Zamarzają zamki

Tematy ogólno-techniczne
K
Kiziak
Forumowicz
Auto: Toledo 2 1M
Model: 1.8 20V APG

Zamarzają zamki

Post autor: Kiziak »

U mnie zawsze smarowali takim białym smarem a ze nigdy nie uzywałem kluczyka to ta blaszka ze szczeliną na kluczyk dookoła przykleiła się zaschniętym smarem do klamki. Płaski wkrętak wsadziłem w szczelinę i po delikatnym ruchu w lewo i w prawo ta osłona zaczyna się obracać i kluczyk działa.
a
ap05

Zamarzają zamki

Post autor: ap05 »

Tolo20V pisze:Ja tez dzisiaj rano mialem z tym problem od pasazera wgl rygiel nie wyskoczyl w sumie do tej pory :-P od kierowcy sie otworzyly z pilota ale zamykajac musialem rygielek sam wcisnac recznie bo juz z pilota nie dalo rady a kluczyk do zamka wejsc nie chcial :lol: a tak wgl Mieliscie Panowie taki problemik w zime jak ja ?

Z ryglem miałem podobną przygodę. Wilgoć i zaj....sty mróz robią swoje. Nie ma co się siłować, bo możesz coś uszkodzić - linkę klamki, klameczkę wewnętrzną itp. itd. Najlepiej poczekać niech trochę mróz odpuści lub wstawić auto na kilka godzin do garażu. Jak nie otwierasz na co dzień z kluczyka to w zamku zbiera się "syf" co potęguje zatrzymywanie w tym miejscu wilgoci a zimą zamarzanie.
pozdrawiam
ap
s
siwy_a1
Forumowicz

Zamarzają zamki

Post autor: siwy_a1 »

Siedzę w temacie kluczy samochodowych, więc trochę widzę tych przygód ;-)
Ostatnio dorabialiśmy babce klucz, bo syn próbował otworzyć drzwi, zamek był zamarznięty i złamał klucz. Ale babka miała synka konsekwentnego :-D więc pobiegł do domu, przyniósł drugi klucz i próbował dalej... a że miał już doświadczenie, to oczywiście dał radę szybciutko złamać drugi :lol: Ale przecież od najmłodszych lat wszyscy mu powtarzali, żeby się nie poddawał, więc szybciutko pobiegł do domu i przyniósł.... trzeci klucz <zygi> Kilka szybkich ruchów + zdobyte wcześniej doświadczenie i złamał mamusi jej bardzo ostatni kluczyk do samochodu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Miał chłopaczek zacięcie - to trzeba mu przyznać :lol:

Co do podgrzewania kluczy zapalniczką, to tu też trzeba znać umiar, bo kilka dni temu koleś przyniósł klucz, który podgrzał do tego stopnia, że uszkodził transponder ;-)
siwy_a1
s
szymekgd
Forumowicz

Zamarzają zamki

Post autor: szymekgd »

ap05 pisze:"Jak nie otwierasz na co dzień z kluczyka to w zamku zbiera się "syf" co potęguje zatrzymywanie w tym miejscu wilgoci a zimą zamarzanie."

Z tym to sie nie zgodze, otwieram drzwi kluczykiem od strony kierowcy i tylko ten zamek mi zamarzl, od pasazera chodzi jak nowka...
e
eko_zgonuś
Forumowicz

Zamarzają zamki

Post autor: eko_zgonuś »

odgrzeje kotleta, dzisiaj otworzyłem drzwi i nie mogłem zamknąć (efekt odbijania drzwi od ściany), jako, że raz na pół roku coś takiego miałem zawsze wystarczyło wkrętakiem popchnąć zapadkę wkładki (tę co zaskakuje za bolec) i otworzyć jeszcze raz już działało. Dzisiaj również popchnąłem tę zapadkę ale już otworzyć nie mogę. Jak mam zamknięte z centralnego i ciągnę wewnątrz za klamkę to podnosi ona rygiel tak jak standardowo, czy to oznacza, że linka siedzi prawidłowo, a po prostu coś zamarzło we wkładce?
Awatar użytkownika
grzesiek998
Forumowicz

Zamarzają zamki

Post autor: grzesiek998 »

eko_zgonuś,
eko_zgonuś pisze:zamarzło we wkładce
MR Motors - 140KM 313Nm
Obrazek
e
eko_zgonuś
Forumowicz

Zamarzają zamki

Post autor: eko_zgonuś »

grzesiek998, dzięki za podpowiedź, już na szczęście odmarzło. Nie zmienia to faktu, że samochód całą noc stał pod blokiem z otwartymi drzwiami :roll: dobrze, że żaden przechodzień nie wyostrzył wzroku..
ODPOWIEDZ