[1M] Brak oświetlenia pokręteł nawiewu

Oświetlenie zewnętrzne i wewnętrzne naszych Tolków.
Awatar użytkownika
kuca3
Forumowicz

Post autor: kuca3 »

Witam jestem nowy na tym forum więc chciałbym się przywitać na samym początku i jeżeli piszę w złym dziale albo założyłem nowy temat nie potrzebnie ponieważ podobny już jest gdzieś na forum t przepraszam(szukałem podobnego tematu, ale nie mogłem znaleźć) ;-) Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem SEATA TOLEDO II i w związku z czym chciałbym, żeby wszystko chodziło tak jak się należy... Nie działa mi podświetlenie pokręteł, z tego co tutaj przeczytałem jest jedna żaróweczka, którą dzisiaj wymieniłem z nadzieją, że to tylko ona jest przyczyną egipskich ciemności, ale niestety to nie ona jest ich przyczyną, no i w tym miejscu kieruje do Was Klubowicze pytanie co mam zrobić dalej? sprawdziłem bezpieczniki niby wszystko gra, rozebrałem nawet ten panel choć nie do końca bo nie chciałem połamać go:-/ wsadziłem rękę dziurą od radia no i niby wszystkie wtyczki na swoim miejscu... nie mam pojęcia co dalej zrobić i proszę o pomoc. Liczę na Was:-) Dodam tylko, że pokrętło od regulacji jasności zegarów też mi nie działa- zegary świecą się po włączeniu zapłonu i cały czas z taką samą jasnością. Może to mieć jakiś wpływ? Nie wiem ja się na tyle nie znam pomóżcie proszę! ;-)
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2012, 23:36 przez kuca3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

Post autor: DzieX »

Może ktoś to wyjmował i nie podłączył wtyczki? Czy działało i przestało?

Tą ramkę zdejmiesz jak odkręcisz popielniczkę (1 torx). Tam znajdziesz dwie śruby torx i jak je odkręcisz możesz zdjąć ramkę całkiem.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
Awatar użytkownika
kuca3
Forumowicz

możliwe, że ktoś przy tym wcześniej grzebał, bo auto było kupione z komisu więc nie wiadomo kto i co robił przy nim...Od czasu zakupu auta nie działa wcale to podświetlenie, ani na włączonym zapłonie, ani na światłach po prostu ciemność :/ załączam zdjęcie bo nie jestem pewny czy tak powinno być jak na zdjęciu:-/ na moje lekka prowizorka jest z tą popielnicą :-/
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Kontakt:

Coś mi się wydaje że tak powinno być, ale zobaczę u siebie. Tą śrubę właśnie powinieneś odkręcić. Pod spodem będą jeszcze dwie takie.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
Awatar użytkownika
kuca3
Forumowicz

Masz rację odkręciłem wszystko tak jak mówiłeś pod spodem jeszcze dwie śrubki torx-a panel praktycznie sam zszedł :-) Z tym że nic mi to nie dało za bardzo bo ta półka co trzyma radio przeszkadzała i uniemożliwiała wyjęcie panelu od nawiewu z góry a z tyłu przeszkadzały kable więc sprawdziłem tylko czy żadna wtyczka nie wisi, podociskałem te co były wetknięte no i tyle skręciłem wszystko po drodze wymieniłem jeszcze żaróweczkę w zapalniczce, ale oczywiście też mi się nie świeci ta zapalniczka pewnie to powiązane jest jakoś nie mam pojęcia:-/ jeśli ma ktoś jakiś pomysł to zachęcam do odpisania na mój post, każda porada się przyda!
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Kontakt:

Sprawdzałeś miernikiem czy jest prąd? Jeśli nie ma to szukaj przyczyny albo w bezpiecznikach albo w skrzynce (tam są jeszcze dodatkowe bezpieczniki).

P.S. Patrzyłem mocowanie popielniczki i u mnie jest tak samo.
Awatar użytkownika
kuca3
Forumowicz

Dzięki Dziex za rady, ale ja już sam nie wiem co to może być i ciężko pewnie by było dojść do przyczyny elektrykowi:-/ Otóż: moje lampeczki od nawiewów zaczęły świecić, ale niestety nie za każdym razem, istna Rosyjska Ruletka:-/ raz się zapala 10 razy, a innym razem 20 razy się nie zapali:-/ gdy zapalam światła na postoju się tak dzieje, przy włączonym zapłonie jest to nie możliwe, ale jak bez odpalonego silnika wstrzelę się żeby podświetlenie pokręteł nawiewów się zapaliło przy włączonych światłach pozycyjnych i wtedy zapalę silnik to zostają i świecą bardzo ładnie...przy okazji zaczęły się też świecić przyciski od wlewu paliwa od elektrycznych szyb i od podgrzewania tylnej szyby...Naładowałem akumulator i po tym zaczęło się tak dziać. Myślę, że schorzenie mojego Tolka to wyzwanie dla nie jednego fachowca od elektryki:-/Wnioskuję jako laik, że po prostu za mało prądu dostawał i dlatego się nie zapalały te lampki. No ale cóż bez tego też się da jeździć, a jak na razie będę wieczorami"strzelał", żeby się podświetlenie zapaliło... Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi :-)
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

kuca3, przywitaj się w odpowiednim dziale zgodnie z wytycznymi regulaminu ;)

Co do Twojego problemu to mi przychodzi jedynie taka myśl jak podłączenie auta pod komputer, a więc VAG i do boju...
Awatar użytkownika
kuca3
Forumowicz

Sony Witałem się już w dziale do tego przeznaczonym...może po prostu nie znalazłeś mojego postu ;-) jeżeli chodzi o VAG-a to byłem przed wczoraj u mechanika po tym jak zapaliła mi się kontrolka check engine (jeżeli dobrze ją nazywam) wyskoczył mechanikowi błąd coś w stylu "sonda lambda-zwarcie do plusa"nie pamiętam dokładnie. Mechanik skasował błąd i kazał jeździć, a jak wyskoczy to znowu przyjechać. Dzisiaj rano cieżko mi odpalił (pomimo ładowania wczoraj paru godzin akumulatora) po czym zapaliła mi się znowu ta kontrolka myślę sobie no nic trzeba będzie coś z tą lambdą zrobić, ale wpadłem na pomysł, że to te moje radio może broić i dawać gdzieś spinola... wymontowałem swoje radio wsadziłem AURA CD i odziwo błąd zniknął, przestała się świecić kontrolka. Po zamianie radia podświetlenie nawiewów już się wcale nie zapala, nie ma szans żeby się "wstrzelić" w podświetlone zegary. Na moje oko to mam nieźle z prądem namieszane w moim Tolku :-/
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

kuca3, ojć przepraszam Cię :) Nie spojrzałem w profil tylko na szybko posty zliczyłem heh ;)

Skoro to się po zmianie radia stało to coś w tym miejscu obstawiam, że nie styka. Chyba bez totalnego rozebrania konsoli i porządnego elektryka się nie obejdzie :/
ODPOWIEDZ