[ALL] CHIP TUNING, tak czy nie?

Duże turbo, chip, napisz o tym tutaj.
ODPOWIEDZ
S
Szymek08
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

Powiem tak :-) Dało i to dużo teraz na piątce idzie tak jak szedł na czwórce ;-) Chip ma jedną wadę - już jest mało bo człowiek szybko przyzwyczaja się do dbrego - i już mało ;-)
Awatar użytkownika
bart111
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASZ

Post autor: bart111 »

Adrian2901 na pewno różnice odczujesz i będziesz zadowolony. W dieslach najważniejszy jest moment obrotowy, który pozwala na elastyczną jazdę (to zostanie poprawione przy programie). Moc gra tu drugorzędną rolę ;-)
Szymek08 nie mylmy chipsa z virusem ;-), bo pisząc chip niektórzy mogą to źle zrozumieć, a niestety od chipsów to trzeba trzymać się z daleka :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

adrian2901 pisze:Witajcie!
Otóż myśle nad wirusem do mojego Tolka i chciałbym się dowiedziec czy warto. Przejechane mam 230000, przebieg autentyczny sprawdzony procanem. Dużo osób mi odradza, bo mówią że pada ERG i sprzegło itp ale jednak chciałbym troszeczke podnieść moc tak na chociaz 135km. Co o tym sądzicie? I czy zna ktoś z podkarpacia jakiś konkretny warsztat co się tym zajmuje? O czy mwarto wiedzieć przed i po? Z góry dzięki za odpowiedzi.

Nie znalazłem niczego sensownego na podkarpaciu i skończyło się na wycieczce do Żywca (durasoft). Z mojego AHF po lekkim programie wyszło 151KM (ku zaskoczeniu wszystkich, łącznie ze mną). Wykres masz w temacie z wykresami.
Awatar użytkownika
adrian2901
Forumowicz
Auto: seat toledo 1m
Model: 1.9TDI AHF

Post autor: adrian2901 »

A prędkość maksymalna wzrosła, ja ze swojego wycislem 198km/h? Ja na pewno musze auto jeszcze sprawdzić bo czasami idzie ładnie a czasami jakoś słabo nie wiem co mu sie dzieje.
"Tylko ciężko pracując, można mieć to co się chce"
S
Szymek08
Forumowicz

Prędkość maksymalna wzrośnie Ci nieznacznie (ogranicza ją przelorzenie 5-go biegu). Ale czas w jakim ją osiągniesz skróci się i to znacznie. A Virusa nie robi się dla V-maxa no chyba że chcesz zajeździć motor. Najważniejsze jest przyspieszenie i elastyczność a tu banan na twarzy gwarantowany - przynajmniej do momentu aż się nie przyzwyczaisz ;-)
s
spec
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: spec »

A robił ktoś program w samochodzie ze starszym sterownikiem gdzie trzeba pamięć wlutować? Ceny dużo wyższe?
S
Szymek08
Forumowicz

Ja mimo że mam AHF-a To miałem komputer z jedną dużą kością pamięci czy jak to tam zwał, a w AHF powinny być dwie małe z tego co mi wiadomo i co mi goście mówili. No ja miałem wlutowywaną - żaden problem z tym wlutowaniem. Wezmą kompa odkręcą cztery śrubki i ściągną obudowę trzyma sie naprawdę mocno na, potem wlutowanie pamięci i skręcenie tego do kupy naprawdę nie ma z tym najmniejszego problemu. :-)
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony

U mnie wlutowali podstawki zamiast kości pamięci (2 sztuki - tak jak mówisz, AHF). Potem już tylko kwestia wsadzania kości w podstawki. Płaciłem za chipa 700.
s
spec
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: spec »

vwir, w Żywcu? Też mam AHF i niestety sterownik, którego kablem się nie zrobi. Ile trwała operacja?
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony

Jakieś 3h. Trochę zabawy było, bo bardziej niż na chipie zależało mi na opanowaniu kopcenia.
ODPOWIEDZ