[1M] Światła cofania nie działają

Oświetlenie zewnętrzne i wewnętrzne naszych Tolków.
p
pistol
Forumowicz

Post autor: pistol »

na pewno są dobre. wsadziłem takie same jak były gdy jeszcze światła działały i nic z tego. dzięki za zdjęcia i podpowiedzi:)

[ Dodano: 2011-09-01, 18:13 ]
problem rozwiązany:) okazało się, że urwał się jeden kabelek od wtyczki którą nakłada się na ten czujnik:)
m
martimer
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1,9 TDI AHF

czyjnik cofania

Post autor: martimer »

Witam! Mam problem ze światłem cofania, konkretnie w ogóle go nie mam (światła) :-P szukałem dzisiaj czujnika ale od góry nie widzę niczego co by go przypominało. znalazłem inną wtyczkę przy której jest urwany kabelek (wtyczka nr 1J0 973 702 2-pinowa) ale to raczej nie ta. czy ktoś mógłby zaznaczyć mi na którymś z tych zdjęć gdzie znajduje się owy czujnik (silnik AHF)

Obrazek

Obrazek

z góry dziękuję
Awatar użytkownika
wojtekm
Forumowicz

Post autor: wojtekm »

U mnie tez nie działało światło cofania. Dałem do mechanika i okazało sie że był utleniony kabel przy kostce przy akumulatorze.
m
martimer
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1,9 TDI AHF

Post autor: martimer »

problem usuniety. to przez ten urwany kabel przy wtyczce
s
serek
Forumowicz

Post autor: serek »

moze mi ktos powiedziec czy kolejnosc kadni przy stykach na tylnej klapie jest wazna
serek
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

serek pisze:czy kolejnosc kadni
Jak mi napiszesz co to są "kadnie" to może Ci powiem... Szanuj język ojczysty i pisz po polsku używając polskich znaków, bo zwyczajnie nie życzę sobie czytać takiej skaleczonej przez Ciebie wypowiedzi :-? Jest coś takiego jak rozpoczynanie zdania z dużej litery oraz polskie znaki "ą, ę, ń, ż, ć" itp. Przecinki i kropki też się stawia.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

Ostatnio miałem taką akcję, że przestał mi działać prędkościomierz w aucie, w ogóle nie naliczało mi kilometrów na żadnym z liczników, jakby tego było mało to komputer pokładowy też przestał działać i pokazywał jedynie czas jazdy. Dodatkowo na drugim biegu przy obrotach rzędu ~1200 strasznie szarpał silnik. Pomyślałem sobie WTF?! :shock:
Na sam koniec odkryłem, że nie działają mi również światła cofania.

Po analizie sytuacji zacząłem się zastanawiać nad wiązką przewodów w klapie czy ona czasem nie jest przyczyną tych wszystkich dolegliwości. No, ale... Podpiąłem auto następnego dnia pod kompa, a tu wszędzie ZERO błędów. Test zegarów wypadł pomyślnie i kolejne zdziwienie z mojej strony.

Kolejnym krokiem zatem było sprawdzenie bezpieczników. Okazało się, że bezpiecznik od świateł cofania (nr 7, 10A) jest zjarany.
Wymieniłem go i...

...wszystko wróciło do normy! :D Przez jeden głupi bezpiecznik tyle problemów LOL! :P
Piszę o tym, żebyście w razie takiej sytuacji wiedzieli gdzie szukać przyczyny :) Zawsze najpierw sprawdzajcie BEZPIECZNIKI! :)

P.S. Chcesz cofnąć licznik ? Wyjmij bezpiecznik od świateł cofania hehe :D W ECU oczywiście pewno mimo tego km nalicza, ale nie sprawdzałem ;)
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

Bezpiecznik bez powodu się nie spalił... Pewnie musiałeś mieć zwarcie czy coś sprawdź jeszcze wiązkę w bagażniku ja już ją poprawiałem chyba ze 3 razy aż w końcu obciełem stare twarde kable i po lutowałem nowe i smiga :-)
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*]
------------------------------
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
:579: BMW E39 M54B25 "Na Leniu" :579:
------------------------------
Awatar użytkownika
Adre
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: Adre »

Mam taki problem: nie działało mi światło wstecznego. Wymieniłem czujnik później kilka miesięcy było ok. Teraz jak cofam to mi gaśnie, dopiero jak dodaje dużo gazu i trzymam gaz to mi się zaświeci. Puszcze gaz to gaśnie. Ruszalem kostka, czujnikiem i nic. Co sprawdzić, zrobić aby światło wstecznego cały czas sie świeciło?
Awatar użytkownika
lucassiuss
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: lucassiuss »

czy kupiłeś zamiennik tego czujnika i rozumiem że wymieniałeś to przy cięgnach pod maska??
ODPOWIEDZ