Rozje*ałem Tolka na krawężniku

Czyli kogo objechaleś, a kogo nie.
S
Szymek08
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

no nie zazdroszczę
p
piotr33bydg
Forumowicz

Post autor: piotr33bydg »

Szkoda Tolka no ale najważniejsze że Tobie nic się nie stało,oraz nie ma innych poszkodowanych-autko naprawisz ;-)
Awatar użytkownika
dany_2
Forumowicz

Post autor: dany_2 »

Dokładnie jak kolega wyżej. Auto rzecz nabyta, można naprawić, ale zdrowie ponad wszystko.
Awatar użytkownika
Maestro_86
Forumowicz
Auto: Audi A4 B6
Model: 1.9 TDI AWX

Post autor: Maestro_86 »

marek_igor, Szkoda napewno. Ale dobrze ze Ty jesteś cały. Wg. mnie nie przyczepią się do sprężyn bo i na jakiej podstawie? nic nie rób. AC to nie OC. całkiem inaczej podchodzą do sprawy. Oczywiście na korzyść ubezpieczonego. Żeby wypłacili AC to przecież auto nie musi się znajdować w ruchu więc sprężyny nie mają nic do tego. Może być całkowicie Twoja wina a i tak wypłacą bo przecież po to jest AC. W świetle prawa AC to ty mogłeś stać w miejscu a tu niespodziewanie kraweżnik mógł w Ciebie przysunąć :mrgreen: (info z przed chwili od mojej koleżanki która pracuje w ubezpieczeniach)
Fuck false, true love, and enjoy life ! ;
Moja Seacina :) http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=4758
I Audiczka... http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=7432
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Post autor: marek_igor »

Był rzeczoznawca, jak narazie kwota wyszła 3600 bez zawieszenia (bo auto stoi na parkingu) a w serwisie koszt to 9tys (jesli dam na bezgotówkowe) więc prawdopodobnie będzie szkoda całkowita, bo doliczając oryginały zawieszenia to w 2tys się nie wyrobię, a 11tyś naprawa w serwisie przekroczy.
Awatar użytkownika
remiq
Zasłużony
Auto: Passat B5/Octavia 1U
Model: 1,9TDI AJM/1,9TDI AGR

Post autor: remiq »

Napisz co i jak Ci ten rzeczoznawca wycenił. Jeśli ucierpiało to, co napisałeś, czyli:
marek_igor pisze:przedni zderzak nawet cały tylko kratka od halogena rozwalona (dostała znakiem) blacha raczej nieruszona, rozwalone 2 prawe felgi i rozcięte 2 opony, oderwane nadkole. W zawieszeniu oczywiście coś poszło bo ściąga na prawo i stuka. Miska raczej cała...
to nie jest źle. Daj foty zawieszenia.
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ

Były: Seat Toledo 1/,6i=>1,9D '94 |Audi 80 B4 2,0E '91 | Citroen Saxo 1,5D '99
Jest: Volkswagen Passat B5 1,9TDI '00 | Skoda Octavia 1U 1,9TDI '99
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

Oni chyba chcą usunąć z ulic auta starsze niż 10 lat i żeby ludzie kupowali te nowe syfy z salonu, no bez jaj niech nawet będzie do wymiany wahacz i amortyzator to gdzie oni tu widzą 9 czy 11tyś? :-? Jakaś paranoja :-/ :-/
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*]
------------------------------
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
:579: BMW E39 M54B25 "Na Leniu" :579:
------------------------------
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

Kitaj, Aso sobie tak liczy czemu by sobie nie mieli zarobić na ubezpieczalni? Tak samo porównując cenę części jak i usług w ASO a innym dobry warsztatem to też w serwisie drożej. Oni nie utrzymali by się tylko z sprzedaży aut.
Marek masz ubezpieczenie w trybie kosztorysowym czy serwisowym? Pisz odwołanie, że to za mało bo cena części tyle i tyle i robocizna tyle i niech dopłacając.
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Post autor: marek_igor »

Mam do wyboru serwis albo kosztorys.
Narazie policzone zostało:
1 felga wymiana
1 felga naprawa
2 opony wymiana (50% amortyzacji za zużycie)
zderzak przód malowanie
2 kratki zderzaka wymiana
maska malowanie
2 progi malowanie ( -10% amortyzacji za wcześniejsze uszkodzenia)
lewy błotnik malowanie
lewe nadkole plastikowe nowe
zbieżność

Na wymienione rzeczy mam na dzień dzisiejszy na rękę 3600zł lub serwis (9000 zł).
Na serwis się nie decyduję bo musiałbym dopłacać za nowe opony lub malowanie progów, które miały wady powstałe wcześniej.

Jutro odstawiam auto do warsztatu i zamawiam ponownie rzeczoznawcę, aby oglądnął spód i elementy zawieszenia, które ucierpiały napewno.

Wg mnie do wymiany będzie belka tył, wahacz przód, przegub + jakieś pierdoły no i chyba amortyzatory.
Więc do 3600 będzie dopłata za zawias i robociznę.

Kwota w wariancie serwisowym na dzień dzisiejszy to 9000, więc jak dojdzie zawias to pewnie będzie ok 11-12 tys, to prawdopodobnie będzie szkoda całkowita.
Wtedy zostaje mi wypłacona różnica w cenie pomiędzy obecnym "wrakiem" a ceną rynkową.

Więc wezmę kasę i naprawiam we własnym zakresie. Oczywiście jeśli suma szkody całkowitej lub ewentualny kosztorys będzie zaniżony to będę się odwoływał do skutku :)

Szczegółowy kosztorys (co za ile policzył) dostanę na maila od firmy, kiedy rzeczoznawca wprowadzi wszystko do systemu.

[ Dodano: 2012-10-17, 23:38 ]
Wstępna kalkulacja kosztów:

Malowanie ok 1300
Belka tył 250
Wahacz 150
Tuleje belki i wahacza 150
Amortyzatory (prawdopodobnie) 550 Bilstein lub 450 sportowe MTS lub Master Sport
Poduszki i łożyska amorów 150
Łożysko koła tył i przód 200
Przegub (być może) 100
Naprwa felgi 150
Opona 150
Robocizna +- 500
Kratka zderzaka plus nadkole 100

Wstępnie koszt ok 3500, co dalej wyjdzie okaże się w najbliższych dniach jak rozbierzemy zawias.
Awatar użytkownika
jakub_bb
Forumowicz
Auto: Audi A4 B6
Model: 1.9 TDI AWX

Post autor: jakub_bb »

coś za tanio te łożyska policzyłeś, jak chciałem u siebie zmieniać bo myślałem że są do wymiany to na przód cos kolo 250zł/szt a w efekcie końcowym okazało się ze opona jest wyząbkowana
ODPOWIEDZ