[1M] LCD Display w liczniku

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

Post autor: tomektak »

Wyplosz pisze:mnie by interesowało doładowanie turbo tylko, numer czujnika z etki 038 906 051 C (z silnika ARL)

czyli 7.18222.18.0... nie ma problemu...
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Z ciekawosci spytam skad wezmiesz do wyliczenia cisn. doladowania aktualne cisnienie atmosferyczne, usrednisz jego wartosc do obliczen?
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

"Czujnik ciśnienia doładowania mierzy ciśnienie bezwzględne..." - takie też ciśnienie będzie na wyświetlaczu.
Ewentualnie można przyjąć 1000mbar ciśnienia atmosferycznego co spowoduje tylko nieznaczne przekłamania.
G
GangstaMarc

Post autor: GangstaMarc »

tomektak pisze:Na chwilę obecną planuję zrobić wersję taką:
-Samochód ma otwarte drzwi= informacja OTWARTE DRZWI
-Samochód ma zamknięte drzwi ale zgaszone światła = informacja ZAPAL SWIATLA
-Samochód ma zamknięte drzwi i zapalone światła = informacja o napięciu w instalacji

Podoba mi się :) Mi jednak bardziej by pasowało info o doładowaniu zamiast napięciu w instalacji. Jakbyś już miał pomysł jak to zrobić proszę tylko o info o cenie lub ewentualnej zaliczce :)

Bardzo ciekawy pomysł... ciekawe czy wszystko się uda. Powodzenia
o
olinek2
Forumowicz

Post autor: olinek2 »

Najłatwiej by było po K-Line z bloków odczytywać, bo te główne z reguły się nie zmieniają :) odeszły by Ci problemy ze zczytywaniem :)
Też się od dawna trudnię elektroniką :) Jednak z tym wyświetlaczem myślałem u siebie wyciąć poprzeczkę i dać wyświetlacz graficzny bo ładniej by to wyglądało i więcej by można wyświetlać :)
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

tomektak pisze:"Czujnik ciśnienia doładowania mierzy ciśnienie bezwzględne..." - takie też ciśnienie będzie na wyświetlaczu.
Ewentualnie można przyjąć 1000mbar ciśnienia atmosferycznego co spowoduje tylko nieznaczne przekłamania.

Patrzac na tabelke wartosci kontrolnych i ramke ponizej powinno chyba byc: na wyswietlaczu, przy max wysterowaniu czujnika, 2600mbar, a w rzeczywistosci cisn. dolad. bedzie wynosilo 2600-cisn. atm. ? Ale masz racje, mozna przyjac wartosc srednia bez utraty dokladnosci.

olinek2 Zeby bylo tak jak napisales to trzeba by niezlego procka uzyc i znac kodowanie transmisji danych, a z tym moze byc problem
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

olinek2 pisze:Najłatwiej by było po K-Line z bloków odczytywać, bo te główne z reguły się nie zmieniają :) odeszły by Ci problemy ze zczytywaniem :)
Też się od dawna trudnię elektroniką :) Jednak z tym wyświetlaczem myślałem u siebie wyciąć poprzeczkę i dać wyświetlacz graficzny bo ładniej by to wyglądało i więcej by można wyświetlać :)

Oczywiście że najłatwiej, ale nie mam obecnie odpowiedniej ilości czasu. Moc obecnych procesorów jest aż nadto wystarczająca aby wykonać transmisję w protokole KWP1281 lub KWP2000, a takie są w całej grupie VW. Ponadto dla uproszczenia komunikacji istnieje coś takiego jak ELM232, który jest sterownikiem sprzętowym magistrali K-Line, ale dostępny jest jedynie przy zamówieniach w ilościach ponad 1000szt. Jedynym minusem takiego rozwiązania jest sama magistrala. Nikt nigdy nie przewidział jak będzie pracować przy ciągłym trybie diagnostycznym, bo nie został do tego zaprojektowany. Dodatkowo podczas diagnostyki należałoby odłączać urządzenie. Tak naprawdę obecnie prościej wykonać byłoby komunikację po CAN bo tu nie ma inicjalizacji połączenia, a możnaby tylko nasłuchiwać transmisji, ale nasze toledo po CANie mają tylko moduł komfortu, a co najwyżej także połączenie ABS - ECU.

Ponieważ czujnik daje max 5V zrobię autodetekcję podpięcia (tzn. przy napięciu mierzonym powyżej 6-7V będę wyświetlał napięcie instalacji, a poniżej 6V będę z tego napięcia wyliczał ciśnienie doładowania). Czyli jednym słowem co podłączycie, to mieć będziecie bez żadnych zmian konfiguracji.

[ Dodano: 2011-07-27, 21:07 ]
GangstaMarc pisze:
Podoba mi się :) Mi jednak bardziej by pasowało info o doładowaniu zamiast napięciu w instalacji. Jakbyś już miał pomysł jak to zrobić proszę tylko o info o cenie lub ewentualnej zaliczce :)

Bardzo ciekawy pomysł... ciekawe czy wszystko się uda. Powodzenia

Ze swojej strony dodam, że zainwestuję parę groszy w kilka sztuk i jeśli się sprzedadzą to ok, jeśli nie to zasilą w piwnicy moje zasoby nikomu niepotrzebnych projektów.

Myślę, że gotowe urządzenia będę miał około połowy września - niestety obecnie sezony urlopowe i tyle czeka się na wykonanie płytek.

[ Dodano: 2011-07-27, 21:15 ]
olinek2 pisze:Też się od dawna trudnię elektroniką

Jak masz jakichś szybszych dostawców prototypowych serii PCB to daj znać na prv. - będę wdzięczny.
Awatar użytkownika
Wyplosz
Forumowicz
Auto: TOLEDO 1M
Model: AGZ

Post autor: Wyplosz »

ja bym był zainteresowany, tylko musze sprawdzić czy mam ten wyświetlacz czy jest sama zaślepka, ale myśle ze założenie wyświetlacza by nie było problemem
- Miałeś kiedyś marzenia ??
- Tak miałem zostać kierowcą rajdowym
- I co ?
- I zostałem piratem drogowym :D
s
spec
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: spec »

Również byłbym zainteresowany wykorzystaniem tego wyświetlacza do pokazywania doładowania.
K
K@mil
Forumowicz
Auto: Toledo
Model: 1M

Post autor: K@mil »

Witam super pomysł :d

kolego powiedz mi czy działałeś cos z funkcja spalania auta ? bo pisałbym sie na taki wyswietlacz gdyby byla mozliwość zrobienia spalania :d bo moj tolek nie ma mfa :(
ODPOWIEDZ