rozbite autko- sprawca nieznany

Czyli kogo objechaleś, a kogo nie.
m
martimer
Forumowicz
Auto: 1M
Model: 1,9 TDI AHF

Post autor: martimer »

będąc na wakacjach w górach przedostatniego dnia zostawiliśmy auto na parkingu leśnym przy głównej drodze. droga jak to w górach kręta z bardzo stromymi zboczami. obok stały inne auta więc poszliśmy spokojnie szlakiem zwiedzać góry. gdy wróciliśmy zastałem auto w takim stanie:

Obrazek

poszedł zderzak, błotnik, nadkole, urwana lampa. oczywiście atrapy zderzaka również. zgłosiłem sprawę do ubezpieczalni (AVIVA) i czekam aż skontaktuje się ze mną rzeczoznawca. moje pytania teraz brzmią: na co się przygotować, ile czasu może trwać wypłata odszkodowania z AC i (jak pewnie często bywa) jakie problemy robią firmy ubezpieczeniowe w razie takich szkód.
na moje nieszczęście inne autka na parkingu nietknięte, nikogo nie było w pobliżu. koleś nie zostawił żadnej kartki, po prostu zwiał...
Ostatnio zmieniony 16 sie 2011, 14:31 przez martimer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jakub_bb
Forumowicz
Auto: Audi A4 B6
Model: 1.9 TDI AWX

Post autor: jakub_bb »

masakra jakie ludzie potrafia byc... bark słów!
wezwałeś policje na miejsce? Dla ubezpieczalni zawsze to jakas podkładka.

popraw zdjęcie bo go nie ma :-P
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

m
martimer
Forumowicz

niestety policji nie wezwałem. żona w szóstym miesiącu ciąży + syn lat sześć. oboje wykonczeni. pozatym nie wiedziałbym nawet jak im wytłumaczyć miejsce... foto zrobiłem zgodnie z opisem ale poprawie jak wrócę do domu.
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Na policje bym zglosil, bo: 1. sprawca mogl powiadomic ich telefonicznie 2. calkiem przypadkiem moga zatrzymac uszkodzone auto i powiazac je z Twoim
m
martimer
Forumowicz

dziś zadzwonił do mnie koleś z AVIVY. sto pytań do po czym mówi mi, że z tego co mu powiedziałem co jest uszkodzone wyliczył mi, iż może mi zaproponować 1,7 tys z groszem w przeciągu trzech dni na konto. naprawa wg niego, lub jakiegoś programiku, to trochę ponad 2,2 koła ale, że mam w umowie wkład własny w wysokości 500 zł wyszło trochę ponad 1700. inną opcją było nie zgodzenie się na ten wariant. wtedy umawiam się z rzeczoznawcą, oczywiście kiedy zadzwoni, przyjeżdża i wycenia. powiedziałem mu, że raczej nie skorzystam z tej pierwszej opcji a on mi na to JAKA KWOTA MNIE SATYSFAKCJONUJE?? więc zaświeciła mi się lampeczka, że coś jest nie tak. powiedziałem, że sprawdzę w okolicy ile kosztuje naprawa z częściami i jutro przed południem do mnie zadzwoni, wtedy pogadamy. nie wydaje się Wam to dziwne????
s
szymekgd
Forumowicz

Wydaje sie, w normalnej ubezpieczalni przyjezdza rzeczoznawca i wycenia na podstawie stanu faktycznego auta szkode...
Awatar użytkownika
dominik
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: dominik »

hmm... przechodziłem coś podobnego co prawda z telefonem ale sens ten sam :) zgłaszałem uszkodzony telefon na niezgodność produktu z umową. I na końcu jest pytanie: Czego pan oczekuje? i tu zostałem wyszkolony aby odpowiedzieć: produktu zgodnego z umową ... i tu jest podobna sytuacja. myślę że jak powiesz kwotę to będzie lipnie... tutaj trzeba jakoś ich podejść. Może powiedz że kwota którą proponują nie jest wystarczająca i prosisz o ponowne oszacownie szkody. Kwota którą proponują np. wystarcza na pokrycie 2/3 szkody.
Awatar użytkownika
jakub_bb
Forumowicz
Auto: Audi A4 B6
Model: 1.9 TDI AWX

Post autor: jakub_bb »

ja na Twoim miejscu zrobil bym w ten sposob ze wynajalbym swojego rzeczoznawce i niech on to policzy porobi zdjecia podpisze sie i niech policzy czesci z oryginalu. Albo jedz do ASO zeby tam to wycenili
s
szymekgd
Forumowicz

Czesci i tak beda wycenione zgodnie z zapisem w umowie AC, wiec nic nie zyskasz...
ODPOWIEDZ