Przechowywanie oleju napędowego

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
a
agamiarz

Post autor: agamiarz »

Nurtuje mnie pewne pytanie. Czy olej napędowy można bez problemu przechowywać np w plastikowych beczkach? Bo wiem,że z benzyna jest tak że nie we wszystkich plastikach da się ją przechowywać. Jak to jest w przypadku diesla?
m
malark
Forumowicz

Post autor: malark »

To zależy jaki czas chcesz go przechowywac? Ojciec jak kupuje w zimie do ciagnika to zamyka szczelnie w plastikowych beczkach i niektore stoja do jesieni i nic sie nie dzieje. W ciagniku nie widac spadku mocy.
A robisz zapasy????
a
agamiarz

Nie. Hmm przyjmijmy,że lubię sobie zatankować więcej niż pojemność mojego baku po to aby mieć drugie tyle w garażu :-D ;-) ot takie zboczenie :-) co do przetrzymywania to maxymalnie około 2 tygodni nie więcej
Awatar użytkownika
Roxon40
Moderator
Auto: Renault
Model: Laguna III 2.0 140KM PB

Post autor: Roxon40 »

Ja tam mam w plastiku i nic się nie dzieje :)
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
:diabelek: EcuProject :diabelek:
:one: Jest 140 KM i 195 Nm Pb :582:
Awatar użytkownika
kajtek110
Forumowicz

Post autor: kajtek110 »

Ja miałem 4 miesiące w baniakach i nic się nie działo
a
agamiarz

To dobrze. Tylko,że kiedyś miałem taki kanister 10L podobno na wodę. I została tam wlana benzyna do kosiarki. I jak ta benzyna troszkę postała i wlało się ją do kosiarki to niestety weszła jakoś w reakcje z tym plastikiem i trzeba było cały gaźnik czyścić bo był zasyfiony. I dlatego pytałem. Oczywiście nie stało to nie wiadomo ile. Podobno powinien to być plastik olejowy czy coś takiego. Może z olejem się tak nie dzieje bo benzyna mogła jakoś zadziałać jak rozpuszczalnik.
Awatar użytkownika
kajtek110
Forumowicz

Post autor: kajtek110 »

Załatw sobie baniaki po rozpuszczalnikach od jakiś malarzy(za np. kilka browarów),w sezonie letnim można ich złapac np.jak jakieś mosty-wiadukty itp. malują ,a zimą to jedynie hale produkcyjne.Mają plastikowe lub metalowe baniaki 20l.
ODPOWIEDZ