[ALL] Skrzynia biegów

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
c
carol
Forumowicz

[ALL] Skrzynia biegów

Post autor: carol »

nom z żadnego biegu nie ruszę ;/
półoś może raczej nie;/ ten dziwny dźwięk który trudno opisać przy gazowaniu
ale z kolei to stukanie.. esh kurna kompletnie nie wiem jak podejść do tego problemu od czego zacząć, bo auto akurat teraz jak nigdy potrzebne
Awatar użytkownika
Tomas
Forumowicz

[ALL] Skrzynia biegów

Post autor: Tomas »

No u nas był już taki przypadek, że kolega usłyszał tylko trzask i potem biegi normalnie wrzucał, ale z żadnego nie dało się ruszyć. Wszyscy stawiali , że skrzynia się posypała, a okazało się, że półoś mu strzeliła. Może warto najpierw sprawdzić półosie i przeguby bo mniej z tym roboty niż wyciąganie skrzyni.
Jeżeli jednak Ci się skrzynia posypała, to moim zdaniem nie opłaca się jej remontować (niesamowite koszta jeszcze w zależności co się sypnęło). Dlatego warto już się rozglądać za jakąś używanką w porządnym stanie. Na leonie kiedyś czytałem, że chłopaki miewają problemy ze skrzyniami w tych modelach 1.6SR, więc może będzie podobnie
Jak mawiają daltoniści "Życie jest jak tęcza - raz czarne, raz białe" ;)
c
carol
Forumowicz

[ALL] Skrzynia biegów

a jak to zdiagnozować czy skrzynia czy półoś ?
z holować do znajomego mechaniora i on powinien coś poradzić? czy laweta i gdzieś do ASO
Awatar użytkownika
tony
Zasłużony

[ALL] Skrzynia biegów

Post autor: tony »

w zależności od posiadanych funduszy (IMO zaufany mechanik lepszy niż ASO) :)
Pozdrawiam użytkowników Seata Toledo. Dziękuję wam za dobroć i za modlitwy. Z serca wam błogosławię.
Serdetschnje posdrawjam Toledziakuf
Tony
Awatar użytkownika
Tomas
Forumowicz

[ALL] Skrzynia biegów

do ASO nie jedź. Mi ASO Olsztyn wadliwą zwrotnicę przy kole zdiagnozowali jako "skrzynia biegów do remontu" :lol:
Dopiero znajomy mechanik znalazł co faktycznie padło, a ASO chciało mnie skroić na 2000zł za remont skrzyni ;) heh
c
carol
Forumowicz

[ALL] Skrzynia biegów

o 15 ma wpaść ów mechanik, kazał mi przez tel. wrzucić na 1 i popchnąć auto, i fakt auto zachowuje sie jakby bylo na luzie, stwierdził że biegi nie wchodzą czyli nic o czym wy byście nie pisali, no i mowi żeby sie nie stresować bo to moze być raczej półoska

[ Dodano: 2009-07-28, 16:48 ]
i po wizycie mechaniorów. Tomas miałeś rację
diagnoza? wyrwana na hama półośka ;/ przeguby nie wytrzymały czy coś;/
w kazdym razie powiedzieli mi ze przegub zew. prawy który pare mies temu wymieniałem był nabijany na hama i szlifowany bo coś tam koleszce nie pasowało, pff.. fahura
w każdym razie uspokoili mnie że to nie skrzynia biegów
D
DENEBO
Forumowicz
Kontakt:

[ALL] Skrzynia biegów

Post autor: DENEBO »

A nie mówiłem Carol :) mówiłem Ci kiedyś o tym że te skrzynie mają feler/wadę fabryczną skrzynia DUU - posypała się na pewno... Jak sam symbol mówi DU-PA

Zostawiłem Ci wiadomość na GG. W razie "W" pisz...

Pozdro
Awatar użytkownika
Tomas
Forumowicz

[ALL] Skrzynia biegów

carol pisze:diagnoza? wyrwana na hama półośka ;/

No to w tym przypadku stała Ci się najtańsza rzecz jaka się mogła stać. Używana kompletna półoś z przegubami kosztuje 200-300zł i dla mechanika wymiana to godzinka roboty i 50-100zł robocizny. Tak więc nie tak strasznie

Jak coś, to tu masz coś na alledrogo http://www.allegro.pl/item694940725_aud ... polos.html
Awatar użytkownika
Maly23
Forumowicz
Kontakt:

[ALL] Skrzynia biegów

Post autor: Maly23 »

bardzo możliwe że półośka...miałem tak samo śruby puściły i na każdym biegu przy dodawaniu gazu nie jechał tylko było słychać tarcie ,potencjalnie sam bedziesz w stanie to sprawdzić
P
Power
Forumowicz

Stuki w skrzyni

Post autor: Power »

Mam Toledo II 1,9 Tdi 2001 AHF, na liczniku 182 tysiące i zaczęło mi z pierwszymimrozami coś stukać w skrzyni, no tak po kilku tygodniach obserwacji i analiz wywnioskowałem, bo byłem już nawet na diagnostyce i koleś mi powiedział że to będzie ze skrzyni.
A problem objawia się tak: przy ruszaniu i włączaniu kolejnych biegów to jest taki pojedyncze stuknięcie tylko, ale gdy sypię sobie na 5 biegu i puszczę pedał gazu a spad z górki jest niewielki to mi to zaczyna rytmicznie(cyklicznie) bić tak jak obroty koła i dzieje się tak tylko wtedy gdy silnik ani nie ciągnie(bo z góry jedzie), ani nie hamuje bo zjazd jest mało stromy, bo gdy jest stromo i silnik hamuje biegiem to jest cisza, podobnie jest gdytrzymam nogę na gazie ale silnik jedzie ze stałą prędkością i taksobie dryfuje, więc wtedy stukanie się pojawia, i ostatni przypadek kiedy wyłączę na luz na jakimś wyższym biegu (4,5) to mi to zaczyna walić jak opętane, że sam jak jade to muzykę na 30 daję żeby się nie wkurzać że się to rypie. Byćmoże to nie skrzynia ale narazie nie wskazuje na nic innego. Ktoś miał coś podobnego? :-/
*Power* Toledo II 1,9 TDI 110 KM AHF
ODPOWIEDZ