[1M] Kontrolka otwarcia bagażnika

Wszystko o elektryce w aucie
Awatar użytkownika
golotheone
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: golotheone »

Mikro styk trzaśnięty,znajomy z golfa 4 miał zapasowy mikro styk do siebie tyle że na 3 piny i kabelkami połączyliśmy i działa,potem moje do kabelków i jego styku,też działa,potem samymi kablami w klapie zwarcie zrobiliśmy i też światło i kontrolka zadziałała więc coś z moim jest nie tak.
To można zregenerować lub coś z tym zrobić czy nowy mikro styk kupić?
" Na nic koni kupa,
gdy kierowca dupa "

http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=6588
Awatar użytkownika
kuzio
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ALH+

Post autor: kuzio »

Sytuacja podobna do tych opisanych wcześniej i do tej w tym wątku:
viewtopic.php?f=14&t=10625

Może ktoś napisze jak sobie z tym poradził i co to ostatecznie było?

Awaria nastąpiła z dnia na dzień, wcześniej nie było żadnych problemów. Po otwarciu drzwi było cykanie z modułu komfortu, lampka w drzwiach migała w rytm cykania modułu. W czasie jazdy lekko żarzy się kontrolka otwartego bagażnika (jak na zdjęciu):
Obrazek

I działo się tak, aż do przepalenia bezpiecznika nr14. Aktualnie mam wyciągnięty ten bezpiecznik (nie działają szyby, centralny,oświetlenie wnętrza itd) ale jak wkładam bezpiecznik to dalej "cyka" moduł. Jak się odłączy środkową wtyczkę (niebieską) z modułu to wtedy przestaje cykać.

Z rzeczy które już sprawdziłem to:
- moduł komfortu, wsadziłem z białego i bez zmian dalej to samo.
- rozebrałem całe drzwi od kierowcy (rok temu wymieniany zamek na zamiennik) myślałem, że to on robi zwarcie ale wszystkie możliwe wtyczki z drzwi porozpinane i dalej bez zmian
- kable w przelotce, sprawdziłem przy wejściu do klapy i wejściu do auta po ściągnięciu bandażu (tej gumy narazie nie rozcinałem) wydaje mi się, że kable nie przerwały by się tak nagle w czasie jak auto całą noc stało a rano już była awaria, pewnie wcześniej by już coś nie łączyło i były by jakieś pierwsze oznaki. Poza tym lampy wszystkie w klapie świecą tak jak zwykle, bez problemu.
- zamek w klapie, rozpiąłem wszystkie 3 wtyczki w kapie 1 na trzy piny (br, br-nieb, br-ziel) i 2 wtyczki 2 pinowe (ziel,nieb) i (2 brązowe) i dalej to samo......

Czy idzie gdzieś w którymś miejscu rozłączyć wiązkę bagażnika od reszty tak żeby sprawdzić wtedy jak będzie? Macie jeszcze jakieś pomysły albo propozycje?

Narazie mam rozebrane pół bagażnika, całe drzwi kierowcy i deskę pod kierownicą. Auto wygląda jak po wojnie, a pomysły się skończyły. Vag pokaże dokładnie w czym tkwi problem?
Nie wkładam pieniędzy w starego złoma, wkładam serce w pasję

MOJE TOLEDO: http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=622 ... sc&start=0
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

kuzio, możesz podłączyć pod kompa i sprawdzić czy jakieś błędy wypluje. Wypinałeś wtyczkę od mikrostyku odpowiedzialnego za wskazanie czy bagażnik jest otwarty, żeby zobaczyć czy się sytuacja poprawi ?
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Na moje oko to wiązka klapy. Te kable się łamią w połowie, nie na końcach. W bagażniku pod lewą tapicerką nie ma przypadkiem wtyczki żeby je odpiąć?
Awatar użytkownika
kuzio
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ALH+

Post autor: kuzio »

Co do wtyczek to odpinałem wszystkie 3 wtyczki i raczej nie wygladały na jakieś zaśniedziałe czy coś. Czyli wszystkie poza tymi które idą do żarówek. I w dalszym ciągu było to samo. Tzn jak dobrze pamiętam to wtedy po otwarciu bagażnika nie zapalała się kontrolka, że jest otwarty ale po odpalenie na zamkniętym i tak się żarzyła. Wiec może jednak te kable? Dzięki za podpowiedź jutro rozbiorę lewy bok bogażnika i spróbuje tam rozłączyć zobaczymy co bd.

EDIT:
Awaria opanowana, rozpiąłem wszystkie 3 wtyczki które idą do klapy nad lewym nadkolem i dalej było to samo, okazało się że zwarcie się robiło w lampce środkowej w podsufitce, ale dzięki za podpowiedzi ;-)
Nie wkładam pieniędzy w starego złoma, wkładam serce w pasję

MOJE TOLEDO: http://toledoclubpolska.pl/viewtopic.php?t=622 ... sc&start=0
ODPOWIEDZ