Huczenie łożyska

Tematy ogólno-techniczne
Awatar użytkownika
Maestro_86
Forumowicz
Auto: Audi A4 B6
Model: 1.9 TDI AWX

Huczenie łożyska

Post autor: Maestro_86 »

szymekgd pisze:
Maestro_86 pisze:Analogicznie do tego które koło zostaje dociążone w czasie skrętu.

A mozesz to rozwinac?
Jezeli skrecamy w lewo to wydaje mi sie, ze wiekszy nacisk jest wlasnie na to kolo, a mechanizm roznicowy napedza wtedy prawe...

Jeśli skręcamy w lewo większy nacisk idzie na prawe koło a mechanizm większą siłe przekłada na to które ma lzej czyli na lewe, ale on tu niema nic do rzeczy. Chodzi o nacisk a nie o rozkład sił napędu. Podsumowując.

1.) Jeśli skręcając w lewo zaczyna buczeć to masz walnięte prawe łożysko, bo to ono wtedy przenosi największy nacisk.
2.) jeśli skręcasz w prawo i zaczyna buczeć to masz walnięte lewe łożysko.

Jeśli buczy w czasiie skrętu w lewo i jazdy na wprost a cichnie przy skręcie w prawo to uszkodzone prawe, i analogicznie do lewego.

Wszystko w temacie łożysk :mrgreen:

[ Dodano: 2012-04-16, 13:31 ]
kamko pisze:Tak to prawda, że mechanizm różnicowy napędza wtedy prawe koło, ale wyobraź sobie, że pędzisz 140 i gwałtownie i mocno skręcasz w lewo...

Nie radze testować łożysk przy takich prędkościach :-P
Fuck false, true love, and enjoy life ! ;
Moja Seacina :) http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=4758
I Audiczka... http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=7432
k
kamko
Forumowicz

Huczenie łożyska

Post autor: kamko »

he he No i oto mi chodziło żeby wytłumaczyć)
Piszę niezdarnie w pośpiechu
czego się bardzo tego wstydzę
proszę o wyrozumiałość
z góry SORKA
Awatar użytkownika
kajtek110
Forumowicz

Huczenie łożyska

Post autor: kajtek110 »

Szymekgd zdjęcie na szczęście nie przyszło bo radar ten jest nieczynny :-P
ale fakt,slychac już było łożysko w granicach 50/60kmh ,
chociaż nie zawsze i przy skręcie też nie widziałem różnicy,dlatego mnie to zmyliło albo raczej mechanika który zemną jechał i postawił na opony :-/
s
szymekgd
Forumowicz

Huczenie łożyska

Post autor: szymekgd »

W moim przypadku zrodlem "huczenia' okazalo sie lozysko tylne lewe, prawdopodobnie przegrzalem je jezdzac z zaciagnietym recznym (nie odbil do konca), kompletne lozysko wymienilem na rouville (srednia polka), nasmarowalem i dokrecilem ksiazkowo z wyczuciem na maxa i popuscilem 1/4 obrotu, ale po 200km pojawil sie luz na kole :?: :cry:

Dzis dokrecilem lozysko na min. luz, ale zastanawiam sie czy przypadkiem problem nie lezy w innym elemencie...Czy przegrzanie, dluzsza jazda z huczacym lozyskiem moze zedrzec czop piasty, ew. przyniesc inne skutki ktorych objawem bedzie padajace lozysko? Kolo jest wywazone, tarcza wydaje sie prosta...
Michal
Awatar użytkownika
remiq
Zasłużony
Auto: Passat B5/Octavia 1U
Model: 1,9TDI AJM/1,9TDI AGR

Huczenie łożyska

Post autor: remiq »

szymekgd pisze:Dzis dokrecilem lozysko na min. luz, ale zastanawiam sie czy przypadkiem problem nie lezy w innym elemencie...Czy przegrzanie, dluzsza jazda z huczacym lozyskiem moze zedrzec czop piasty, ew. przyniesc inne skutki ktorych objawem bedzie padajace lozysko? Kolo jest wywazone, tarcza wydaje sie prosta...

