[1M] Czyszczenie przepływomierza w silniku 1.9 TDI

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

Witam.

W dniu wczorajszym postanowiłem zabrać się za przeczyszczenie przepływomierza w moim Tolku. Zabieramy się do dzieła... Potrzebne Nam będą następujące rzeczy...

1. Kombinerki.
2. Śrubokręt krzyżakowy.
3. Alkohol izopropylowy (polecam Kontakt IPA firmy Kontakt Chemie) - ok. 35zł za 200ml.
4. Powietrze w sprayu.
5. Kilka pędzelków z naturalnego włosia (różnych rozmiarów).
6. Waciki do uszu.

Jeśli macie już wszystkie potrzebne szpargały to zabieramy się do pracy. Zatem do dzieła!

I. Na wstępie musimy zluzować opaskę zaciskową przesuwając ją na bok [1] - do tego właśnie przydatne są kombinerki. Jak już się z tym uporamy to pozostaje Nam odpiąć kabel od komputera idący do przepływki [2]...
Obrazek

II. Kolejnym krokiem jest odkręcenie dwóch śrubek od przepływomierza i jego wyjęcie.
Obrazek

III. Po wyjęciu przepływomierza musimy spryskać dość obficie alkoholem izopropylowym tą krateczkę i jednocześnie tą małą siateczkę, która jest zaraz za nią, następnie bierzemy pędzelek i delikatnie czyścimy z zanieczyszczeń kratkę etc. Można również wacikami do uszu każdą krateczkę czyścić po kolei (uciążliwe ale syfu sporo zbierzecie), jednak uważajcie, żeby za mocno wacika nie wcisnąć, bo możecie uszkodzić tą drobną siateczkę.
Obrazek

IV. Z drugiej strony również należy wyczyścić przepływkę, jej ścianki plastikowe oraz to co w kółku zaznaczyłem, tam obowiązkowo psiknąć też Kontakt IPA.
Obrazek

V. Po wszystkim należy przedmuchać całość sprężonym powietrzem w celu wysuszenia. Pozostawić przepływkę w takim stanie na jakieś 30 minut, po czym zamontować ją z powrotem, podłączyć czujnik od kompa i gotowe ;)

Oto i cała filozofia czyszczenia przepływomierza w TDI. Warto nadmienić, żeby po odpięciu czujnika od przepływomierza nie przekręcać kluczyka na zapłon, bo komputer złapie Nam błąd.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że się przyda artykuł ;-)
Ostatnio zmieniony 30 sty 2015, 00:09 przez Sony, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marcinenergy
Forumowicz

Post autor: marcinenergy »

Ja może tylko dodam że czasami jest warto wyjąć cały wkład, wtedy dojście do bimetali jest lepsze (ale trzeba mieć torxa 5-gwiazdkowego lub trochę cierpliwości i pomyślunku;) ) Po dość sporym spryskaniu środkiem typu kontakt spray odczekać parę chwil ... zmyć wszystko najlepiej zmywaczem przemysłowym (sam odparowuje) i powtórzyć czynność (kontakt spray, pare minut i zmywacz).

aaaaaaaaa ..... i jeśli nie będziemy włączali zapłonu i nie odpalali auta podczas całej operacji nie musimy odłączać aku, błąd nie wyskoczy :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

marcinenergy pisze:ale trzeba mieć torxa 5-gwiazdkowego lub trochę cierpliwości i pomyślunku;)
Sam tego typu torx Ci nic nie da, bo ja osobiście mam w swojej przepływce w każdej z tych mniejszych śrub wystający bolec. Więc potrzebny jest torx z dziurką w swoim wnętrzu :D

marcinenergy pisze:i jeśli nie będziemy włączali zapłonu i nie odpalali auta podczas całej operacji nie musimy odłączać aku, błąd nie wyskoczy
Ja tam wolę dmuchać na zimne, odpiąć nie zaszkodzi :-)
Awatar użytkownika
voyager2550
Forumowicz

Post autor: voyager2550 »

A te siateczki można potraktować myjką wysokociśnieniową ?
:-D :-D :-D :-D :-D A potem wysuszyć ... :)
Ostatnio zmieniony 22 lip 2010, 22:41 przez voyager2550, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

voyager Broń Cię Panie Boże! :D Chcesz sobie na dobre przepływkę załatwić ? Z tym należy ostrożnie się obchodzić ;)
Awatar użytkownika
voyager2550
Forumowicz

Post autor: voyager2550 »

Chciałem to porządnie wyczyścić :-P No cóż.... lepiej powoli a dokładnie. Dzięki za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2010, 22:42 przez voyager2550, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

Siateczkę pędzelkiem dokładnie wyczyścisz.
Awatar użytkownika
marcinenergy
Forumowicz

Post autor: marcinenergy »

Sony właśnie o takim torx'sie mówię :D:D pięciogwiazdkowy ...... z dziurką hehe Ja posiadam taki na stanie ;) ... dokładnie taki zestaw jakby ktoś szukał:
http://moto.allegro.pl/item979672358_to ... _0461.html
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

Hmm... Marcin dzięki za link chyba sobie takowy sprawię :D
m
mro
Forumowicz
Auto: ...
Model: ...

Post autor: mro »

Sony pisze:
marcinenergy pisze:ale trzeba mieć torxa 5-gwiazdkowego lub trochę cierpliwości i pomyślunku;)
Sam tego typu torx Ci nic nie da, bo ja osobiście mam w swojej przepływce w każdej z tych mniejszych śrub wystający bolec. Więc potrzebny jest torx z dziurką w swoim wnętrzu :D

Ja za pomocą srubokręta małego uczyniłem z torxa z bolcem, torxa bez bolca... :)
najprostsza metoda... ten tyci bolczyk bardzo łądnie się wyłamuje ;)
ODPOWIEDZ