Witajcie Panowie (i Panie)
Tolczyna po woli domaga się wykonania pozostałych do wykonania napraw i wymian.
Jest tego dużo (autko techniczne trochę zaniedbane) i spodziewam się dużego kosztu tych zabaw, a że to taka mała kapitalka, to nie chciałbym potem czegoś żałować. Autko kupione w Grudniu od 3 właściciela. przebieg 94,5 k km. 1,6 8v akl.
Najpierw co jest do zrobienia:
1. kompletny rozrząd do wymiany - zgodnie z f-rami i pieczątkami był robiony przy 60 k km, aktualny stan licznika to 98 k km, ale chciałem to już zrobić żeby mieć spokój na kolejne 60 k km, poza tym są drobne mikro wycieki oleju chyba spod pokrywy rozrządu.
2. do wymiany komplet filtrów i płynów.
3. do wymiany świece i kable - dla pewności
4. do sprawdzenia - usunięcia 2 drobne wycieki z pokrywy rozrządu i na łączeniu silnik- z
skrzynia (oba są mikroskopijne, ale olej się delikatnie pojawia)
5. do zlokalizowania i usunięcia dźwięk, który pojawia się na obciążonym silniku, opisywałem w tym wątku:
viewtopic.php?t=2242
6. chciałem jeszcze wymienić komplet przewodów hamulcowych z przodu najlepiej na takie w metalowym oplocie...
7. linki do ręcznego
trochę tego jest do zrobienia. i to takie główne rzeczy....
i tu moje wątpliwości:
- mam do wyboru 2 serwisy na razie Marana - na podstawie opinii z forum i skoda serwis na stawkach , ale tu jest tylko moja opinia, bo robiłem tam z przodu hamulce za komplet klocki i tarcze + wymiana przewodu podciśnieniowego do serwa skasowlali mnie coś ponad 600 PLN i tak na prawdę to nie wiem jakie mi włożyli te tarcze i hamulce....
Na stawkach trochę się boję zostawić to do roboty a w Maranie pewnie nie będzie tanio, ale można liczyć na wysoki poziom... (Czy macie jakiś personalny namiar do kogoś w Maranie???, żeby nie iść do recepcji, tylko do konkretnego sprawdzonego człowieka?)
- części... czy macie jakiś dostęp do dobrych zamienników? jakieś zniżki w intercars czy coś, żeby kupić taniej i zapłacić tylko za wymiany?
Może macie jakiś jeszcze serwis inny do polecenia, jakiś dobry skody na przykład?
Bardzo proszę o ustosunkowanie się
, bo czeka mnie spory wydatek, liczę tak w okolicach 2k lekką ręką wszystko razem i chciałbym to zrobić raz a dobrze
pozdr dla wszystkich Toledowców, i muszę się pojawić na jakimś spocie
pozdr!