Znalazlem miejsce wycieku. Plyn ucieka ze zbiorniczka wyrownawczego. Co ciekawe nie z korka, ale z jednego z zaglebien w zbiorniczku, ktore zaznaczam na zalaczonym zdjeciu. To zaglebienie, normalnie zasloniete przez plastikową , czarną osłonę. Wyglada troche tak jakby celowo mialo cos tamtedy wyciekac.
1.Czy wiecie moze po co jest to zaglebienie?
2.Moze tak ma byc na wypadek zwiekszonego cisnienia?
Nie wiem poprostu czy wymiana zbiorniczka cos da.
Wiele pisze sie na forum o uszczelce pod glowica. Moze poprostu ten otwor sluzy do wyrzucenia plynu lub gazow przy zbyt wysokim cisnieniu, ktore moze sie pojawic np przy peknietej uszczelce? Nie sadze, zeby w moim przypadku byla to uszczelka, bo przewody są miekkie, ale nie chce wymieniac zbiorniczka bez potrzeby.
z gory dziekuje za pomoc
[ Dodano: 2011-11-28, 21:08 ]Poradziłem się w sklepie, poniewaz na forum cisza. Pewnie Sony zbyt czesto wyrzuca posty do kosza i skutecznie wszystkich zniechecil
.
Przestrzegam przed wymiana uszczelki pod glowica jezeli nie ma 100% pewnosci. Jest mnostwo innych potencjalnych przyczyn ubywania plynu, wiec zaczynanie od najdrozszego jest poprostu głupotą.
U mnie okazalo sie, ze niebieski korek na zbiorniczku wyrownawczym nie spelnial swojej roli i prawdopodobnie puszczal przy zbyt niskim cisnieniu. Zepsul sie w zasadzie bez przyczyny. Serwis zmienial olej i przy okazji sprawdzal plyny. Cos musieli za mocna dokrecic, lub poprostu przypadkowo od tej chwili stary korek przestal dzialac prawidlowo.
Koszt korka w sklepie motoryzacyjnym
7 zł
Koszt korka w ASO 47 zł
- złodzieje.
Zdjęcie, które zalaczylem w poprzednim poscie przedstawia miejsca, ktorym normalnie wyplywa plyn i gazy przy zbyt wysokim cisnieniu. Zawsze w przypadku ubytku plynu proponuje zaczac szukac tam. Wystarczy sciagnac plastikowa obudowe, ktora zaslania ten "upust".
Potencjalne wskazania na uszczelke pod glowica, ktore sa sterta bzdur;
- kopcenie ze zbiorniczka wyrównawczego - gdy silnik jest cieply płyn paruje, wiec kopcic musi.
- bąbelki gazu w zbiorniczku wyrównawczym - jeżeli płyn wracający z układu wpływa burzliwie, to bąbelki się pojawiaja tak czy inaczej.
Nobody is Nobody. Thats all.