Tolek vs Felicia

Czyli kogo objechaleś, a kogo nie.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Tolek vs Felicia

Post autor: Sony »

dominik, to już najlepiej podpytać jakiegoś znajomego gliniarza o to czy warto się odwoływać czy nie... Tak czy siak z tym mierzeniem wg mnie Panowie policjanci pojechali na całego.
Awatar użytkownika
Exotic
Forumowicz

Tolek vs Felicia

Post autor: Exotic »

Przyjęcie mandatu oznacza przyznanie się do winy
Przyjęcie blankietu (bądź uiszczenie grzywny) oznacza przyznanie się do winy i uprawomocnienie się mandatu. To z kolei pozbawia prawa do odwołania. Prawomocny mandat może być tylko uchylony i tylko wtedy, gdy nałożono go za czyn nie będący czynem zabronionym jako wykroczenie. Na przykład dostaniesz mandat za parkowanie w strefie zakazu, a okaże się, że w tym miejscu zakaz taki nie obowiązuje. Uchylenie mandatu następuje z urzędu lub na wniosek ukaranego złożony w terminie 7 dni od daty uprawomocnienia. Potem bezpowrotnie traci się uprawnienia do żądania uchylenia mandatu.
"Kiedy wydaje Ci się, że jesteś bardzo dobrym kierowcą, który wie już wszystko o jeździe i drogach, sprzedaj jak najszybciej swój pojazd i nigdy więcej nie siadaj za kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych kierowców".
Awatar użytkownika
migacz1981
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV

Tolek vs Felicia

Post autor: migacz1981 »

Po otrzymaniu mandatu masz 7 dni żeby go zapłacić jak również się z nim nie zgodzić i odwołać się do sądu.Twój największy błąd był taki że zatrzymałeś gościa trzeba było spisać numery podjechać na komisariat z nimi i tam zgłosić zdarzenie a gość jeżeli sam się nie zatrzymał to znaczy uciekł z miejsca zdarzenia czyli winny.To policja jest od łapania uciekających kierowców powodujących kolizje i wypadki-to mi powiedział dyżurny kiedy ścigałem busem pijanego frajera który przerysował mi bok w sprinterze parę lat temu i kazał mi przyjechać na komisariat właśnie i tam pan władza zrobił zdjęcie uszkodzeń w między czasie jego kolega sprawdził w bazie danych nr rej. i ustalił gdzie facet mieszka i wysłał tam patrol a mi polecili jechać sobie spokojnie na baze i zgłaszać szkode do ubezpieczalni podając ich jednostkę jako tą która zajmuje się sprawą po dwóch tygodniach przyszło pismo z danymi sprawcy i nr jego polisy

[ Dodano: 2011-11-01, 12:31 ]
Exotic pisze:Uchylenie mandatu następuje z urzędu lub na wniosek ukaranego złożony w terminie 7 dni od daty uprawomocnienia. Potem bezpowrotnie traci się uprawnienia do żądania uchylenia mandatu.
Nie koniecznie bo zawsze można złożyć wniosek do sądu o kasacje ale nie znam szczegółów ani podstawy prawnej
Obrazek
"TITKO je poźiątku"
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Tolek vs Felicia

Post autor: DzieX »

"W ryj były dać było" - kasy i tak nie zobaczysz, a przynajmniej satysfakcja by była.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
Awatar użytkownika
dominik
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Tolek vs Felicia

Post autor: dominik »

zmierzyłem tolka od prawej krawędzi do lusterka jest niecałem 190cm a obrys z lusterkami jest 204cm jadą po szybie a mundurowi obliczyli iż 220 cm. więc jeżeli zjechałem do krawędzi jezdni nie przekroczyłem osi jezdni. byłem na komendzie i rozmawiałem z policjantem i pytałem się o odwołanie. Na początku mówił że tylko sądownie itd. ale zaczeliśmy gadać na temat sądu i musze zadzwonić do urzędu wojewódzkiego i przedstawić sytuację. i pytam się jak się to ma że sprawca uciekł, dlaczego nie został nawet upomniany, na co pan mundurowy odparł iż to wszystko zależy od policjanta na miejscu zdarzenia. Wiec jutro dzwonie do UW i będę walczył jak lew :)

[ Dodano: 2011-11-01, 21:43 ]
co do nr rejestracyjnych to nie było szans zobaczyć a co dopiero zapamiętać.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

Tolek vs Felicia

dominik pisze:co do nr rejestracyjnych to nie było szans zobaczyć a co dopiero zapamiętać.
Mogłeś go podgonić, spisać i później zgłosić fakt ucieczki :P
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Tolek vs Felicia

Post autor: Kitaj »

Sony pisze:Mogłeś go podgonić, spisać i później zgłosić fakt ucieczki :P

Każdy mądry a jak przyjdzie co do czego to dupa zimna ;-) Człowiek działa w stresie i pośpiechu więc to nie uniknione że zdarzają sie błędy.
Było:
Toledo 1M 1.9 AGR+ [*] :(
Audi A6C5 Quattro 2.8 [*]
------------------------------
Jest:
:579: :585: BMW E46 XD M57D30 "Karwan" :585: :579: Obrazek
:579: BMW E39 M54B25 "Na Leniu" :579:
------------------------------
a
adamwwy

Tolek vs Felicia

Post autor: adamwwy »

I tak się rozsądnie zachowałeś bo ja to bym w złości z samochodu wyciągnął, obił pysk, zabrał pieniądze za lusterko, spisał jego dane, a kluczyki, dokumenty i telefon wywalił gościowi w pole... :evil: Szkoda tylko, że za ten rozsądek przyszło Ci zapłacić.

Na Policję nie ma co liczyć bo mało jest wśród nich ludzi którzy znają się na swojej pracy...
Awatar użytkownika
dominik
Forumowicz
Model: 1.9 TDI

Tolek vs Felicia

Post autor: dominik »

noi sprawa nabrała tempa .... Zadzwoniłem do Urzeędu Wojewódzkiego, odebrała miła pani, powiedziałem jej całą sytuację i owszem, mogę się odwołać od mandatu na podstwie błędnych pomiarów i reakcji panów policjantów. Mogę się odwołać za pośrednictwem sądu rejonowego. Pytam pani jak to wygląda, ale powiedziała że nie chce mnie wprowadzać w jakiś błąd i kazała zadzwonić do sądu. I tak zrobiłem. Połączyłem się z odpowiednim działem, oczywiście opowiedziałem całą sytuację i pani stwierdziła iż w tym przypadku trzeba się odwoływać. No ale koszty.... i tutaj pani powiedziała jasno!! jeżeli odwołuję się od mandatu rozprawa jest bezpłata nie ważne po czyjej stronie będzie prawda. I drązyłem temat aby się upewnić.

I dla swojej pewności pojechałem jeszcze do KWP w Wieliczce by uzyskać wypis notatki ze zdarzenia. Oczywiście panowie w dyżurce bronili kolegów itd, że oni nie mogli błędu popełnić... ale rozśmieszył mnie ich tok myślenia :) powiedzili że policjanci nie mogli mieżyć pojazdu tzw ,, kółkiem" i powiedzili iż może gabaryt pojazdu wzięli z dokumentów :lol: :lol: ... no ale kazali kontaktować się z naczelnikiem. Zrobię to jutro bo oczywiście naczelnik pracę skończył o 15 :) .... ale oprócz sądu mam jeszcze jedną drogę i będę walczył, nie dam się :D
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

Tolek vs Felicia

dominik, tak trzymaj i informuj na bieżąco! :)
ODPOWIEDZ