Rozmiary felg / opon - małe kompendium wiedzy

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

Arek_wawa94, tak, podejdą te felgi do 1M.
k
kamko
Forumowicz

Post autor: kamko »

pushq, możesz założyć takie opony, ale zmieniasz felgę na większą wtedy
Piszę niezdarnie w pośpiechu
czego się bardzo tego wstydzę
proszę o wyrozumiałość
z góry SORKA
Awatar użytkownika
harnas787
Forumowicz

Post autor: harnas787 »

Kupilem ostatnio dystanse RH 4x100 15mm ale mam pewien problem z nimi, bo jak je zaloze to nie mam na czym oprzec felgi bo dystanse nie maja pierscienia na ktorym bym mogl ta felge zawiesic. I czy moge np zalozyc felge zeby trzymala sie ona tylko srubami do dystansu ?

Tak wyglądaja.
Obrazek
Awatar użytkownika
Kuri22
Forumowicz
Model: 1.6 8V AKL

Post autor: Kuri22 »

scentrujesz je na śrubach :) to przetłoczenie na piaście jest właśnie do tego żeby scentrować felgę ale na samych śrubach też można :)
“Z jaką maksymalną prędkością można przejechać ten zakręt? Z każdą…” (Sobiesław Zasada)
Obrazek
Awatar użytkownika
harnas787
Forumowicz

a nic sie nie stanie jak felga bedzie sie trzymac tylko na srubach? Nie bedzie bic ani sruby nie odpadna? :-D
Awatar użytkownika
Kuri22
Forumowicz

harnas787 pisze:a nic sie nie stanie jak felga bedzie sie trzymac tylko na srubach?

A jak masz to przetłoczenie to na nim się trzyma felga ? ;) generalnie to przetłoczenie jest tylko do scentrowania felgi, na śrubach stożkowych lub kulistych można spokojnie scentrować felge :) zwróć uwagę tylko ile obrotów się wkręcają śruby żeby nie było za krótko ;) ja w Tico jak założyłem alu to też musiałem centrować na nakrętkach bo to przetłoczenie na piaście i bębnach było za małe ... ;)
“Z jaką maksymalną prędkością można przejechać ten zakręt? Z każdą…” (Sobiesław Zasada)
Obrazek
Awatar użytkownika
harnas787
Forumowicz

ok, to zaloze w tygodniu dystanse bo czekam za pierscieniami centrujacymi i dam znac czy wszystko jest dobrze. Dzieki za pomoc ;-)
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Post autor: marek_igor »

A ja bym nie założył. Strach trochę jeźździc na zamych śrubach. Fakt kiedyś jezdzilem, sprowadzilem auto i tak bylo, jeździ sie normalnie bez różnicy, ale ja ściągnąłem to, szczególnie na nasze dziurawe drogi.

To tak jakbyś kupił felgi z za dużym otworem i nie założył pierścieni centrujących."

Mitakie leżą w garażu i nie zakładam. Mam inne z takim kołnierzem, na który nachodzi felga.

[ Dodano: 2012-06-21, 23:08 ]
A ja bym nie założył. Strach trochę jeźździc na zamych śrubach. Fakt kiedyś jezdzilem, sprowadzilem auto i tak bylo, jeździ sie normalnie bez różnicy, ale ja ściągnąłem to, szczególnie na nasze dziurawe drogi.

To tak jakbyś kupił felgi z za dużym otworem i nie założył pierścieni centrujących."

Mitakie leżą w garażu i nie zakładam. Mam inne z takim kołnierzem, na który nachodzi felga.
Awatar użytkownika
Kuri22
Forumowicz

marek_igor pisze: nie założył pierścieni centrujących

ale właśnie ten pierścień służy do centrowania koła który ma za zadanie pomóc w odpowiednim wycentrowaniu koła na piaście (nie ma ciasnego pasowania na wcisk), poza tym pierścienie centrujące są plastikowe i nie przenoszą prawie żadnych sił :) dlatego właśnie większość felg ma gniazda na śruby/nakrętki stożkowe/kulowe ;)
Obrazek
H
Hubert
Forumowicz
Auto: -
Model: -

Post autor: Hubert »

Mam pytanie odnośnie felg 6.5x15 ET40, rozmiar opony 195/65R15
Seat Toledo II 1.6 16V z 2004r.

Wiem, że standardowo montowane są felgi o szerokości 6 i ET38. Zwiększenie ET powoduje natomiast umiejscowienie koła bardziej wewnątrz nadkola, czy tak minimalne zmiany są możliwe?
Na moje wyczucie powinno być wszystko OK, jednak fabrycznie tak nie jest zalecane. Proszę o poradę.

Myślę o tych felgach: http://allegro.pl/nowe-felgi-alu-dotz-i ... 19000.html

Myślę o tych felgach ze względu na markę (grupa Alcar), co powinno gwarantować dobre wykonanie felg. Do tego cena jest również korzystna.
ODPOWIEDZ