[1M] Szarpanie podczas jazdy

Wszystko o silnikach benzynowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
remiq
Zasłużony
Auto: Passat B5/Octavia 1U
Model: 1,9TDI AJM/1,9TDI AGR

Post autor: remiq »

Przypuszczam, że czujnik temperatury płynu chłodzącego. ECU ciągle "myśli", że jest zimny i dostaje zbyt bogatą mieszankę, a wtedy nie przepala całego paliwa, żłopie więcej, nierówno chodzi itp. Można spróbować poodpinać kolejno czujniki temperatury (niebieski), sondę lambda, czujnik położenia przepustnicy/przepływkę (zależnie od silnika) i sprawdzić, czy coś się zmienia. Jeśli przy którymś będzie bez różnicy, to przypuszczalnie będzie to. Może też być kwestia zapłonu.
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ

Były: Seat Toledo 1/,6i=>1,9D '94 |Audi 80 B4 2,0E '91 | Citroen Saxo 1,5D '99
Jest: Volkswagen Passat B5 1,9TDI '00 | Skoda Octavia 1U 1,9TDI '99
D
Daniel.20.wroc
Forumowicz

Post autor: Daniel.20.wroc »

ja wymienilem u siebie czujnik temperatury i nic stawial bym na sonde lambde ale nie wiem na 100%
Na Stare Lata Kupie Fiata:D:D:D
b
blazo88

Post autor: blazo88 »

trochę czasu nie wchodziłem na forum i od razu mowie że przez tydzień samochód jeździł normalnie a później znowu się zaczęło to samo o czym już wcześniej pisałem. co do sondy lambda to poprzedni właściciel wywalił ją z auta wraz z katalizatorem (gościu chyba się spieszył bo kable od sondy zwisają z samochodu) ale wracając do tematu to moje podejrzenia padają na wtryskiwacz albo pompę paliwa to najpoważniejsi kandydaci ale jest jeszcze paru
czyli temat znowu powrócił
a i jeszcze jedno zakupiłem tamto urządzenie z allegro ale jeszcze nie testowałem i moje pytanie brzmi gdzie znajduje się złącze żeby to podłączyć
Awatar użytkownika
remiq
Zasłużony
Auto: Passat B5/Octavia 1U
Model: 1,9TDI AJM/1,9TDI AGR

Post autor: remiq »

Złącze znajduje się pod zaślepką obok włącznika świateł, pod zaślepką przy lewarku zmiany biegów, albo w tablicy bezpieczników, ale u Ciebie raczej jedno z pierwszych 2.
Możemy wróżyć z fusów, ale najpierw musimy je POMACAĆ

Były: Seat Toledo 1/,6i=>1,9D '94 |Audi 80 B4 2,0E '91 | Citroen Saxo 1,5D '99
Jest: Volkswagen Passat B5 1,9TDI '00 | Skoda Octavia 1U 1,9TDI '99
b
blazo88

Post autor: blazo88 »

wielkie dzięki. jak zdziałam coś w sprawie tolka to napisze
m
michal.k
Forumowicz

Post autor: michal.k »

witam, mój tolek ma czasem małe spadki mocy w trakcie jazdy, szarpie go bardzo lekko a potem jest ok. Na biegu jałowym chodzi poniżej 1k ale po 10-15 sekundach zaczynają spadać i falować obroty. Świece 3-diodowe ok, przewody kopułka prawdopodobnie też, palić dużo nie pali benzyny. Co to może być, bo przeczytałem forum ale konkretnej odpowiedzi nie ma w tej sprawie.
S
Szymek08
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

Kumpel miał podobne objawy w Audi A3 1.6 i przeczyszczenie przepustnicy załatwiło problem, można jeszcze do tego dołożyć awarie silniczka krokowego
m
michal.k
Forumowicz

Zimny silnik+benzyna+>2000obr/min=3 tłoki

Post autor: michal.k »

Zakładam nowy temat bo nie mogę znaleźć nic podobnego.
Na zimnym silniku przy starcie do 2000obr auto ma w miare normalne obroty jak go przegazować powyżej 2000 to zaczyna działać na 3 cylindry(takie moje wnioski). Auto do 2000 normalnie w miarę jedzie ale... trzeba cały czas przyśpieszać po jak trzymam na jednym poziomie pedał gazu to szarpie nim. A co najciekawsze na lpg nie ma żadnych objawów zapie.. aż miło. Wymieniłem czujnik przy trójniku bo był zardzewiały niby się coś poprawiło ale dalej to samo jest. Co to może być
J
Jacek6804
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 3,2 V6 BUB

Post autor: Jacek6804 »

nie znam sie jak tam jest, ale wydaje sie tak jak by paliwo było pompowane wtryskiem od przyspieszenia, a tym normalnym nie, jak np w skuterach dysza sie zapcha wolnych obrotow to też tak jest. posprawdzaj kable przy wtrysku.
l
lukogi
Forumowicz

Post autor: lukogi »

jak tylko na benzynie i nie garazujesz samochodu to mozliwe ze benzynka lipna
ODPOWIEDZ