[1M] Przepustnica - adaptacja, problemy...

Wszystko o silnikach benzynowych
ODPOWIEDZ
j
jonson22
Forumowicz
Auto: ...
Model: ...

Post autor: jonson22 »

zrobiłem czyszczenie przepustnicy i teraz nie mogę zrobić jej adaptacji :( (może jest ktoś z wawy kto to umie zrobić w silniku 1.8 20 V agn na protokole KWP-1281) po podłączeniu przepustnicy i paru próbach jej adaptacji wyskakują mi błędy

17973- regulator przepustnicy dolna granica nie osiągnięta brak osprzętu / nie związane ze sprzętem -błąd sporadyczny

17967- regulator wolnych obrotow - ustawienia pierwotne bra osprzętu/ nie związane ze sprzętem

18010- napięcie zasilania sterownika silnika 30 za niskie brak osprzętu/ nie związane ze sprzętem

na poczatku błąd 17973 był sporadyczny potem juz non spot wyskakuje razem z błędem 17967 odrazu po skasowaniu wyskakuje nadal i na zimnym i na ciepłym silniku i na włączonym i na wyłączonym błąd 18010 udało się skasować , jakieś sugestie co do błędów lub może wie ktos jak zrobić adaptację prawidłowo w tym silniku, biore polskiego VAGA 4.9 wchodzę w :

-silnik
-bloki danych (podaję blok 098)
- wciskam ustawienia fabryczne
na dole pojawia się napis ADAPTACJA PRZEPUSTNICY TRWA a za chwile NUMER BLOKU ZABRONIONY czekam chwile i dalej wraca w to samo:(

[ Dodano: 2010-07-06, 16:22 ]
kurcze dzis znow walczylem z ta przepustnica i zauwarzylem ze nie otwiera sie do konca vag pokazuje ze otwarta jest w 85% (jeszcz enie zrobilem adaptacji ) sytuacja dość dziwna bo w niedziele ja wyjolem wyczysciłem odpaliłem i wracalem do wawy na wlaczonej klimie obroty byly spoko bo ok 1tys (przy klimie norma na biegu jalowym) po czym jak dojechalem do domu wylaczylem klime to podskoczylo do prawie 1500 i w takich okolicach pozostaje, czy to możliwe ze przepustnica zaadoptowala sie sama na poczet właczonej klimy i po jej wylaczeniu podnosi obroty jak spada obciążenie silnika?
A
Artur31

Błąd sterownika przepustnicy

Post autor: Artur31 »

Witam forumowiczów.
Mam swojego toldka od grudnia tamtego roku i juz miesiąc po zakupie pokazały mi się po raz pierwszy kontrolki epc i kontroli trakcji - gdy pokazują sie samodzielnie to jeszcze da radę jakoś jechac ale gdy są obie naraz to autko traci moc zaczyna zwalniac tak ze muszę się na chwile zatrzymać a silnik zaczyna bardzo nierówno chodzić jedynym sposobem aby dalej jechac bylo wlączać i wyłączać silnik aż jedna z kontrolek zniknie.Pojechałem do mechanika który podpiął go pod kompa - skasował błędy i bylo ok aż do zeszłego tygodnia gdy sytuacja się powtórzyła z ty, że doszła jeszcze kontrolka diagnostyka - efekt ten sam. Pojechałem tym razem do innego speca pod komputer - tym razem 2 błędy nie chciały się skasować - od przepustnicy i od sterownika przepustnicy odpusciły dopiero po adaptacji - i znów autko śmigało aż do wczoraj - kontrolki powróciły . Dodam jeszcze, że mam fakturę na wymianę przepustnicy AGP w lipcu zeszłego roku za 3800zl wie ktoś może, co się dzieje i co z tym fantem zrobić?? dodam jeszce, że czasami po zapaleni silnika jest on jakiś taki słaby i przygasa a wtedy zapalają się kontrolki z góry THX
b
bartoszklos1

Post autor: bartoszklos1 »

koledzy a da sie zrobic adaptacje bez pomocy komputerow zadnych?? tym bardziej ze ja nie mam u siebie wtyczki (1.8RP 93 rok). co mam zrobic po przeczyszczeniu przepustnicy?? moze nie trzeba jej w tym modelu adaptowac?? obroty u mnie sa czasem dobre czasem nie, np jak zapale cieply silnik to przez chwilke silnik ma jakies 400-500 obr i po ok 2 sekundach (jak go oczepie :)) rosna obroty, czasami gdy jade normalnie i noge mam na gazie - dojezdzam do swiatel wciskam sprzeglo puszczam gaz a obroty na 400-500 i po chwili sie dzwigaja ale nerwuje mnie to okropnie!! przeczyscil bym przepustnice ale zas ta adaptacja :/ to jak to jest w tym modelu??
l
lukogi
Forumowicz

