szymekgd pisze:Na zime, ze wzgledu na niesprzyjajace warunki, lepiej miec stalowki, skoro z takimi auto kupisz to wg. mnie zaloz na nie zimowki, a na lato kup alu 15''
Zasięgnąłem informacji u sprzedającego i podobno są zamontowane zimówki "90%". Zważywszy na to, że chcę nim jechać do UK to będę zmuszony dokupić opony (może z alusami od razu), chyba uniwersalne najlepiej bo tam są inne amplitudy temperatur..
Wg informacji sprzedawcy:
- wersja to SXE,
- silnik 90KM (oznaczenia nie znał ale pewnie 1Z),
- sprowadzony z Niemiec około 2008 roku,
- rok temu był kupowany (rozumiem że od kogoś w PL) i wtedy wymieniane były poduszki pod silnikiem, rozrząd i może coś jeszcze (zbyt szczegółowy nie był),
-nadal twierdzi że "wystarczy wsiąść i jechać"
Dostałem numer VIN także spróbuję pozyskać jakieś dodatkowe informacje, ciekawe czy się uda..
,w nawiasach masz ceny mniej więcej bez rabatu.Wymiana to około 200zł ale można zrobić to taniej kwestia znajomości i umiejętnosci konwersacji.Celowo pomijam kwestię pompy wody ponieważ nie jest ona napędzana paskiem rozrządu i jej wymiana może być zbędna i tylko niepotrzebnie wzrośnie koszt wymiany całego rozrządu a więc jeżeli nie cieknie zostawiamy ją w spokoju i cieszymy się z zaoszczędzonych 200 zł,które możemy dolożyć np.do alusów lub kupić porządny olej.I nie słuchaj że trzeba ją wymieniać razem z rozrządem to bzdura rozpowszechniana przez lobby producentów.pamiętaj też,że mechanicy będą Ci robić wodę z mózgu,że niby trzeba rozpiąć rozrząd (i kupić nowy pasek rolki i lepiej wymienić za wczasu)żeby ją wymienić nie trzeba ruszać rozrządu.Tu masz jak wymienić pompę nie ruszając rozrządu: