Odpowietrzenie hamulców bębnowych tył

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
i
imil

Post autor: imil »

Cześć. Jak odpowietrzyć hamulce z tyłu? Czytałem w książce i na forach ale nie wiem. Z przodem nie miałem problemów ale z tyłu nie wiem jak. Mam 2 przewody ale odpowietrzników nie ma :-(
Ostatnio zmieniony 29 mar 2012, 22:40 przez imil, łącznie zmieniany 1 raz.
k
kri591
Forumowicz

Post autor: kri591 »

Jak sie nie myle to na cylindrach jest odpowietrznik taka śrubka powinna być? No i nie zapominaj ze odpowietrzanie zaczyna sie od prawego tylu później lewy no i prawy przód i lewy przód;)
i
imil

Znam kolejność odpowietrzania. Mam abs więc tak łatwo nie ma, w książce sam naprawiam nie ma napisane jak.
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

imil, w ksiazce jest pewnie napisane, ze zaczynamy od tylu, wiec ominales ten rozdzial? Tez mam ABS i co z tego? Zaczynam od tylu, a pozniej przod i sprzeglo odpowietrzam oraz sukcesywnie dolewam swiezy plyn, jezeli myslisz, ze, tak jak pisza w necie, bawisz sie vagiem zeby odpowietrzyc ABS, to jestes w bledzie, nie ten sterownik...
i
imil

Zaczęło się tak że zaczął mi wpadać pedał i nie hamowało ale abs się naprawił. Zregenerowałem pompę hamulcową (ale abs już nie działa, pedał wpada tak samo). Chciałem tył odpowietrzyć ale nie wiem jak, mam 2 przewody (chyba wejście i wyjście) z przodu mam normalnie odpowietrznik a z tyłu nie znalazłem. Książkę mam w PDF i tam na obrazku jest inna pompa hamulcowa. Napisane jest żeby zacząć od koła najdalej położonego ale nie wiem co odkręcić żeby odpowietrzyć. Odpowietrzanie sprzęgła? Mam na lince nie hydrauliczne...
a
adamwwy

Post autor: adamwwy »

Jak zdejmiesz koło to zajrzyj za bęben. Tam wychodzi przewód hamulcowy, a nad przewodem właśnie jest odpowietrznik. Kluczyk 7 albo 8mm z tego co pamiętam. A jak nie masz to pewnie są ukręcone.
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

imil, moze faktycznie miec na linke sprzeglo, ja tak jak opisalem wymienilem, u siebie caly plyn, nie dopuscilem do oproznienia zbiorniczka, wiec nie zastanawialem sie nad abs'em...
adamwwy, u mnie jest oryginalnie 10mm, ale 8mm moze byc, bo taki mi najpierw gosc w sklepie sprzedal odpowietrznik (mialem zapchany), jezeli jest urwany to trzeba rozwiercic i przegwintowac na wiekszy.
ODPOWIEDZ