[1M] Włącznik świateł - rozłożenie na części i złożenie

Czyli zrób to sam i pochwal sie na forum.
ODPOWIEDZ
m
mlody
Forumowicz

Post autor: mlody »

Na początek zalecam odkręcić lewy panel wraz z bezpiecznikami, jest on ukryty pod zaślepką....
Obrazek
Potem z lewej jak i z prawej strony pod kierownica odkręcamy też śrubki, by mieć lepszy dostęp....
Obrazek
Po czym odkręcona część odchylamy ku podłodze....
Obrazek
Następnie cienkim śrubokrętem podważamy i wyjmujemy panel od regulacji świateł i oświetlenia wew.

i odłączamy zasilanie od tego panelu...
Obrazek

Teraz do wyjęcia wyłącznika będą potrzebne 2 cienkie klucze imbusowe lub coś podobnego, gdyż trzeba wcisnąć 2 zatrzaski. Jeden jest widoczny na zdjęciu a drugi jest od dołu po lewej stronie, można wyczuć palcem....
Obrazek
Potem wyjmujemy kostkę zasilającą i wraz z wyjętym włącznikiem świateł idziemy do sklepu po 2 piwa :-P
Obrazek

Płaski śrubokręt wkładamy w oznaczone miejsca i przekręcamy w którąś stronę aż zejdzie obudowa (te miejsca muszą odstawać)
Obrazek
potem zdejmujemy górną część.....
Obrazek
Następnie białą płytkę podważamy do góry i ściągamy, np linijką...
Obrazek
Zostaje nam w ten sposób sam moduł. Z jednej jak i z drogiej strony robimy tak samo....
Obrazek
Gdy już podważyliśmy zatrzaski to naciskamy na piny, tak jak byśmy chcieli je wcisnąć do obudowy, po wyjęciu zawartości widzimy coś takiego....
Obrazek
Następnie w miejscach oznaczonych z obu stron leciutko odchylamy i rozkładamy na pół
Obrazek
Obrazek

Wnioski....
W włączniku nie może się nic przepalić gdyż jest on zbudowany z miedzianych blaszek wtopionych w plastikowa obudowę, wiec zarówno nie wiem czemu włącznik świateł się popsuł. Biały okrągły element widoczny na jednej z części jest odpowiedzialny za kolejne włączanie świateł (pozycje, krótkie, halogeny itd). Może jego odpowiednie ułożenie sprawiłoby że włącznik z powrotem by działał, ale wcześniejsze 2 piwa sprawiły iż już miałem dość i by szybciej skończyć zrobiłem mix'a z 2 włączników

Potrzebne rzeczy do zrobienia
1 komputer z dostępem do internetu :595:
2 posiadać profil na stronie toledoclubpolska.pl :568:
3 jedna osoba
4 plaski śrubokręt, najlepiej cienki
5 nietypowe imbusy - gwiazdki bodajże t15 i 20
6 2 piwa na które zaoszczędziliśmy :564:
7 oryginalna piosenka, np JASNOWŁOSA :580:
Ostatnio zmieniony 24 gru 2009, 01:04 przez mlody, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
Auto: inne
Model: inny

Post autor: Lucas »

Bardzo przydatny manual :564:

Dzięki niemu, w najbliższym czasie przewiercę się z zasilaniem cb przez tylną ściankę tej półeczki :D
m
mr.kwiatek

Post autor: mr.kwiatek »

Właśnie tego szukałem bo padł mi włącznik. Tylko zastanawiam się czy pierwsze trzy kroki są niezbędne... ten włącznik jest jakoś przymocowany że trzeba demontować całą obudowę?
a
ap05

Post autor: ap05 »

jak chcesz wyjąć sam włącznik wystarczy przy wyłączonym wcisnąć pokrętło do środka następnie trochę przekręcić w prawo i można wyjmować, dalej całość trzyma się na dwóch wtyczkach jedna do regulacji położenia a druga do włączania oświetlenia.
Ja tak robiłem nie musiałem rozkręcać plastików.
m
mlody
Forumowicz

Post autor: mlody »

mr.kwiatek, kolego na zdjeciu nr 7 masz odnaczone takie zabezpieczenie by włącznik nie wypadal... moze i są jakies inne sposoby ale ten co ja podalem to napewno zadziala, gdyz te 2 nicponie trzeba wcisnąć żeby wyjąć włącznik. i sorki ze dopiero teraz odp ale jak mi sie rodzinka zjechala to nie mam zbytnio czasu by szczegolowo przeglądac nasze forum....
Był: Seat Toledo 1M 1,9 Tdi AGR
Jest: Opel Astra H 1,9 CDTI Z19DTH
Awatar użytkownika
Roxon40
Moderator
Auto: Renault
Model: Laguna III 2.0 140KM PB

Post autor: Roxon40 »

ap05 pisze:jak chcesz wyjąć sam włącznik wystarczy przy wyłączonym wcisnąć pokrętło do środka następnie trochę przekręcić w prawo i można wyjmować, dalej całość trzyma się na dwóch wtyczkach jedna do regulacji położenia a druga do włączania oświetlenia.
Ja tak robiłem nie musiałem rozkręcać plastików.

Dokładnie tak jak kolega pisze tak można zrobić i nie trzeba półki rozbierać. Tak robiłem u siebie jak wymieniałem diodę od podświetlenia włącznika :)
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
:diabelek: EcuProject :diabelek:
:one: Jest 140 KM i 195 Nm Pb :582:
ODPOWIEDZ