Kupilem ostatnio dystanse RH 4x100 15mm ale mam pewien problem z nimi, bo jak je zaloze to nie mam na czym oprzec felgi bo dystanse nie maja pierscienia na ktorym bym mogl ta felge zawiesic. I czy moge np zalozyc felge zeby trzymala sie ona tylko srubami do dystansu ?
harnas787 pisze:a nic sie nie stanie jak felga bedzie sie trzymac tylko na srubach?
A jak masz to przetłoczenie to na nim się trzyma felga ? generalnie to przetłoczenie jest tylko do scentrowania felgi, na śrubach stożkowych lub kulistych można spokojnie scentrować felge zwróć uwagę tylko ile obrotów się wkręcają śruby żeby nie było za krótko ja w Tico jak założyłem alu to też musiałem centrować na nakrętkach bo to przetłoczenie na piaście i bębnach było za małe ...
“Z jaką maksymalną prędkością można przejechać ten zakręt? Z każdą…” (Sobiesław Zasada)
A ja bym nie założył. Strach trochę jeźździc na zamych śrubach. Fakt kiedyś jezdzilem, sprowadzilem auto i tak bylo, jeździ sie normalnie bez różnicy, ale ja ściągnąłem to, szczególnie na nasze dziurawe drogi.
To tak jakbyś kupił felgi z za dużym otworem i nie założył pierścieni centrujących."
Mitakie leżą w garażu i nie zakładam. Mam inne z takim kołnierzem, na który nachodzi felga.
[ Dodano: 2012-06-21, 23:08 ] A ja bym nie założył. Strach trochę jeźździc na zamych śrubach. Fakt kiedyś jezdzilem, sprowadzilem auto i tak bylo, jeździ sie normalnie bez różnicy, ale ja ściągnąłem to, szczególnie na nasze dziurawe drogi.
To tak jakbyś kupił felgi z za dużym otworem i nie założył pierścieni centrujących."
Mitakie leżą w garażu i nie zakładam. Mam inne z takim kołnierzem, na który nachodzi felga.
marek_igor pisze: nie założył pierścieni centrujących
ale właśnie ten pierścień służy do centrowania koła który ma za zadanie pomóc w odpowiednim wycentrowaniu koła na piaście (nie ma ciasnego pasowania na wcisk), poza tym pierścienie centrujące są plastikowe i nie przenoszą prawie żadnych sił dlatego właśnie większość felg ma gniazda na śruby/nakrętki stożkowe/kulowe
“Z jaką maksymalną prędkością można przejechać ten zakręt? Z każdą…” (Sobiesław Zasada)
Mam pytanie odnośnie felg 6.5x15 ET40, rozmiar opony 195/65R15
Seat Toledo II 1.6 16V z 2004r.
Wiem, że standardowo montowane są felgi o szerokości 6 i ET38. Zwiększenie ET powoduje natomiast umiejscowienie koła bardziej wewnątrz nadkola, czy tak minimalne zmiany są możliwe?
Na moje wyczucie powinno być wszystko OK, jednak fabrycznie tak nie jest zalecane. Proszę o poradę.