Ostatnio na forum zapanowala moda na zarowki diodowe, kupowane na alledrogo często okazuja się porazka, mimo dużej ilości diod daja malo swiatla lub zachowuja się bardzo dziwnie (zarzenie, bledy can bus). Osobiście uzywam ledy tylko w oświetleniu wnętrza z powodu ich większej janosci (biale zimne) Koszt wykonania zarowki może być wyższy niż zakup gotowej na alledrogo, jednak możemy zrobic ja wg. wlasnego projektu, np. o nietypowym kolorze, o nietypowej jasności lub kształcie, na dzien dzisiejszy wymienilem zarowki c10w (rurka) i do uzyskania większej jasności oświetlenia wystarczylo uzyc 4 diod.
Do wykonania potrzebne będa:
- narzędzia, czyli lutownica o malej mocy, cyna z topnikiem, kawalek przewodu (np. skretki), scyzoryk itp.,
- plytka uniwersalna drukowana o standardowym do polaczen przewlekanych rastrze 2,54mm, możemy kupic również płytkę z inna mozaika polaczen, ograniczy to nam laczenie elementow do przecinania na niej sciezek,
[center] [/center]
- diody, proponuje biale zimne superflux o kacie rozproszenia do 120st., diody o większym kacie będą mialy mniejsza jasność [mcd] „na wprost”,
- końcówki od zarowki c10w, lub innej długości „rurki”, uzyskujemy je z przepalonej zarowki tłukąc i czyszczac ze szkla ,
- rezystor/y, dioda prostownicza lub dioda Zenera wg. pozniejszego opisu
Czesc elektryczna.
Moje diody, o oznaczeniu OSW5DLZ2C1P, wg. noty maja jasność ok.8800mcd dla napiecia i pradu przewodzenia rownych Ud=3,3[V] i Id=30m[A], dobierając rezystor założyłem, ze napiecie instalacji wynosi Un= 14,5[V] i ograniczyłem prad przewodzenia diody do Id=25m[A]. Należy pamiętać, ze diody posiadaja rozne napiecia oraz prady przewodzenia i do poniższych obliczen należy wziasc to pod uwage!
[center][/center]
Wersja dla 4 diod.
[center][/center]
Wartosc rezystora, R=Ur/Id=Un-(4xUd)/Id=14,5-(4x3,3)/0,025=52 [Ohm]
Poniewaz w szeregu wartosci nie ma takiego rezystora wybieramy 51 [Ohm], jego niska wartosc świadczy o wysokiej sprawności takiego polaczenia diod, jednym slowem nie marnujemy pradu na ogrzanie atmosfery.
Wersja dla 5 i większej ilości diod, w przykładzie dla 6.
[center][/center]
Tutaj mamy problem, laczny spadek napiecia na tej ilości diod wynosi 19,8[V] i diody w polaczeniu szeregowym nie będą swiecic, musimy je podzielic na dwa szeregi po trzy diody, a nastepnie połączyć rownolegle.
[center][/center]
Wartość rezystora dla każdego szeregu, R=Ur/Id=Un-(3xUd)/Id=14,5-(3x3,3)/0,025=180 [Ohm]
Wspomniałem na początku, ze można zastosowac dodatkowo diode prostownicza i/lub Zenera, sluzy to zabezpieczeniu ukladu przed przepieciem, diode prostownicza (na napiecie.50[V]) dolaczamy w szereg, zgodnie z polaryzacja diod LED, jej obecnosc należy uwzględnić w powyższych obliczeniach dodając do napiecia spadku na diodach 0,7[V]. Zastosowanie diody Zenera powoduje, przy osiągnięciu napiecia na które jest dioda, odciecie zasilania i wylaczenie zarowki, rozsadnie jest dobrac diode na napiecie 17-20[V], podlaczamy ja do bezpośrednio pod końcówki zarowki, ale polaryzując odwrotnie niż pozostale rodzaje diod!!
Czesc mechaniczna:
Na początek patrzymy ile mamy miejsca w obudowie lampki, długość zarowki jest ograniczona gniazdem, a szerokość zalezy tylko od ilości miejsca, dioda superflux ma wymiar ok. 7,7x7,7 [mm] i zajmuje 3x3 pola na plytce, pomiedzy diodami, na długości i szerokosci, robimy odstep min. 1 pola, do wnętrza końcówki zarowki wchodzi plytka o szerokości 3 pol i długości 2-3, czyli: 4 diody rozmieszczamy jako 2x2 i zajmuja lacznie 7 pol po szerokości i min. 6 po długości, dla 6 diod będzie to 3x2, czyli po długości min.11 pol, a po szerokości 7 pol, posiadając ta wiedze docinamy płytkę na potrzebny wymiar i ksztalt. Teraz rozmieszczamy i lutujemy do plytki końcówki zarowkowe, diody i rezystor/y, a nastepnie krotkimi przewodami laczymy elementy wg. schematu elektr., po sprawdzeniu montujemy w aucie, pamiętając, ze będzie swiecic się tylko w jednym położeniu
[center][/center]
Efekt.
Moja plytka służyła do testowania roznych wersji zarowki i to widac, w wolnej chwili zrobie nowa, a do tego czasu będzie testowana w aucie, roznica w ilości swiatla, w porównaniu do zwyklej zarowki, jest duza, postaram się zrobic i niedługo wrzuce zdjęcia w trybie M aparatu.
[center][/center]
[center][/center]
To be continued…