Witam
To mój pierwszy post na tym forum
Ale do rzeczy:
Obecnie posiadam Opla Vectrę B 1.6 16v z gazem z 1998 roku (przed liftem).
Jednak zmiana mieszkania i dokupienie garażu wymuszają na mnie zmianę samochodu na diesla (na jazdę na benzynę mnie nie stać natomiast samochody z LPG mają zakaz wjazdu do garażu pod karą
).
Jako że VW czy Audi z silnikiem TDI są po pierwsze poza moim zasięgiem cenowym postanowiłem się rozejrzeć za samochodem Seat Toledo I TDI.
Pytanie w związku z zakupem:
- czy blachę tak samo mają podatną na rdzę jak Ople? (u mnie ruda zjadła tylne nadkola i dół drzwi kierowcy)
- czy silnik TDI to znany mi z posiadanego kiedyś Golfa 3 motor o oznaczeniu 1Z/AHU 90KM lub 110KM AFN?
- od którego roku mogę spotkać po maską kupowanego Toledo silnik 110KM i po czym to poznam?
- czy Toledo I to auto pokroju Golfa 3 czy raczej Passata B4?
- czy mechaniczne części z tych samochodów są wymienne?
- czy są jakieś typowe "upierdliwe" usterki lub niedomagania w Toledo? (np. bardzo złościły mnie w Golfie 3 TDI z 94' roku hałasy deski rozdzielczej i innych elementów plastikowych podczas jazdy na wybojach).
- jaką trzeba dysponować gotówką aby kupić sensownego Toledo I z silnikiem TDI? (nie starszego niż 1996 rok)
Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi i mam nadzieję że za kolejne pytania w sprawie Toledo I nikt mnie z forum nie wyrzuci