[1M] Centralny zamek - problem z działaniem

Wszystko o elektryce w aucie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
Auto: inne
Model: inny

Post autor: Lucas »

jak wyjmujesz akumulator to resetuje Ci się wszystko, jak masz bardzo słaby aku to też może się rozładować na tyle że jakby nie utrzyma tych ustawień.
Ja tak miałem tydzień temu, w sumie odpaliłem samochód ale z trudem i wszystkie dane typu przebieg, czas, radio itd się zresetowały. Do tego alarm wyje bo i on się zrestartował.
Może to to :P
J
Jamal20
Forumowicz

Post autor: Jamal20 »

No to zostaje mi tylko zakup nowego Aku. CO myślicie o Centra 65 Ah ??
Awatar użytkownika
tony
Zasłużony

Post autor: tony »

coś mało tych Ah ?? szczególnie że to diesel :)
Pozdrawiam użytkowników Seata Toledo. Dziękuję wam za dobroć i za modlitwy. Z serca wam błogosławię.
Serdetschnje posdrawjam Toledziakuf
Tony
Awatar użytkownika
koti
Zasłużony
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI

Post autor: koti »

Jamal20 pisze:65 Ah

Nie za mały trochę? Lepiej kup 72Ah.
Seat Toledo II, 1.9 TDI 110 KM ASV, 2000r.
Awatar użytkownika
Lucas
Forumowicz

Ja kupiłem 77Ah - tylko 15 zł różnicy w porównaniu z 72Ah :D
Ale generalnie tak ze 70 to minimum, więc w zależności od producenta tak ok. 72 albo 74
J
Jamal20
Forumowicz

No pewnie macie racje ale kiedys coś słyszałem że za dużego nie można kupić ze względu na możliwośc niedoładowania akumulatora przez alternator, co może mieć zgubne skutki jeśli chodzi o żywotność AKU.

A co do tego zamka w klapie to sprawdziłem czy w wiązce idącej do zamka w klapie jest prąd po naciśnięciu kluczyka. I okazuje sie że jest na około 0,5 sekundy. Czyli prąd dochodzi do siłownika. Sprawdziłem tez siłownik zupełnie osobno podłączając go pod AKU i także działa OK. tzn chowa sie i pokazuje ramie siłownika. W czym może byc problem? Gdzie szukac wiązki kabli bo moze to jednak one dają w dupe.

[ Dodano: 2009-10-26, 16:50 ]
Sory ze pisze zaraz pod sobą, ale byłem właśnie w samochodzie. Z zaciekawieniem sprawdziłem aktualną moc mojej bateryjki i okazuje się że mam zamontowany Aku jakiś power cos tam ( brudna naklejka ) ;-) i UWAGA UWAGA moc 48 Ah !!!!!!!!!!!!!! NIgdy wcześniej nie sprawdzałem tego bo jakoś nie było potrzeby.
Awatar użytkownika
Tomas
Forumowicz

Post autor: Tomas »

hehe nieźle. To miałeś akumulator od benzyniaka i to takiego z mniejszym silnikiem ;)
Do diesla kup 72-74Ah Centrę lub Vartę. ( "będzie Pan zadowoloooony" :-D )
Co do zamka w klapie bagażnika, to sprawdź ten "pręcik" (nie wiem jak to się dokładnie nazywa) co idzie od siłownika do zamka i odpowiada za zamykanie i otwieranie zamka przez centralny. U mnie kiedyś miałem problem, że nie mogłem otworzyć bagażnika z centralnego (siłownik i zamek sprawne, a nie otwierało) i okazało się, że właśnie tam na tym "pręciku" jest plastikowa końcówka na gwincie i ją można regulować. Po wyregulowaniu wszystko jest cacy. Może też masz podobnie.

Zobacz wątek viewtopic.php?t=854
chodzi mi konkretnie o ten pręcik z plastikiem na końcu (co jest regulowany gwintem). To są zdjęcia z punktów 5 i 6
Jak mawiają daltoniści "Życie jest jak tęcza - raz czarne, raz białe" ;)
s
servicemen
Forumowicz

Post autor: servicemen »

Kolego zakup akumulatora to nie tylko amperaż.Ważne są także wymiary zewnętrzne,ułożenie biegunów,grubość i kształt bolców mocujących.Dlatego polecam ci konfigurator producenta np ten:
http://www.akumulator.pl/dobre-akumulat ... torow.html
gdzie masz konkretny akumulator do twojego auta,pierwsza pozycja to kod pod którym znajdziesz aku w sklepach.
Awatar użytkownika
Lucas
Forumowicz

Ja mogę napisać że Centra wejdzie :D
J
Jamal20
Forumowicz

Hehe ja wiem że centra wejdzie i to Centra Futura koszt 72 Ah to 299 na allegro. W zasadzie ciekawy ten pakiem mają Asistance do tego Aku. Jak wam padnie Aku na gwarancji to za free mają obowiązek przyjechać ze starterem ( JUMP ) i zastartować twoje auto, cobyś mógł podjechać i reklamować uszkodzony AKU. Co ciekawe ten pakiem AC to 2 lata a gwarancja na cały AKU to 3 lata.

A co do zamka- w klapie zupełnie NIC nie słychać żeby tam się ten siłownik męczył jak kolwiek. Zupełna cichosza :)

[ Dodano: 2009-10-29, 07:10 ]
Panowie!!! Chyle czoła przed Wami. Nowy AKu zamontowany i rano samochód odpalony bez zadnych oczywiście problemów, a zamki nawet nie pomyślały żeby wariować. dziękóweczka dla Was i oczywiście pozdrowionka.
ODPOWIEDZ