[1M] Wymiana żarówek w przednich światłach przeciwmgielnych

Oświetlenie zewnętrzne i wewnętrzne naszych Tolków.
l
lukasz Jurek
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: lukasz Jurek »

Jak w temacie. Czy ktoś wymieniał żarówki przeciwmgielne jaki jest dostęp do nich? Jak się je wymienia?
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2010, 20:56 przez lukasz Jurek, łącznie zmieniany 2 razy.
luki
Awatar użytkownika
CYRULIK
Zasłużony
Auto: Leon Zonki ;)
Model: Moje S 2,5

Post autor: CYRULIK »

popraw to bo aż w oczy razi :-D
"Kiedy wydaje Ci się, że jesteś bardzo dobrym kierowcą, który wie już wszystko o jeździe i drogach, sprzedaj jak najszybciej swój pojazd i nigdy więcej nie siadaj za kierownicą. Cmentarze są pełne grobów bardzo dobrych kierowców".
l
lukasz Jurek
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: lukasz Jurek »

Sory CYRULIK u nas potworna MGLICA.Wpadłem do domu i zara na Forum bo żarówki nie świecą żeby się dowiedzieć coś o nich jak by je ściągnąć i wynienić. Czy od spodu Czy od przodu?
luki
Awatar użytkownika
Lucas
Forumowicz
Auto: inne
Model: inny

Post autor: Lucas »

Od przodu.
Znaczy wydaje mi się ze najłatwiej to wykręcić 2 śrubki i wyciągnąć troszkę ten halogen ze zderzaka. Wtedy masz od razu dostęp.
Awatar użytkownika
gurszczak
Zasłużony
Auto: Hyundai
Model: ix35

Post autor: gurszczak »

Dokładnie tak jak pisze Lucas,
Pozdrawiam Gurszczak

Obrazek

Gurszczak i jego Hultaj
P
Power
Forumowicz

Post autor: Power »

Możesz podnieść podnośnikiem i od spodu wymienić, choć przyznam że nie jest to wygodne, nie mniej jednak bez większego problemu to zrobisz. Z przodu natomiast jeżeli chcesz to zrobić to musisz zdjąć atrape która jest na dwóch zatrzaskach które musisz wkładając śrubokręt pomiędzy lakier zderzaka a atrapę odpiąć. Po prostu włóż śrubokręt i jedź na dole od jednej do drugiej i napotkasz na jeden i to samo od góry i tam masz drugi zatrzask. Potem masz dwie śróbki na torxa, tylko uważaj żebyś nie odkręcił tej od regulacji światła, ona jest na mniejszy kluczyk i odkręcisz całego halogena, odepniesz wtyczkę i wymieniasz śmiało. Powodzenia!
*Power* Toledo II 1,9 TDI 110 KM AHF
Awatar użytkownika
SZUBAR
Forumowicz

Post autor: SZUBAR »

Kolego nie wymieniaj od przodu bo sobie je rozregulujesz, wystarczy nieco podnieść autko z przodu i od spodu sobie wymienić zajmie ci to 30sekund a od przodu dłużej. Wymieniałem u siebie tydzień temu, polecam żarówki 100WAT NARWA na allegro dużo lepiej świecą.
Jak sobie podniesiesz autko z jednej strony i się położysz z przodu z tyłu halogena znajdziesz zakrętkę czarną, przekręcisz lekko w lewo i będziesz mógł ją zdjąć, zobaczysz żarówkę z kablem, kabel odpinasz od żarówki i wyciągasz żarówkę. W minute wymienisz 2 żarówki a jak zaczniesz odkręcać z przodu to cie zejdzie, jeszcze będziesz musiał ustawiać.
SZUBAR
Awatar użytkownika
kornat
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI AHF

Post autor: kornat »

SZUBAR, a czy nie przeszkadza w dieslach ta osłona silnika :?:
Awatar użytkownika
SZUBAR
Forumowicz

Post autor: SZUBAR »

Osłona zasłania silnik od spodu a ty potrzebujesz dojść do halogenów przy zderzaku, są one niczym nieosłonięte.
SZUBAR
Awatar użytkownika
Roxon40
Moderator
Auto: Renault
Model: Laguna III 2.0 140KM PB

Post autor: Roxon40 »

Szubar powiedz mi jak można rozregulować halogeny skoro wykręca i wkręca się je w te samo miejsce (moje pytanie dlatego bo nie znam się jeszcze na Toledo a wymieniałem żarówki odkręcając je z przodu), co do podnośnika to owszem dobry pomysł ale na ten od strony kierowcy. Na ten od strony pasażera nie ma dostępu bo tam jest bodajże Cooler (w TDI ASV) i od tyłu nie ma dojścia.

Więc kolego Luksz Jurek zdejmujesz czarne osłony halogenów, bierzesz Torx i odkręcasz halogeny i wymieniasz żarówki.
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
:diabelek: EcuProject :diabelek:
:one: Jest 140 KM i 195 Nm Pb :582:
ODPOWIEDZ