[1M] Oświetlenie tablicy rejestracyjnej - pytania/problemy

Oświetlenie zewnętrzne i wewnętrzne naszych Tolków.
ODPOWIEDZ
o
olinek2
Forumowicz

Post autor: olinek2 »

Jabol_ek Do każdej taśmy równolegle musisz podłączyć 2 rezystory w szeregu 47-68ohm 1W co w sumie daje koło 100ohm 2W (można w sumie dwuwatowe 100ohm). Inaczej komfort widzi diody jako przerwy w obwodzie i daje 8V, a nie 12V... Spowodowane jest to tym, że komfort zanim włączy diody puszcza nieduży prąd przez instalację i bada spadek napięcia na rezystorze pomiarowym, natomiast z diodami wychodzi mu że nie ma nic ;)
Awatar użytkownika
jabol_ek
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: jabol_ek »

olinek2 pisze:Jabol_ek Do każdej taśmy równolegle musisz podłączyć 2 rezystory w szeregu 47-68ohm 1W co w sumie daje koło 100ohm 2W (można w sumie dwuwatowe 100ohm). Inaczej komfort widzi diody jako przerwy w obwodzie i daje 8V, a nie 12V... Spowodowane jest to tym, że komfort zanim włączy diody puszcza nieduży prąd przez instalację i bada spadek napięcia na rezystorze pomiarowym, natomiast z diodami wychodzi mu że nie ma nic ;)

Jesteś Moim Guru :) W wolnej chwili zaraz zabiorę się do pracy. Dzięki wielkie za Pomoc
o
olinek2
Forumowicz

Nie przesadzaj :) To po prostu metoda na stosowanie LEDów, te zastępcze z niby CAN to właśnie mają rezystory w SMD spore podlutowane.
Mnie zostało jeszcze właśnie w postojówki i w tablice z tyłu LED :) Nawet mam podświetlenie silnika listwą LED po otwarciu klapy :) Myślę jeszcze o podświetleniu nóg w czerwieni (w czasie jazdy bardzo delikatnym, a po otwarciu drzwi mocnym).
Awatar użytkownika
jabol_ek
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: jabol_ek »

olinek2 pisze:Nie przesadzaj :) To po prostu metoda na stosowanie LEDów, te zastępcze z niby CAN to właśnie mają rezystory w SMD spore podlutowane.
Mnie zostało jeszcze właśnie w postojówki i w tablice z tyłu LED :) Nawet mam podświetlenie silnika listwą LED po otwarciu klapy :) Myślę jeszcze o podświetleniu nóg w czerwieni (w czasie jazdy bardzo delikatnym, a po otwarciu drzwi mocnym).

WARIAT w pozytywnym tego słowa znaczeniu :-D :-D :-D :-D :-D

ps. taki rezystor może być
http://allegro.pl/rezystor-2w-metalizow ... 04013.html

i jeszcze takie szybkie przypomnienie z elektroniki . Rezystor podłączyć pod + i dopiero wtedy podłączyć pod lampkę. I jaka jest różnica między dwoma rezystorami a jednym większym
o
olinek2
Forumowicz

Taki może być :)
Wydzieli się na nim koło 1,5W(U^2/R), dlatego lepiej by było 120ohm 2W albo coś koło tego (mniej idzie w ciepło) :)

Rezystor podłączasz normalnie tak jak była żarówka i razem z nim diody. Czyli normalnie można od tyłu lampki na sztywno podlutować rezystor do blaszek w lampce i do nich ledy.
x
xMarcin95x
Forumowicz

C5W LED Problem

Post autor: xMarcin95x »

Witam :)
mam problem z c5w , zakupiłem je ok. 2 tyg temu i dziś jak odpalałem auto na parkingu zauważyłem że po przekręceniu kluczyka lampki za czeły migać (ok. 5 razy) potem zapaliły się i po ok 3s. zgasły(po zgaszeniu błąd can bus pali się ok 10 sekund i znika z licznika , mimo iż żarówki dalej się nie świecą).

Po dojechaniu do domu prawa lampka już nie świeciła .
Teraz jak przekręcę włącznik świateł , to lewa strona miga z 5 razy i zaczyna świecić po czym gaśnie . (prawa strona w ogóle nie reaguje)

help . :-|

żarówki: http://allegro.pl/can-bus-rurka-led-36- ... 39676.html
Awatar użytkownika
Danielek.
Forumowicz
Model: 1.9

Post autor: Danielek. »

Spróbuj wymienić na zwykłe żarówki być możliwe ze przepaliły się diody,a jeśli też nie będą działać to spr czy dochodzi prąd do oprawek.
x
xMarcin95x
Forumowicz

Post autor: xMarcin95x »

wcześniej były zwykłe żarówki c5w i nic się nie działo z w/w dolegliwości. 2 tyg temu kupiłem ledy i założyłem , świeciły elegancko do wczoraj ....

ja myślę że to przez wilgoć , mogły powariować .Po południu zajrzę co tam się dzieje.

[ Dodano: 2011-12-27, 16:25 ]
Przed chwilą wróciłem z garażu. Wsadziłem standardowe c5w .

z Ledami najwidoczniej coś się z stało. Gdy potrzęsie się, to coś w nich grzechocze.
Zadzwoniłem przed chwilą do sprzedawcy.
Powiedział że uzna mi to za reklamację i przyśle nowe.

To tyle , temat uznaję za zakończony
g
galamarcin
Forumowicz

Post autor: galamarcin »

Ja też mam problem z oświetleniem rejestracji nie świeci mi jedna lampka, lampki zamówione czekam aż przyjadą ale pojawia się problem bo mam zardzewiałem i połamane gniazda żarówek a w nowych oprawkach brak gniazda i myślę co zrobić i chyba dokupię w elektrycznym oprawki W5W i jakoś je ładnie wkomponuje w całość. podzielę się informacjami jak zamontuje nowe lampki.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2012-03-28, 16:51 ]
Dzisiaj się udałem do serwisu i udało mi się zamówić wiązki kabli z gniazdem na żarówkę na końcu, koszt to 14zl za wiązkę potrzebne są 2. Także jestem dobrej myśli

[ Dodano: 2012-04-16, 18:46 ]
Mam pytanko, bo mam lampki oczywiście nowe, ale jak pisałem moje kable są do wymiany są zgnite i zaśniedziałe i już chyba trzeci tydzień serwis nie wie jak te przewody się nazywają i zawsze przywiozą nie to co trzeba dodam że facet w etce szuka. Może ktoś też zamawiał kabelki i wie co i jak:)
Pozdrawiam Marcin.
K
K@mil
Forumowicz
Auto: Toledo
Model: 1M

Post autor: K@mil »

Witam mam pytanko montował ktos moze z was do oświetlenia tablicy rejestracyjnej zarowke W5W SMD ?
Dokladnie chodzi mi o to ile diod wybrać czy 1SMD czy 4SMD
(mysle ze 4 jak na oswietlenie tablicy moze byc za duzo i ze jedna sobie da ładnie radę, ale wole posłuchać waszych opini)...

Czy to prawda ze SMD beda lepsze niz Ledowe zarowki ? Praktykował ktos
ODPOWIEDZ