W którym serwisie zrobić generalny giga przegląd

Tematy ogólno-techniczne
m
mro
Forumowicz
Auto: ...
Model: ...

Post autor: mro »

Witajcie Panowie (i Panie)

Tolczyna po woli domaga się wykonania pozostałych do wykonania napraw i wymian.
Jest tego dużo (autko techniczne trochę zaniedbane) i spodziewam się dużego kosztu tych zabaw, a że to taka mała kapitalka, to nie chciałbym potem czegoś żałować. Autko kupione w Grudniu od 3 właściciela. przebieg 94,5 k km. 1,6 8v akl.

Najpierw co jest do zrobienia:

1. kompletny rozrząd do wymiany - zgodnie z f-rami i pieczątkami był robiony przy 60 k km, aktualny stan licznika to 98 k km, ale chciałem to już zrobić żeby mieć spokój na kolejne 60 k km, poza tym są drobne mikro wycieki oleju chyba spod pokrywy rozrządu.

2. do wymiany komplet filtrów i płynów.

3. do wymiany świece i kable - dla pewności

4. do sprawdzenia - usunięcia 2 drobne wycieki z pokrywy rozrządu i na łączeniu silnik- z
skrzynia (oba są mikroskopijne, ale olej się delikatnie pojawia)

5. do zlokalizowania i usunięcia dźwięk, który pojawia się na obciążonym silniku, opisywałem w tym wątku: viewtopic.php?t=2242

6. chciałem jeszcze wymienić komplet przewodów hamulcowych z przodu najlepiej na takie w metalowym oplocie...

7. linki do ręcznego

trochę tego jest do zrobienia. i to takie główne rzeczy....

i tu moje wątpliwości:
- mam do wyboru 2 serwisy na razie Marana - na podstawie opinii z forum i skoda serwis na stawkach , ale tu jest tylko moja opinia, bo robiłem tam z przodu hamulce za komplet klocki i tarcze + wymiana przewodu podciśnieniowego do serwa skasowlali mnie coś ponad 600 PLN i tak na prawdę to nie wiem jakie mi włożyli te tarcze i hamulce....
Na stawkach trochę się boję zostawić to do roboty a w Maranie pewnie nie będzie tanio, ale można liczyć na wysoki poziom... (Czy macie jakiś personalny namiar do kogoś w Maranie???, żeby nie iść do recepcji, tylko do konkretnego sprawdzonego człowieka?)

- części... czy macie jakiś dostęp do dobrych zamienników? jakieś zniżki w intercars czy coś, żeby kupić taniej i zapłacić tylko za wymiany?

Może macie jakiś jeszcze serwis inny do polecenia, jakiś dobry skody na przykład?

Bardzo proszę o ustosunkowanie się :), bo czeka mnie spory wydatek, liczę tak w okolicach 2k lekką ręką wszystko razem i chciałbym to zrobić raz a dobrze :)

pozdr dla wszystkich Toledowców, i muszę się pojawić na jakimś spocie :)

pozdr!
Awatar użytkownika
tony
Zasłużony

Post autor: tony »

W ASO to będzie giga kasa :DDD
Pozdrawiam użytkowników Seata Toledo. Dziękuję wam za dobroć i za modlitwy. Z serca wam błogosławię.
Serdetschnje posdrawjam Toledziakuf
Tony
Awatar użytkownika
kristof
Zasłużony
Auto: BMW
Model: X5

Post autor: kristof »

Witaj mro

Kup rozrząd w IC pogadaj z Martinezem nt zniżek i radzę zrobić go w Maranie
Filtry i płyny wymień sam o ile masz kawałek garazu
Przewody hamulcowe wymień na seryjne

Co do wymiany rozrządu to podzwoń po serwisach skody i popytaj moze będzie taniej

Powodzenia
m
mro
Forumowicz

no właśnie... dla tego chciałem sam kupić większość części najlepiej korzystając z forumowej zniżki :D :D, a zapłacić tylko za wymianę... zwłaszcza rozrządu i zlokalizowanie wycieków. Pozostałe rzeczy można zrobić chyba gdzieś indziej może? Dla tego pytam o rady właśnie :)

radźcie! polecajcie proszę warsztaty! :) i taktyki ! :)
a post zostanie dla potomnych :)
Awatar użytkownika
SZUBAR
Forumowicz

Post autor: SZUBAR »

A nie za często ten rozrząd wymieniasz?? u ciebie przebieg między wymianami to 90 000km
SZUBAR
m
mro
Forumowicz

HEj,
Mam niby wbitą pieczątkę od Szymczyka przy przebiegu 60 000 km,
ale ponoć po kupnie dobrze zawsze sobie wymienić...
Mam małe wycieki oleju spod pokrywy rozrządu, więc sobie myślałem, żeby wymienić
od razu i rozrząd. W sumie nie wiem co tam wsadzone... albo czy to nie jest tylko pieczątka wbita...
:). Jak mi robili z przodu tarcze i klocki, to mówili że nie widać coby było rozbierane....
Awatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
Auto: inne
Model: inny

Post autor: Lucas »

Dobrze wymienić, bo nie wiadomo ile przejechał po tych 60 000. Aktualnemu przebiegowi się nie wierzy :P
Awatar użytkownika
SZUBAR
Forumowicz

Lucas pisze:Dobrze wymienić, bo nie wiadomo ile przejechał po tych 60 000. Aktualnemu przebiegowi się nie wierzy

Może i racja, wogule to dziwna sprawa że ktoś wymieniał rozrząd przy 60 000. Może to tylko ściema żeby sprzedać auto.
SZUBAR
Awatar użytkownika
kristof
Zasłużony
Auto: BMW
Model: X5

Post autor: kristof »

Ja w swoim 1.8 20V wymienialem przy 60 tys i nie widzę w tym nic dziwnego , teoretycznie Hiszpanie zalecali wymiane po 90 tysiach ale kazde ASO jak i mechanicy zalecają w polskich warunkach wymiane po 60 tys
Awatar użytkownika
SZUBAR
Forumowicz

kristof pisze:teoretycznie Hiszpanie zalecali wymiane po 90 tysiach

Kolego według książki serwisowej w silnikach 1,8 20V wymianę paska rozrządu przewidziano co 180 000km. Wiadomo że jest to przebieg nie realny ale też nie ma co zmieniać rozrządu co 60 000 km to wyrzucanie kasy i tyle.
kristof pisze: ale kazde ASO jak i mechanicy zalecają w polskich warunkach wymiane po 60 tys

Zaleca się wymianę rozrządu co 90 000 w każdym samochodzie i w każdych warunkach także polskich. Chyba że jeździsz w rajdach.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2010, 19:19 przez SZUBAR, łącznie zmieniany 1 raz.
SZUBAR
ODPOWIEDZ