[1M] Mały licznik przekłamuje

Wszystko o elektryce w aucie
ODPOWIEDZ
s
siwy_a1
Forumowicz

Post autor: siwy_a1 »

Mam zagadkę... :-/ Otóż ostatnio zauważyłem, że mały licznik zawyża mi wskazanie przejechanego dystansu. Już kilka razy stwierdziłem, że w butli zostaje mi za dużo gazu, ale nie bardzo wiedziałem o co chodzi. Kilka dni temu pojechałem na działkę na Mazury i jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że według mojego tolka, działka, na którą jeżdżę od wielu lat tą samą trasą, nagle oddaliła się o jakieś 30 km :shock: Zatem licznik oszukuje o 10-12%... to dużo. Ma ktoś pomysł co może się dziać? Niedawno podłączałem tolka do kompa i nie było żadnych błędów.
siwy_a1
Awatar użytkownika
Kitaj
Forumowicz
Auto: E46 330xd/A6 C5 2.8
Model: M57D30/2.8 ALG

Post autor: Kitaj »

Moze masz załozone wieksze opony niz powinno byc wtedy przekłamuje ale to chyba troche a nie w takich wielkich ilosciach
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

Jak prędkościomierz dobrze pokazuje? Bo obstawiam czujnik prędkości (na skrzyni biegów albo z ABS)
s
siwy_a1
Forumowicz

Też bym obstawiał inny rozmiar kół ;-) tyle, że ja od 1,5 roku jeżdżę na tych samych kompletach opon, a wariacje pojawiły się w ostatnim czasie...
Spróbuję porównać wskazania prędkościomierza z kimś innym, może to faktycznie będzie to. Tylko czy nie powinien wyskoczyć jakiś błąd :?:
siwy_a1
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

siwy_a1, a masz climatronic? Raczej powinien wyskoczyć błąd. Sprawdzałeś VAGiem?
s
siwy_a1
Forumowicz

kornat nie mam climatronica, ale najdalej 2 tygodnie temu podpinałem tolka pod VAGa i nic nie było... Sprawdzę to jeszcze raz, może minęliśmy się z błędem na styk ;-)
siwy_a1
Awatar użytkownika
mucek85
Forumowicz

Post autor: mucek85 »

Witam mam ten sam problem dzisiaj zauważyłem ze mały licznik mi przekłamuje i to sporo bo z domu do pracy mam ok 5 km a on pokazuje ponad 20. Macie jakieś informacje jak to naprawić z góry dzięki :-/
mucek
s
siwy_a1
Forumowicz

Ja wymieniłem czujnik prędkości (ten na skrzyni) i dalej jest to samo... :-( VAG nie pokazuje żadnych błędów.

Panowie czytałem ostatnio w jakimś temacie o rozbieraniu licznika, że przy testach wskaźników wskazówka prędkościomierza powinna zatrzymywać się pionowo, czyli na 120km/h. To prawda?? Mógłby ktoś sprawdzić i dać znać? Ja wczoraj robiłem testy i u mnie zatrzymuje się dokładnie na 100km/h. To zdziwiło mnie jeszcze bardziej, bo jeśli ją wyreguluję na 120, to teoretycznie prędkościomierz będzie mi zawyżał jeszcze bardziej... :-/
Ma ktoś jakiś pomysł?

Jeśli ktoś będzie uprzejmy zrobić testy :-) to niech da przy okazji znać, na ilu zatrzymuje się obrotomierz? :)

[ Dodano: 2011-07-26, 20:23 ]
Odświeżę temat...
Mam nadal problem z prędkościomierzem :-(
Generalnie sprawa wygląda tak:
mój licznik ma zakres 240 km/h. zawyża wskazanie o przynajmniej 20% w stosunku do GPSa.
Robiąc testy VAGiem prędkościomierz zatrzymywał mi się na 100 km/h. Przestawienie go na 110 km/h (jak podobno powinno być) skutkuje jeszcze większym zawyżaniem wskazań... Poszedłem w inną stronę i podczas jazdy przestawiłem wskazówkę tak, żeby do GPSa zawyżała tylko 10% (bo mniej więcej tak powinno być). Tyle, że przy pierwszym zatrzymaniu wskazówka schodzi do 0 km/h i po napotkaniu oporu przeskakuje "o jeden ząbek" no i wracam do punktu wyjścia... :(
Dodam, że wymieniałem już czujnik prędkości na skrzyni biegów i nic się nie zmieniło.
Brak mi już pomysłów. Może Wam przyjdzie coś do głowy? ;-)
siwy_a1
ODPOWIEDZ