Petlik pisze:No wiec wymiane audio trzeba zaczac od wymiany radia, chyba ze autora satysfakcjonuje druciarstwo.
co to jest "druciarstwo" ? wytłumacz proszę
aura nie ma wyjścia na wzmacniacz tak jak mają nowe radia, ale można takie wyjście wyprowadzić kupując i podpinając odpowiednią kostkę
RB Auto - warsztat samochodowy
Olsztyn, Kołobrzeska 50 www.rbauto.eu
Zapraszamy
Druciarstwem w tym przypadku nazywam fakt, ze zeby podlaczyc wzmacniacz trzebaby bylo podlaczyc go pod ktorys kanal. Wtedy glosniki nalezaloby wypiac i podlaczyc pod wzmacniacz, zeby graly tak samo.
Ahh ok. Jesli istnieje mozliwosc podpiecia tej kostki to w porzadku. Teraz kwestia tego czy sub aktywny/pasywny.
IMO lepiej kupowac oddzielnie skrzynke i oddzielnie wzmacniacz. Przede wszystkim z tego wzgledu, ze skrzynki aktywne posiadaja w duzej wiekszosci podrzedne glosniki nadajace sie do stukania pod swiatlami, natomiast w przypadku skrzynek pasywnych masz duzo wiekszy wybor i jest sporo skrzynek godnych polecenia. Do tego dokladasz wzmacniacz wg uznania: mono, 2ch, 4ch i mozesz podlaczyc do niego rowniez glosniki, ktore masz pod radiem. Jesli chodzi o prowadzenie kabli, to w obu przypadkach jest tyle samo roboty, no moze poza tym, ze ciagniesz 1 kabelek wiecej (od wzmacniacza do skrzynki), bo w aktywnej sa juz polaczone. Tak czy inaczej musisz podpiac zasilanie od aku i sygnal od radia, wiec i tak musisz ciagnac przewody przez auto.
hmm.. nie chce robić szału w wiosce to ma grac dla mnie a nie ludziom na przejsciu czy chodniku. Aktywna skrzynia jest wygodniejsza, bynajmniej tak mi sie wydaje..
Z tego co wiem niektore Tolki mialy w wyposażeniu zapalniczke w bagazniku.. wiec pewnie gdzies jest jakas wiązka puszczona do bagaznika.. Pytanie czy wystarczy aby zasilic taka skrzynie.. chodzi mi o przekrój kabla itp
Kable do wzmaka i do skrzyni są dosyć grube, więc taki kabelek do zapalniczki na pewno będzie za cienki, ale można go puścić obok przecież.
JA widziałem jak kolega montował skrzynię w Renault Megane i tam bez problemu mógł kabel pod schowkiem przeciągnąć do komory silnika.
Może ktoś kto ma wzmaka i skrzynkę w Toledo 1M mógłby napisać jak i którędy najlepiej te kable poprzeciągać ?
Znaczy do bagażnika to pewnie progami, ale interesuje mnie bardziej jak się przebić z komory silnika do kabiny, którym przelotem i w którym dokładnie to miejscu wychodzi.