Gdzie znajduje się kostka z wentylatora przy chłodnicy?

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
R
Romano
Forumowicz

Post autor: Romano »

Witam,
Dzisiaj zrobiło się już troszkę cieplej i zajrzałem do środka tolka żeby uzupełnić płyny, sprawdzić olej itp i tak z ciekawości sprawdziłem wentylatory chłodnicy. Okazało się, że jeden z nich trze o chłodnice. Jest to wentylator 1 na zdjęciu. Możliwe, że ktoś coś robił pod maską i się jakoś oparł (? :roll: ) o ten wentylator i się skrzywił, a możliwe że także silniczek się zatarł i będę musiał go wymienić :-(
Obrazek

Ten wentylator włącza się dopiero przy wysokich temperaturach z tego co się orientuje, a że za niedługo będzie coraz bardziej cieplej to możliwe jest że będzie musiał on zacząć chodzić i wtedy nie zadziała i będę miał chłodnice do wymiany albo coś jeszcze innego. Mam do Was takie pytanie: gdzie znajduje się kostka z tego wentylatora? Musiałbym go wyciągnąć i wymienić, szukałem go troszkę pod maską ale nie jestem pewien czy to na pewno ta część, która jest zaznaczona na zdjęciu poniżej.
Obrazek

Gdybyście byli tak uprzejmi i powiedzieli mi czy to jest właśnie ta kostka czy gdzieś indziej się znajduje to byłbym wdzięczny:)
k
kamilwsp
Forumowicz

Post autor: kamilwsp »

Zdjecie 2 nie pokazuje dokladnie kostki ale wydaje mi sie ze to jest wlasnie ta kostka. obok chyba jest druga. do jednej powinny wchodzic 2 grube kable. najlepiej zejsc pod samochod w kanale i patrzec gdzie ida kable bezposrednio od wiatraka.
diagnostyka VAG, elektromechanika samochodowa
VAG i inne...
Awatar użytkownika
SZUBAR
Forumowicz

Post autor: SZUBAR »

Kolego wystarczy że jak będzie temp. plusowa na zewnątrz włączysz klimę, wtedy wentylatory chodzą bez przerwy i sobie najłatwiej sprawdzisz.
SZUBAR
k
kamilwsp
Forumowicz

Post autor: kamilwsp »

bez przerwy? u mnie zalaczaja sie tylko na okolo 10 sekund i sie wylaczaja i powtarza sie to cyklicznie. Podobnie jest w innych autach. ale kolega SZUBAR dobrze podpowiada. albo na krotko polaczyc 2 piny w kostce z akumulatorem. zaiskrzy troche bo pobieraja duzo pradu na poczatku ale wtedy bedziesz widzial czy bedzie ociera czy nie.
diagnostyka VAG, elektromechanika samochodowa
VAG i inne...
R
Romano
Forumowicz

Post autor: Romano »

Ok dzięki za odpowiedzi. Jutro spróbuje to zrobić, chyba że późno wrócę z uczelni to w piątek się za to zabiorę :)

[ Dodano: 2010-02-25, 16:29 ]
Wentylator musiałem kupić. (tak jak kolega SZUBAR napisał, załączyłem klime i tylko jeden wentylator chodził). Na allegro sprzedają 2 wentylatory razem za ok 300zł. Ja kupiłem w Wojkowicach (okolice Czeladzi) ten mniejszy wentylator za 150zł. Kostka to była ta właśnie na zdjęciu. Po wyjęciu wentylatora okazało się że jest zatarty silniczek i stopiona trochę obudowa. 30min pracy i gotowe, teraz oba wentylatorki już działają :) Temat można zamknąć.
ODPOWIEDZ