Toledo 1.9 ARL vs Clio II 2.0 16V Sport

Czyli kogo objechaleś, a kogo nie.
Awatar użytkownika
Roxon40
Moderator
Auto: Renault
Model: Laguna III 2.0 140KM PB

Post autor: Roxon40 »

No zależy jak mu się kończy V-Max :)
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
:diabelek: EcuProject :diabelek:
:one: Jest 140 KM i 195 Nm Pb :582:
S
Szymek08
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

Samą prawdę piszą :-) Ale ja tak i tak kocham mojego AHF-a

[ Dodano: 2012-02-16, 07:04 ]
Mimo tego że ma tylko 110KM no chyba że troszkę więcej dała mu fabryka :-P
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz
Auto: Alfa 166
Model: 2.4 jtd

Post autor: marek_igor »

Dziś jestem po kolejnym pościgu z Clio, ale tym razem również nie byle jakie bo było to Clio I Sport z limitowanej wersji z silnikiem 2.0 16V 147KM...

Jadę sobie spokojnie, lewym pasem pomyka sobie jakieś Clio (choć widać, wizualnie,że nie takie sobie zwykłe), a że jechałem szybciej to łyknąłem go prawym pasem, po czym dojechaliśmy do swiateł, Clio podjeżdza obok, koleś gapi się w szybę i daje po gazie :shock: :lol:

No to na zielonym lotka za nim, ale po mieście to taka jazda, ciągła zmiana pasa, slalom między samochodami, wycieraczki na max, gaz, hamulec itd.
W końcu dojechaliśmy do świateł, stoimy obok siebie, on na lewym, ja na prawym, niestety mój prawy bez porównania gorszy, cały w koleinach, pełno wody i na starcie wiadomo, odszedł mnie bo nie mogłem złapać trakcji, ale na 3 biegu w okolicach 4tys obr już go miałem.
Ale znowu światła i hamulec.

Tym razem na wszystkich pasach asfalt równy, bez kolein, woda nie stała na drodze. Zielone światło,
1 bieg równo, 2 bieg równo, wrzucam 3 i już go nie ma...został z tyłu na długość ok 6-7m. potem 4 i tylko się oddalam...
Dalej znowu nas światła złapały, ja skręcałem w prawo, dojechał na światłach, otworzyliśmy szyby
no i wymiana zdań na temat silników itd.

Także jego przygazówka koło mnie nie wyszła mu na dobre :lol: Niepozorne Toledo dało mu radę, trochę się zdziwił, ale honor zwrócił :->

Dodam, że Clio w tej budzie w zależności od wersji waży od 800 do 1050kg, więc nawet jeśli jest tym z górnego przedziału 1 tona to przewagę nade mną pod tym względem miał niemałą i 150kucy w takim autku już napewno nieźle daje radę :roll:

Coś ostatnio same Clio mnie dopadają... heh
Awatar użytkownika
Roxon40
Moderator
Auto: Renault
Model: Laguna III 2.0 140KM PB

Post autor: Roxon40 »

To dlatego że nie lubisz francuzów :)
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
:diabelek: EcuProject :diabelek:
:one: Jest 140 KM i 195 Nm Pb :582:
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: migacz1981 »

Clio Wiliams bo z taką wersją miałeś do czynienia od twojego Tolka dzieli przepaść technologiczna oczywiście na twoją korzyść jakbyś miał dziś do czynienia z clio 2 sport lub 3 to wtedy jest zawodnik na twoje ostre zęby ale nie łudź się z nimi nie masz szans po mieście co innego na dobrej drodze poza miastem bo jakbyś miał się scigać na moim terenie to też byś dostał (dużo zakrętów i wąskie drogi).Twój dzisiejszy wyczyn wygląda tak jakbym ja swoim TD objechał poloneza czyli średni ale to jest moja opinia pisana na podstawie tego co tu przeczytałem a niestety z tobą mnie tam nie było i nie mam pełnego obrazu wyścigu a tak na marginesie mam ostrą alergie na francuskie samochody ale Kocham Rajdy samochodowe a te auta to ikony tego sportu.
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz

migacz1981, może i dzieliła nas przepaść technologiczna, ale sam się chciał ścigać, to przecież mu nie powiem "ej ja się nie ścigam, bo mam młodsze auto" choć niekoniecznie wiele, bo mogło być rocznikowo 97 albo 98'

To,że stare, to nie znaczy że powolne albo że źle przyspiesza.
Pozatym pomimo przepaści technologicznej pomiędzy nim a TDI, to słabsze Toledo np 110KM (które też jest młodsze) raczej by miało z nim problemy.
Więc nie można mówić, że rocznik itd jest wyznacznikiem wygranej.

