[ALL] Czym przykleić tapicerkę drzwi?

Tematy ogólno-techniczne
B
BMK

Obicie drzwi nad uchwytem odstaje - ma ktoś jakiś sposób?

Post autor: BMK »

Obicie drzwi nad uchwytem odstaje - ma ktoś jakiś sposób na przyklepanie tego materiału? może jakiś klej wstrzyknąć...tylko jaki - żeby plamy nie wyszły....
/może ktoś wymieniał obicie na nowe i wie jak to zrobić :)
Ostatnio zmieniony 06 gru 2010, 21:34 przez BMK, łącznie zmieniany 1 raz.
S
Szymek08
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

zeby wymienic to trzeba zdjac boczek i rozwiercic plastikowe nity i wtedy ta czesc z materialem odejdzie. ale potem problem ze znitowaniem a raczej zgrzaniem bedzie. u mnie tez tak sie zrobilo na przednich drzwiach pasazera i zastanbawiam sie jak to skleic :-)
B
BMK

Dziękuję za szybką odpowiedz. Wnioskuję, że nie miałeś odwagi zabrać się za to :/
Swojego toledo mam os połowy sierpnia i jeszcze masę rzeczy do zrobienia przy nim... woda na wycieraczce - a raczej już lód, wymiana radia i obić siedzeń, marzą mi się też nowe światła... póki co nasz Toledo pochłania ok tys miesięcznie nie licząc benzyna ... mam nadzieję, że tendencja w końcu będzie malejąca i zamiast na naprawy nareszcie zrobię coś żeby go odmłodzić :)))
Czyli ta poducha w tapicerce idzie do kolekcji wad "ciężkich do usunięcia" obok na pozór tak błahej jak usunięcie kleju po maskotce umieszczonej na desce przez poprzedniego właściciela :)
w każdym razie bardzo dziękuję
s
szymekgd
Forumowicz

Post autor: szymekgd »

Porzadna tasma dwustronna nie zalatwi problemu?
B
BMK

MOŻE I TAK, ALE OPIS JAK ZDEJMUJE SIĘ TAPICERKĘ, ZAMIESZCZONY PRZEZ Szymek08 PRZERAZIŁ MNIE ...
ALBO DAM ZA WYGRANĄ, ALBO POSZUKAM JAKIEGOŚ KLEJU... POTRZEBNY BYŁBY NA TYLE GĘSTY, ŻE BY NIE WSIĄKŁ W TAPICERKĘ...MOŻE SYLIKON - TYLKO CZY PRZEZ STRZYKAWKĘ PRZEJDZIE........????? HMMMMM TRZEBA BĘDZIE POEKSPERYMENTOWAĆ NA CZYMŚ W DOMU ....
W KAŻDYM RAZIE DZIĘKUJĘ :)
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

Wyłącz Caps Lock bo to jest uznawane za KRZYK ;-)
Awatar użytkownika
Exotic
Forumowicz

Post autor: Exotic »

Nie krzycz. Ściąganie tapicerki to nie żadna filozofia. Zobacz temat o wodzie w aucie i uszczelnieniu drzwi tam masz opisane jak ściągnąć tapicerkę.
"Kiedy wydaje Ci się, że jesteś bardzo dobrym kierowcą, który wie już wszystko o jeździe i drogach, sprzedaj jak najszybciej swój pojazd i nigdy więcej nie siadaj za kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych kierowców".
B
BMK

Nie chciałem krzyczeć, nie znałem o tej zasady :shock:
w każdym razie nie przeraża mnie ściąganie tapicerki co problem z ponownym zamontowaniem jej, skoro nity trzeba rozwiercić...
i tak w zimie, gdy nie posiada się garażu jest to nie do zrobienia, pozostaje więc klej - spróbuję i napiszę czy znalazłem jakiś środek zaradczy
S
Szymek08
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF+

Post autor: Szymek08 »

No bo jest tak sciagnąc sam boczek zeby potem zabrac sie za uszczelnienie drzwi to zaden problem. Na samym dole boczka masz 2 sruby torx potem musisz rozpolowic czarny uchwyt i tam masz dwie sruby w gwiazdke. Nastepnie podwazasz tapicerke i podnosisz do gory zeby przy szybie sie wysuneła i po kłopocie boczek sciagniety. Problem zaczyna sie jesli czhemy z boczka wymatowac ta czesc tapicerowana. A nie zabrałem sie za to bo nie znalazłem takiego samego weluru zeby to potem obic :-(
A
ADIWWL

Re: Obicie drzwi nad uchwytem odstaje - ma ktoś jakiś sposób

Post autor: ADIWWL »

A nie łatwiej będzie zakupić używany boczek w dobrym stanie np taki http://allegro.pl/boczki-boczek-prawy-t ... 59037.html za 50zł nie wiem czy jest sens się z tym bawić najprawdopodobniej po wstrzyknięciu kleju zostanie plama a obicie i tak się z czasem odklei.
ODPOWIEDZ