Post autor: lukogi »

[quote="jonson22"]
17973- regulator przepustnicy dolna granica nie osiągnięta brak osprzętu / nie związane ze sprzętem -błąd sporadyczny

17967- regulator wolnych obrotow - ustawienia pierwotne bra osprzętu/ nie związane ze sprzętem

na poczatku błąd 17973 był sporadyczny potem juz non spot wyskakuje razem z błędem 17967 odrazu po skasowaniu wyskakuje nadal i na zimnym i na ciepłym silniku i na włączonym i na wyłączonym błąd 18010 udało się skasować , jakieś sugestie co do błędów lub może wie ktos jak zrobić adaptację prawidłowo w tym silniku, biore polskiego VAGA 4.9 wchodzę w :

-silnik
- wciskam ustawienia fabryczne
na dole pojawia się napis ADAPTACJA PRZEPUSTNICY TRWA a za chwile NUMER BLOKU ZABRONIONY czekam chwile i dalej wraca w to samo:(

tez chcialem zrobic adaptacje i wyskoczyły mi te 2 bledy jak sobie z tym poradziles?
j
jonson22
Forumowicz

lukogi, Zacznij od odpięcia wtyczki od przepustnicy odczekaj ok 5 min wepnij odpal silnik nagrzej do temperatury 90 stopni zgaś, powyłączaj wszystko co miałes włączone w aucie podpinasz VAGA robisz tak jak opisałeś

"silnik
- wciskam ustawienia fabryczne "
Powinieneś usłyszeć jak pracuje przepustnica, czekasz aż skończy i gotowe :)
Wcześniej po podpięciu przepustnicy i po nagrzaniu silnika skasuj błędy, oczywiście adaptacje robisz na zgaszonym silniku.

Jak to nie pomorze to sprawdź czy linka która jest na kółeczku przymocowana do przepustnicy się nie zagieła lub nie spadła. inna przyczyna to możliwe uszkodzenie potencjometru przepustnicy który jest w nią wmontowany, w wolnej chwili zdemontuj przepustnice i ja wyczyść, u mnie było sporo syfu, syf może blokować tę łopatkę w przepustnicy.
l
lukogi
Forumowicz

ja juz ja wyczyściłem tylko nie moge skasowac tych bledów 17967 i 17973. mozliwe ze mam walniety potencjometr tylko czy mozna go wymienic czy cała przepustnice?
j
jonson22
Forumowicz

lukogi, A dobrze założyłeś linkę ? nie stawia oporu dla tego kółka na którym jest zamontowane? bo ja podkleiłem bo myślałem że luz który na nim jest jest czymś złym odkleiłem podkładkę i dało się zrobić adaptację bez problemu wcześniej cały czas wyskakiwały te błędy.

[ Dodano: 2012-04-18, 14:53 ]
18010- napięcie zasilania sterownika silnika 30 za niskie brak osprzętu/ nie związane ze sprzętem

ten błąd wyskakuje jak się odpina aku i podpina jeszcze raz lub często jeśli akumulator jest w słabej kondycji.
l
lukogi
Forumowicz

javascript:em('jonson22, ') wydaje mi sie ze dobrze linke wlozylem bo jest tam ruch na tej prowadniczce jakies 0.5 cm. za pierwszym razem robilem ta adaptacje bez czyszczenia na próbe w taki sposob :01- Silnik 10-Adaptation , kanal 00 i save nastepenie znow 01- silnik , 04- Nastawy podstawowe, 098- Grupa , i GO. wtedy wyskoczył error i pojawiły sie te 2 błedy. Wyjalem przepustnice wyczyscilem ja w benzynie wlozylem. po przekreceniu kluczyka chcialem skasowac te bledy ale sie nie udaje bo odrazu wyskakuja
j
jonson22
Forumowicz

lukogi, Po co robiłeś save?

[ Dodano: 2012-04-18, 15:15 ]
lukogi, W ostateczności odepnij aku na jakieś 30 min podepnij i zacznij od poczatku sprawdzic błędy i skasować i zrobić adaptację.
l
lukogi
Forumowicz

('jonson22, ') bo mam taka instr. jak zrobic adaptacje. wlasnie chyba po tym save mi te bledy wywaliło odepne aku i wtedy zobacze. jakby co to dam znac..
ODPOWIEDZ