Nie zedrzesz czopa, bo nic o niego nie trze. Tarcza może jest prosta, ale gniazda łożysk mogły się odkształcić. Ew. łożyska źle osiadły przy montażu.
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ

Były: Seat Toledo 1/,6i=>1,9D '94 |Audi 80 B4 2,0E '91 | Citroen Saxo 1,5D '99
Jest: Volkswagen Passat B5 1,9TDI '00 | Skoda Octavia 1U 1,9TDI '99
K
KS2507
Forumowicz

Huczenie łożyska

Post autor: KS2507 »

Maestro_86 pisze:
szymekgd pisze:
Maestro_86 pisze:Analogicznie do tego które koło zostaje dociążone w czasie skrętu.

A mozesz to rozwinac?
Jezeli skrecamy w lewo to wydaje mi sie, ze wiekszy nacisk jest wlasnie na to kolo, a mechanizm roznicowy napedza wtedy prawe...

Jeśli skręcamy w lewo większy nacisk idzie na prawe koło a mechanizm większą siłe przekłada na to które ma lzej czyli na lewe, ale on tu niema nic do rzeczy. Chodzi o nacisk a nie o rozkład sił napędu. Podsumowując.

1.) Jeśli skręcając w lewo zaczyna buczeć to masz walnięte prawe łożysko, bo to ono wtedy przenosi największy nacisk.
2.) jeśli skręcasz w prawo i zaczyna buczeć to masz walnięte lewe łożysko.

Jeśli buczy w czasiie skrętu w lewo i jazdy na wprost a cichnie przy skręcie w prawo to uszkodzone prawe, i analogicznie do lewego.

Wszystko w temacie łożysk :mrgreen:

[ Dodano: 2012-04-16, 13:31 ]
kamko pisze:Tak to prawda, że mechanizm różnicowy napędza wtedy prawe koło, ale wyobraź sobie, że pędzisz 140 i gwałtownie i mocno skręcasz w lewo...

Nie radze testować łożysk przy takich prędkościach :-P

Co do tej teorii to nie zawsze się sprawdza,u mnie chuczało podczas jazdy na wprost i przy skręcie w prawo a przy skręcie w lewo cichło chuczenie,więc wymieniłem lewe po wymianie nic się nie zmieniło nadal chuczało ,dopiero po wymianie prawego jest cisza.
s
szymekgd
Forumowicz

Huczenie łożyska

remiq, wymienilem kompletne lozyska, lacznie z biezniami ktore wchodzily na wcisk...Teoretycznie, czy zblokowane kolo moze naruszyc czop?

KS2507, mialem 200km ciszy...
Michal
Awatar użytkownika
remiq
Zasłużony
Auto: Passat B5/Octavia 1U
Model: 1,9TDI AJM/1,9TDI AGR

Huczenie łożyska

Post autor: remiq »

szymekgd pisze:czy zblokowane kolo moze naruszyc czop?

Nie może. Chyba, że w coś uderzysz i się ten czop skrzywi.
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ

Były: Seat Toledo 1/,6i=>1,9D '94 |Audi 80 B4 2,0E '91 | Citroen Saxo 1,5D '99
Jest: Volkswagen Passat B5 1,9TDI '00 | Skoda Octavia 1U 1,9TDI '99
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Huczenie łożyska

Post autor: marek_igor »

co jest z tymi łożyskami dzisiejszymi.... drogie łożyska, cenione firmy, a ostatnimi czasy sypią się nieziemsko. Kumpel mechanik jak ma wymienić komuś łożysko to mówi żeby klient sobie sam kupił, bo potem ludze wracają z pretensjami.
Bratu wymieniałem w Leonie (wprasowane, a nie wbijane młotem) kosztowało w sklepie grubo ponad stówę (firma FAG) i po 2 misiacach się rozpadało... już jest kolejne założone :/
s
szymekgd
Forumowicz

Huczenie łożyska

Nie może. Chyba, że w coś uderzysz i się ten czop skrzywi.

Takie uderzenie bym pamietal :-D

Zastanawiam sie od czego zaczac sprawdzanie, jezeli po dokreceniu zacznie znowu halasowac...
Michal
ODPOWIEDZ