GangstaMarc pisze:SUPER!
Bardzo chętnie bym się pisał na to co proponujesz - info o nie zamkniętych drzwiach. Ewentualnie napięcie ładowania lub doładowanie. Da się coś takiego zrobić? Dla Ciebie to pewnie hobby, a przy okazji pewnie trochę by Ci przy tym wpadło do kieszeni. Ja się piszę!
Zgadza się - dla mnie elektronika to hobby, ale należę także do tych szczęśliwców, którzy w pracy zajmują się także tym co lubią.
Jeżeli jest w toledo czujnik fabryczny doładowania to oczywiście można byłoby się podpiąć. Prób z innymi czujnikami nie polecam. Jak macie taki czujnik i jego charakterystykę to nie ma sprawy.
Na chwilę obecną planuję zrobić wersję taką:
-Samochód ma otwarte drzwi= informacja OTWARTE DRZWI
-Samochód ma zamknięte drzwi ale zgaszone światła = informacja ZAPAL SWIATLA
-Samochód ma zamknięte drzwi i zapalone światła = informacja o napięciu w instalacji
Możnaby dodać jakiś przycisk i wyświetlać inne informacje, ale z doświadczenia wiem, że taki przycisk zawsze ciężko wkomponować.
Wyświetlacz u nas w toledo ma jedynie 8 znaków. Koledzy z VW i audi, którzy mają FIS mają 16 znakowe wyświetlacze. Ciekawe, że mimo CANa w tych licznikach protokół wyświetlacza jest taki sam - chodziło im pewnie o kompatybilność wsteczną radii.
Ktoś rzucił temat podawania średniego spalania - mam w planach zrobić dodatkowy komp tylko do gazu (spalanie chwilowe/średnie/zasięg/ilość paliwa w butli itp.), ale to raczej kiedyś w przyszłości - obecnie zbyt wiele czasu pochłania mi junior i żona.
Kiedyś jak byłem w technikum to powstało takie cóś... na alledrogo szło aż pojawili się tańsi. Już jakieś 8 lat jak zarzuciłem temat (ale ten czas leci).
http://tomektak.republika.pl/index2.html(jak widać oprawa graficzna strony nie należała do najmocniejszych
)
[ Dodano: 2011-07-25, 18:40 ]loockas pisze:Rozumiem, że to ma możliwość pracy tylko z jedną funkcją?
P.S. Fajne masz średnie spalanie
Wynik po spokojnej trasie z rodziną
...ale zaznaczam, że komputer zgadza mi się ze spalaniem gazu. (zrobłem korektę w liczniku max. ile się dało)
[ Dodano: 2011-07-25, 21:04 ]regii.kr pisze:ja też doładowanie albo voltomierz no jesli moga być 2 funkcje ? jesli 1 to doładowanie bo ostatnio turbo poszło
Z ciekawości sprawdziłem i okazało się, że na rynku jest około 21 czujników ciśnienia doładowania i to każdy o innej charakterystyce... które są w waszych toledo?
http://www.ms-motor-service.com/ximages ... pl_web.pdf