A to, że ich technologia jest do tyłu i dzieli je przepaść od reszty, to tak było zawsze i jest do dzisiaj.

Po drugie ja mam w dowodzie 1450kg masy własnej, nawet jeśli jest to zawyżone, to dzieliło nas jakieś 350kg masy a ja jeszcze z pełnym bakiem.

Pozatym Toledo to raczej nie rajdowy samochód, w przeciwieństwie do tego Clio, które było właśnie w takiej wersji jak sam napisałeś i robione właśnie pod rajdy.

Co do porównania TD do Poloneza to nie wiem, czy tym TD byś objechał Poloneza, wiadomo zależy z jakim silnikiem (ale z seryjnie najmocniejszym raczej napewno nie).

A tutaj parę filmów jak to jedzie:

http://www.youtube.com/watch?v=SUPFM8p3 ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=olqnotF8 ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=8JUNfurq ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=A73VndzHd0k

Więc nie jest to aż taki słaby zawodnik jak widać, nad którym mam jakąś piekielną przewagę
Awatar użytkownika
bartek
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Post autor: bartek »

migacz1981 pisze:zawodnik na twoje ostre zęby

marek_igor pisze:dojechaliśmy do swiateł, Clio podjeżdza obok, koleś gapi się w szybę i daje po gazie

i kto tu ma ostre zęby
migacz1981 pisze:jakbym ja swoim TD objechał poloneza

a objechałeś kiedyś? :-P
RB Auto - warsztat samochodowy
Olsztyn, Kołobrzeska 50
www.rbauto.eu
Zapraszamy
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: migacz1981 »

marek_igor pisze:Co do porównania TD do Poloneza to nie wiem, czy tym TD byś objechał Poloneza, wiadomo zależy z jakim silnikiem (ale z seryjnie najmocniejszym raczej napewno nie).
No raczej z poldolotem 2000 ciężko by mi było ale zawsze na moją korzyść przemawia przedni napęd,waga(1030kg),i jakby to dziwnie nie zabrzmiało zaawansowanie technologiczne np.w konstrukcji zawieszenia i ta sama sytuacja jest u Ciebie co z tego że clio jest lżejsze jak ma gorszy zawias bardziej sztywny i w ogóle nie nadający się na polskie drogi w światku rajdowym mówiło się kiedyś o trzech rodzajach zawieszenia czyli asfalt,luźne nawierzchnie i Polska właśnie.Druga rzecz to kondycja silnika w clio nie spodziewałbym się fajerwerków nawet jeżeli miałoby być dłubnięte bo na pewno nie było młodsze niż 95r a po tylu latach motor jak miałby 130km to byłby sukces a druga sprawa to jeżeli ktoś,kto by dbał o dobrą kondycje auta nie ryzykowałby szczeniackich wyścigów w ruchu ulicznym w dodatku w zimie.Podsumowując według mnie ścigałeś się dziś z resztkami po Williamsie dlatego pisze że to żaden wyczyn i nie chodzi mi tutaj o to żeby Ci dopiec ,bo jak dla mnie to doinwestowane Toledo a takie niewatpliwie masz wciąga nosem takie zwłoki jak dziś.Swoją drogą ciekawy jestem jakby jeździło Toledo 1L z wczesnych lat produkcji (niska waga),z motorem 1.9ARL i na dużym brembo z Ibizy Cupry2
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
Awatar użytkownika
marek_igor
Forumowicz

Może i w Polonezie napęd na tył to żadna rewelacja ani cud techniki, ale jeśli by brać po uwagę coś bardziej zaawansowanego, to przednionapędówka do RWD nawet nie podskoczy, jeśli chodzi o dynamiczny start z miejsca.
Niestety wiem po sobie, 1, 2 bieg to poszukiwanie trakcji, na mokrym nawet na 3 biegu miga kontrolka. Gdyby zrobić program pod 190KM to już wogóle... Miałem poprzednio e46 i tam nie ma czegoś takiego, że nie mogę się zebrać na pierwszych 2 biegach z powodu utraty przyczepności...
(nie tylko w mojej, ale i w tych którymi miałem przyjemność jeździć, np 3.0D)
Awatar użytkownika
rafrut6
Forumowicz
Model: 2.3 V5

Post autor: rafrut6 »

bartek pisze:migacz1981 napisał/a:
jakbym ja swoim TD objechał poloneza

a objechałeś kiedyś? :-P

Ja objechałem poldka ale tylko raz :P
http://www.rbauto.eu