że skoro bus zasłania jej widoczność to można skręcać. Wyłoniła się jakieś 30m przede mną (tak mi się przynajmniej wydaje). Ona na gaz, ja po hamulcach... Odbić nie miałam gdzie: z lewej strony następne dwa samochody, z prawej metalowa banda i rów, a poza tym było za mało czasu. Pamiętam jej samochód przed maską, a potem smród, dym z poduszek i mamę (na szczęście miała bardziej cofnięty fotel i poducha nie uderzyła jej zbyt mocno) ciągnącą mnie za ramię, żebym zgasiła silnik. Jak już odzyskałam słuch i zrozumiałam, o co jej chodzi, chwile musiałam pomyśleć, żeby sobie przypomnieć, że trzeba przekręcić kluczyk :-| Na zewnątrz stałam się bardziej kontaktowa. Najlepsze było stwierdzenie blondyny: "Nic nie widziałam, to skręciłam" :evil: :evil: :evil:
Przód z prawej strony Mazdy zdarty, ale silnik chyba nie oberwał. Nie ma prawej strony "zderzaka". Pojemnik do płynu spryskiwaczy wisi z boku. Koło wyłamane, alus pęknięty, opona połowicznie utrzymała się na feldze. Po lampie zostały żarówki i soczewka. Ogólnie bardzo smutny widok :cry: Jakimś cudem zostałam na pasie (zatrzymałam się ok 15m za zakrętem).
Suzuki trochę się zakręciła. Wgniecione drzwi przednie i tylne od strony pasażera. Nadkole też oberwało. Na szczęście blond była sama.
Mazda sprowadzona, może drugi tydzień po kupieniu, jeszcze na dowodzie tymczasowym. Siostra załamana, a ja mam dziwne poczucie winy :-/
Niby prędkość nie była duża, ale odczucia i liczba leżących na asfalcie elementów przerażające.
Bądźcie ostrożni przy takich zakrętach
Awatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9

Mazda 3 vs Suzuki Swift

Post autor: Danielek. »

Współczuje ci,nauczyłem się że na skrzyżowaniach trzeba też myśleć za innych ale nie da się wszystkiego przewidzieć. Szczęście że nikomu nic się nie stało ;-)
Może jakieś foto ?
Awatar użytkownika
CandyCane
Forumowicz

Mazda 3 vs Suzuki Swift

Post autor: CandyCane »

To co się dzieje na polskich drogach często-gęsto przechodzi ludzkie pojęcie.
Ostatnio stałem pod klatką u znajomego. Babka wycofywała tyłem Lanosem z parkingu prostopadle ustawiona do drogi. Przód "zaszedł" na CC i wyrwała w nim cały zderzak i połamała zaczepy. Myślałem że wróci, - a skąd! Gaz i odjeżdża. Wyleciałem jej prosto przed maske i kazałem wrócić. Cała w nerwach i tłumaczy że nie widziała i nie słyszała.
Dobre sobie.
Wysiadając jeszcze obiła drzwi w Sienie. Z racji iż nie było właścicielki (jak się później okazało) tego CC, kazałem albo dzwonić na policje albo czekać aż wróci właściciel.
Koniec końcu chyba się dogadały.
Takich i innych sytuacji jest cała masa, szkoda że jedna z tych groźniejszych przydarzyła się Tobie.
Skoro sama wiesz że nie mogłaś nic zrobić, nie możesz mieć wyrzutów sumienia.
Awatar użytkownika
BiałaJ
Forumowicz

Mazda 3 vs Suzuki Swift

CandyCane pisze: Wyleciałem jej prosto przed maske i kazałem wrócić.

:564: :-)

Zdjęcia Mazdy (robione telefonem, więc przepraszam za jakość):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
widać początek pęknięcia (koło wyprostowane i opona wechnięta na felgę dla łatwiejszego wciągnięcia auta na lawetę)
Obrazek
Obrazek
siostra:
Obrazek

edyt:
Droga, w którą wjeżdżało Suzuki była pod skosem, dlatego jedna strona oberwała
Ostatnio zmieniony 18 lip 2013, 18:00 przez BiałaJ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
xEuroSx
Forumowicz

Mazda 3 vs Suzuki Swift

Post autor: xEuroSx »

Ahhh. Szkoda auta. Ale najważniejsze że wam nic się nie stało.
Będziecie klepać auto, czy nastepne sprowadzać, kurde naprawde ładna ta mazda.. :-/
Bestia w zamknięciu ;)
Awatar użytkownika
BiałaJ
Forumowicz

Mazda 3 vs Suzuki Swift

Wszystko zależy od wysokości ubezpieczenia, ale raczej klepać. Ta mazda to miłość od pierwszego wejrzenia po czterech miesiącach szukania auta :-/
Awatar użytkownika
bartekmk
Forumowicz
Model: ASV++

Mazda 3 vs Suzuki Swift

Post autor: bartekmk »

masakra.. oddawać bezgotówkowo do aso, niech robią z oc sprawcy.
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Mazda 3 vs Suzuki Swift

Post autor: marek_igor »

Poproszę więcej zdjęć siostry :D ;)
Awatar użytkownika
dominik
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Mazda 3 vs Suzuki Swift

Post autor: dominik »

BiałaJ, taka mała rada ...

Należy Ci się auto zastępcze z OC sprawcy!!

Jeżeli ubezpieczyciel Ci nie da auta to jakaś wypożyczalnia chętnie Ci pożyczy przynajmniej na tydzień :)

I w ogóle powodzenia w kontaktach z likwidatorem :/

A tak na marginesie:gdzie blondyna miała ubezpieczenie?
Awatar użytkownika
BiałaJ
Forumowicz

Mazda 3 vs Suzuki Swift

marek_igor, siostra powiedziała takie niepewne "no co ty, nie...", "nie" takie bardzo ciche :lol:
dominik, w Warcie
ODPOWIEDZ