[1M] LCD Display w liczniku

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zicher
Forumowicz

Post autor: Zicher »

Ja też bym się pisał na taki bajerek. Więc będzie coś?
Awatar użytkownika
Wyplosz
Forumowicz
Auto: TOLEDO 1M
Model: AGZ

Post autor: Wyplosz »

może ciśnienie doładowania turbo :->
- Miałeś kiedyś marzenia ??
- Tak miałem zostać kierowcą rajdowym
- I co ?
- I zostałem piratem drogowym :D
Awatar użytkownika
Zicher
Forumowicz

Post autor: Zicher »

A nie dało by rady zrobić np kilka funkcji? Np voltomierz, doładowanie:) i jakaś trzecia funkcja. :-P
l
loockas

Post autor: loockas »

Rozumiem, że to ma możliwość pracy tylko z jedną funkcją?

P.S. Fajne masz średnie spalanie ;)
s
siwy_a1
Forumowicz

Post autor: siwy_a1 »

Ale fajowy bajer :-D Tym bardziej, że mój aku dochodzi swych ostatnich dni :-D
siwy_a1
B
Bocian

Post autor: Bocian »

Ja byłbym zainteresowany jakby dało się wyświetlić np. średnie spalanie :) Nie mam takiej funkcji u siebie, a by się przydała :D
G
GangstaMarc

Post autor: GangstaMarc »

SUPER! ;-)

Bardzo chętnie bym się pisał na to co proponujesz - info o nie zamkniętych drzwiach. Ewentualnie napięcie ładowania lub doładowanie. Da się coś takiego zrobić? Dla Ciebie to pewnie hobby, a przy okazji pewnie trochę by Ci przy tym wpadło do kieszeni. Ja się piszę!
Awatar użytkownika
regii.kr
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: regii.kr »

ja też doładowanie albo voltomierz no jesli moga być 2 funkcje ? jesli 1 to doładowanie bo ostatnio turbo poszło :)
Awatar użytkownika
tomektak
Forumowicz

Post autor: tomektak »

GangstaMarc pisze:SUPER! ;-)

Bardzo chętnie bym się pisał na to co proponujesz - info o nie zamkniętych drzwiach. Ewentualnie napięcie ładowania lub doładowanie. Da się coś takiego zrobić? Dla Ciebie to pewnie hobby, a przy okazji pewnie trochę by Ci przy tym wpadło do kieszeni. Ja się piszę!

Zgadza się - dla mnie elektronika to hobby, ale należę także do tych szczęśliwców, którzy w pracy zajmują się także tym co lubią.

Jeżeli jest w toledo czujnik fabryczny doładowania to oczywiście można byłoby się podpiąć. Prób z innymi czujnikami nie polecam. Jak macie taki czujnik i jego charakterystykę to nie ma sprawy.
Na chwilę obecną planuję zrobić wersję taką:
-Samochód ma otwarte drzwi= informacja OTWARTE DRZWI
-Samochód ma zamknięte drzwi ale zgaszone światła = informacja ZAPAL SWIATLA
-Samochód ma zamknięte drzwi i zapalone światła = informacja o napięciu w instalacji
Możnaby dodać jakiś przycisk i wyświetlać inne informacje, ale z doświadczenia wiem, że taki przycisk zawsze ciężko wkomponować.
Wyświetlacz u nas w toledo ma jedynie 8 znaków. Koledzy z VW i audi, którzy mają FIS mają 16 znakowe wyświetlacze. Ciekawe, że mimo CANa w tych licznikach protokół wyświetlacza jest taki sam - chodziło im pewnie o kompatybilność wsteczną radii.

Ktoś rzucił temat podawania średniego spalania - mam w planach zrobić dodatkowy komp tylko do gazu (spalanie chwilowe/średnie/zasięg/ilość paliwa w butli itp.), ale to raczej kiedyś w przyszłości - obecnie zbyt wiele czasu pochłania mi junior i żona.
Kiedyś jak byłem w technikum to powstało takie cóś... na alledrogo szło aż pojawili się tańsi. Już jakieś 8 lat jak zarzuciłem temat (ale ten czas leci).
http://tomektak.republika.pl/index2.html
(jak widać oprawa graficzna strony nie należała do najmocniejszych ;-) )

[ Dodano: 2011-07-25, 18:40 ]
loockas pisze:Rozumiem, że to ma możliwość pracy tylko z jedną funkcją?

P.S. Fajne masz średnie spalanie ;)

Wynik po spokojnej trasie z rodziną ;)
...ale zaznaczam, że komputer zgadza mi się ze spalaniem gazu. (zrobłem korektę w liczniku max. ile się dało)

[ Dodano: 2011-07-25, 21:04 ]
regii.kr pisze:ja też doładowanie albo voltomierz no jesli moga być 2 funkcje ? jesli 1 to doładowanie bo ostatnio turbo poszło :)

Z ciekawości sprawdziłem i okazało się, że na rynku jest około 21 czujników ciśnienia doładowania i to każdy o innej charakterystyce... które są w waszych toledo?

http://www.ms-motor-service.com/ximages ... pl_web.pdf
Awatar użytkownika
Wyplosz
Forumowicz
Auto: TOLEDO 1M
Model: AGZ

Post autor: Wyplosz »

mnie by interesowało doładowanie turbo tylko, numer czujnika z etki 038 906 051 C (z silnika ARL)
- Miałeś kiedyś marzenia ??
- Tak miałem zostać kierowcą rajdowym
- I co ?
- I zostałem piratem drogowym :D
ODPOWIEDZ