Temperatura silnika na climatroniku a na wskaźniku

Tematy ogólno-techniczne
Awatar użytkownika
bartekmk
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: ASV++

Post autor: bartekmk »

no tak ale skoro jeden czujnik podaje dwa osobne sygnały - do kompa i na wskazówke, a climatronic i vag pokazują różne temperatury (90 i 80) to może chodzi tylko o jakieś sterowanie wskazówką. Chyba że climatronic i silnik to ten sam pomiar tylko powiększony o 10 a wskazówka to ten drugi.. No nie wiem, wazne ze mozna podglądnąć na wyświetlaczu, przynajmniej jestem spokojniejszy w czasie jazdy.
Awatar użytkownika
Zicher
Forumowicz

Post autor: Zicher »

A jeszcze ciekawsze zjawisko zaobserwowałem kiedyś... jak zimą jechałem z pracy to miałem już na wskaźniku prawie 90, na cl było ok 80... silnik nie był jeszcze w pełni nagrzany i przyszło mi jechać z górki więc noga z gazu i hamowanie silnikiem. Wskaźnik spadł poniżej połowy a na cl trzymało 80st, jak zjechałem z górki i dodałem gazu to i na cl i na wskaźniku zaczęło rosnąć, tyle że w tym samym czasie, tak że na cl pokazało już 90 a na wskaźniku było dopiero 75 i powoli rosło.

Naprawdę dziwne rzeczy się dzieją :-P czujnik na 100% dobry, bo był wymieniany.
Ogólnie przez całą zimę nie zauważyłem, żeby na cl temp poszła w dół przy jeździe z górki.
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Ja tak mam na wskazniku paliwa, z gorki zaniza, pod gorke zawyza ilosc :-D

A tak bardziej powaznie, to moze ktos wie co ile jest dokonywany odczyt temp. z czujnika przez ecu - rozwialo by to wiele watpliwosci?
k
kuba88w
Forumowicz
Auto: Lexus IS 200
Model: 2.0 R6

Post autor: kuba88w »

Panowie wydaje mi się jednak, że cl średnio dobrze pokazuje temp silnika. Wczoraj z kumplem zrobiliśmy pomiar jaki jest odczyt ze wskazówki, cl i vaga. Otóż do ok 60 stopni cl i vag odczytywały podobnie, później cl przyspieszył i jak pokazywał 90 na vagu było lekko ponad 70. Nie pamiętam przy ilu stopniach wskazówka się podniosła ale mniej więcej wartość pokryła się z vagiem: wskazówka - 90 na vagu 85. Dobrze, że to sprawdziliśmy bo parę razy zawierzyłem wskazaniu na climatronicu i mu depnąłem.
ODPOWIEDZ