Rozrząd - wymiana, części

Tematy ogólno-techniczne
h
hCYk
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.6 16V

Post autor: hCYk »

Tez mi się wydaje ze to troche dużo jak na ten silnik. Zapytam pod linkiem który mi podałeś, poszperam jeszcze po necie i przedzwonię do kilku sklepów z częściami w okolicy zeby zorientować się w cenach. Wezmę tez pod uwagę od jakich producentów sa poszczególne części.

EDIT:
Rozmawiałem z konsultantem z pro-choice czyli z tego linku co mi podałeś i kompletny rozrząd INA 2x pasek, 2x rolka i 2x napinacz 345 zł + pompa wody HEPU 145 zł. Jak wgl sprawują się części INA? Czytałem trochę na forum i niby ludzie sobie chwalą. Czy może lepiej byłoby wziąć paski Contitech, rolki i napinacze INA no i pompa wody HEPU? Musze pogadać z mechanikiem czy wgl zgodzi się na coś takiego.
Obrazek
Awatar użytkownika
klynna
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV

Re: Rozrząd - wymiana, części

Post autor: klynna »

hCYk pisze:Witam. Chłopaki mam do was pytaniem. Bylem ostatnio u mechanika i pytałem go o kompletny rozrząd wraz z pompa wody do mojego seata. 1.6 16v 2003r. Po podliczeniu wyszlo mu ze za części będę musial zapłacić jakies 620 zl + robocizna 200. i.

ja za czesci zaplacilem 650zł, ze zniżką na części + znajomy dał mi częśći polecanych producentów. Myślę, że mechanik zaproponował ci uczciwą ceną. Robota 200zł to też standart
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

Post autor: Sony »

hCYk pisze:Jak wgl sprawują się części INA? Czytałem trochę na forum i niby ludzie sobie chwalą. Czy może lepiej byłoby wziąć paski Contitech, rolki i napinacze INA no i pompa wody HEPU?
INA w moim mniemaniu robi dobre jakościowo rzeczy, więc nie zastanawiałbym się na Twoim miejscu. Sam zaopatruję się właśnie w tym sklepie, do którego Ci link podałem i chłopaki by Ci byle czego nie wcisnęli... Jak bardzo chcesz pasek Conti to możesz sobie wziąć i Conti - dla mnie jeden pies. Widzisz w każdym bądź razie, że ceny możesz mieć dużo lepsze, a mechanik Ci kit wciska.

hCYk pisze:Musze pogadać z mechanikiem czy wgl zgodzi się na coś takiego.
Nie wiedziałem, że autem mechanika się wozisz skoro musisz go zapytać o pozwolenie na zakup części. Rozwaliłeś mnie tym tekstem. Mechanik wg mnie ma tu wielkie g... do gadania. Ja bym zmienił mechanika :one:

klynna pisze:ja za czesci zaplacilem 650zł, ze zniżką na części + znajomy dał mi częśći polecanych producentów. Myślę, że mechanik zaproponował ci uczciwą ceną. Robota 200zł to też standart
Oczywiście przepłaciłeś, a mechanik nie dał uczciwej propozycji. Poza tym Ty masz chłopie diesla, a kolega benzynę, więc trafne porównanie nie ma co :570:
h
hCYk
Forumowicz
Model: 1.6 16V

Post autor: hCYk »

Nie wiedziałem, że autem mechanika się wozisz skoro musisz go zapytać o pozwolenie na zakup części. Rozwaliłeś mnie tym tekstem. Mechanik wg mnie ma tu wielkie g... do gadania. Ja bym zmienił mechanika :one:

Wiesz o co mi chodzi. Każdy mechanik chce żeby sam kupił części i je zamontował bo wtedy najlepiej na tym wychodzi. Mówisz zebym zmienił mechanika ale jest to jeden z lepszych warsztatów w okolicy gdzie nie zdzierają z człowieka skory i nie wciskają tez byle czego. Musze się dokladnie dowiedziec części jakiego producenta chcial mi założyć bo nawet na necie kompletny rozrząd przykładowo "GATES" kosztuje 600 zl z groszami.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

hCYk, rób jak uważasz - ja Ci doradziłem, a co zrobisz to już nie moja sprawa ;)
Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz
Model: 1.8 20V

Post autor: Radziu »

Panowie, czy ten zestaw jest w miarę?
http://allegro.pl/rozrzad-kpl-seat-tole ... 61570.html

ROZRZĄD W SKŁAD WCHODZI
- PASEK ROZRZĄDU WZMOCNIONY CONTINENTAL CT909
- ROLKA NAPINAJĄCA RENOMOWANEJ NIEMIECKIEJ FIRMY RUVILLE INA 55765 LUB 55442
- ROLKA ZWROTNA RENOMOWANEJ NIEMIECKIEJ FIRMY RUVILLE INA 55730
- TŁUMIK DRGAŃ RENOMOWANEJ NIEMIECKIEJ FIRMY RUVILLE INA 55493
- POMPA WODY RENOMOWANEJ FIRMY FIRMY RUVILLA INA 65412

cena 479,06 zł

czy pompę wymienia się za każdym razem wraz z rozrządem? spotkałem się z opinią, że co drugą wymianę rozrządu, a wymieniałem 48 tys. km temu całość.
Awatar użytkownika
Roxon40
Moderator
Auto: Renault
Model: Laguna III 2.0 140KM PB

Post autor: Roxon40 »

Bezpieczniej i pewniej wymienić ją razem z rozrządem za każdym razem.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
....... Było 121,8 KM i 253,1 Nm .......
....... Było 137,1 KM i 303,2 Nm .......
....... Było 154,5 KM i 339,7 Nm .......
:diabelek: EcuProject :diabelek:
:one: Jest 140 KM i 195 Nm Pb :582:
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

Radziu, pytanie czy ta pompa wody ma metalowe łopatki. Jak nie to szukałbym z metalowymi, np. z firmy HEPU.
Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz
Model: 1.8 20V

Post autor: Radziu »

a pozostałe części podane przeze mnie w linku mogą być? czy polecacie coś innego?
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2016, 10:32 przez Radziu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Pompa z metalowymi łopatkami to jeden z najgorszych pomysłów jaki można mieć. Oryginalna pompa nie bez powodu ma plastikowe łopatki. Od samego mielenia wody takie plastikowe łopatki się nie uszkodzą. Natomiast gdy coś dostanie się do układu chłodzenia i zablokuje wirnik pompy (chociażby kawałek kamienia oderwanego gdzieś z układu chłodzenia) to naprawdę lepiej żeby urwało plastikowy wirnik niż żeby metalowy wirnik wytrzymał i urwał się pasek rozrządu.
ODPOWIEDZ