Wibracje / drgania

Tematy ogólno-techniczne
p
pawlon1975
Forumowicz

Wibracje / drgania

Post autor: pawlon1975 »

Witam. Wymieniłem w swoim Toledo tarcze i klocki. Wszystko było OK. Po przejechaniu jakieś 1500 km zaczął mi się problem z prawym kołem. Podczas hamowania na tym kole występują dziwne wibracje, a raczej coś w rodzaju szarpania tak że nawet pedał hamulca mi podskakuje. Przy powolnym hamowaniu wszystko działa poprawnie, tylko przy mocniejszym są te problemy :-/ Może przewód jest zapowietrzony? ;-)
Ostatnio zmieniony 07 lut 2012, 22:27 przez pawlon1975, łącznie zmieniany 2 razy.
25031975
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Wibracje / drgania

Post autor: koti »

pawlon1975, popraw temat.
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
Awatar użytkownika
SZUBAR
Forumowicz

Wibracje / drgania

Post autor: SZUBAR »

Gdybyś kolego miał zapowietrzony układ miałbyś problem z siłą hamowania tzn hamulce by słabo działały musiał byś parę razy podpompować żeby zaczęły hamować.
Takie drgania najczęściej występują po zwichrowaniu tarczy.
Kiepskiej jakości tarcze po rozgrzaniu i nagłym schłodzeniu( np wjechaniu w kałuże) odkształcają się. Jedyne co można na to poradzić to wymiana tarcz na nowe, nie opłaca się ich przetaczać bo skoro się zwichrowały to są marne i mogą to zrobić powtórnie.
Na początek sprawdź czy tarcza dobrze leży na piaście.
Przerabiałem już tanie tarcze w poprzednim samochodzie i jako w miare tanie i dobrej jakości polecam Brembo.
SZUBAR
Awatar użytkownika
mlody158
Forumowicz

Wibracje / drgania

Post autor: mlody158 »

Tak jak kolega wyżej pisze nadmierne osiowe bicie tarczy lub nierównomierne zużycie - no ale to odpada bo tarcze nowe, może jakaś kiepska jakość bo takie się trafiają chodź nowe, albo nieoczyszczona piasta przed zamontowaniem. Ściągnij koło delikatnie na luzie kręć tarczą i obserwuj czy w pewnym miejscu nie ociera o klocki, jak chcesz precyzyjnie to czujnik zegarowy i obrót, minimalne bicie jest dopuszczalne. W ostatnim aucie jakie miałem i wymieniałem tarcze dopuszczalne bicie wynosiło 0,15 mm w razie większego trzeba było przeszlifować tarcze lub wymienić plus graniczna grubość nie mogła przekraczać wymiaru podanego na tarczy ale u mnie dużo przekraczała. W ostateczności okazało się że wymiana tarcz nie pomogła tylko wymiana piast bo było bicie na piastach ale auto miało ponad 300 tys. Po komplecie śmigało pięknie.
z
zzimny
Forumowicz

Re: Wibracje podczas hamowania

Post autor: zzimny »

pawlon1975 pisze:Witam. Wymieniłem w swoim Toledo tarcze i klocki. Wszystko było OK. Po przejechaniu jakieś 1500 km zaczął mi się problem z prawym kołem. Podczas hamowania na tym kole występują dziwne wibracje, a raczej coś w rodzaju szarpania tak że nawet pedał hamulca mi podskakuje. Przy powolnym hamowaniu wszystko działa poprawnie, tylko przy mocniejszym są te problemy :-/ Może przewód jest zapowietrzony? ;-)

a wg mnie to abs, skoro CI "podskakuje" pedał hamulca, i tylko przy mocniejszym jego wciśnięciu? i tak samo może sie objawiać ASR (System kontroli trakcji)
p
pawlon1975
Forumowicz

Wibracje / drgania

Post autor: pawlon1975 »

Tylko to się dzieje na przednim prawym kole.Ja mam kierownicę z prawej strony,a więc większe akweny wodne :lol: mam z lewej co wyklucza raczej gwałtowne zchłodzenie prawej tarczy.
25031975
l
luki44
Forumowicz

Dziwne wibracje

Post autor: luki44 »

Witam,
problem polega na tym że w przedziale od 2100-2400 obr. wibracje przechodzą z silnika na karoserie, lecz nie za każdym razem tak jest. Czytałem gdzieś że to może być wina dwumasu, którego wcześniej i tak podejrzewałem że będzie do wymiany (decyzje ułatwiło mi sprzęgło, które padło). Dwumas nowy lecz wibracje nadal są i teraz nie mam już pomysłu co może być przyczyną.
s
szymekgd
Forumowicz

Wibracje / drgania

Post autor: szymekgd »

Poduszki silnika i sprzegla sprawdziles?
k
kri591
Forumowicz

Wibracje / drgania

Post autor: kri591 »

Hmm z tego co wiem to w tych granicach obrotów wibracje mogą podstawać od uszkodzonego/zabrudzonego nastawnika.
s
szymekgd
Forumowicz

Wibracje / drgania

Post autor: szymekgd »

kri591, jezeli sie nie myle to w celu potwierdzenia odlaczalo sie sygnal z impulsatora?
ODPOWIEDZ