servicemen pisze:Może spróbuj inny.Ja jak używałem Castrola Magnateca to też mi olej znikał a jak zalałem Motul 10W40 to mam spokój
No tu bym raczej przyczyny nie szukał bo nie ma możliwości żeby inny olej nie znikał a jeszcze inny zniknął po 500 km mogą być ubytki w zależności od oleju ale chyba nie aż takie no chyba że wlał olej o gęstości wody.
servicemen pisze:sprawdź też przewody WN
To chyba nie ma nic wspólnego ze spalaniem oleju skoro nie pisał i problemie odpalania samochodu
Wracając do wycieku oleju to zacząłbym od:
1. Czy wlane było tyle ile trzeba bo jak kiepsko ktoś wymienił to pewnie nalał trochę zobaczył na bagnet o już jest stan i tak zostawił a olej sobie spadł do miski i okazało się że jeszcze trzeba dolać (niestety na niektórych mechaników trzeba brać poprawkę).
2. Sprawdzić czy nie dymi na niebiesko mocno (może spalać olej).
3. Sprawdzić czy nie ma jakiegoś poważniejszego wycieku z silnika.
4, Sprawdzić czy czasem olej nie uciekł do płynu chłodzącego (awaria uszczelki pod głowicą)
Więcej pomysłów nie mam.
[ Dodano: 2011-08-02, 21:04 ]powe88 pisze:na korku od oleju pokazała się maź biała to by się wiązało z olejem i cieczą chłodzącą ale cieczy nie przybyło tyle co znikło oleju
Ale wydmuchało przez wydech pewnie skoro kopci ci na biało stawiam w 90 % uszczelkę pod głowicą
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
EcuProject
Jest 140 KM i 195 Nm Pb