[ALL] Oleje i filtry

Tematy ogólno-techniczne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.8 20V

[ALL] Oleje i filtry

Post autor: Radziu »

Panowie, mam nie lada problem. Właśnie czeka mnie wymiana oleju, ale... gdzies wyfrunęła karteczka z oznaczeniem oleju, która była pod maską. Mam kilka aut i nie pamiętam dokładnie który jaki ma olej. Wiem tylko, że od początku jest lany ten sam na 100% Shell Helix... jakiś. Czy w ASO mają w bazie jaki był zalewany olej przy wymianach? Auto było cały czas serwisowane w ASO zarówno przeze mnie jaki przez poprzedniego pierwszego właściciela, tyle, że ostatnie kilka lat sam kupowałem olej, bo SEAT nie ma już olejów Shella.

Zakładam, że olej to był Shell Helix 5W30 lub 5W40. Kojarzy także i się, że był w niebieskiej bańce, ale z kolorami to chyba różnie bywa, bo widze, że są i w czerwonych i grafitowych i zółtych i niebieskich, ultra, hx7, hx8...
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Model: 1.9 TDI ASV++
Kontakt:

[ALL] Oleje i filtry

Post autor: Sony »

Zalej pełen syntetyk Motula i po problemie ;-)
Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz

[ALL] Oleje i filtry

nie pytalem o to, jakiej firmy olejem mam zastapic shella ;)
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

[ALL] Oleje i filtry

Radziu, no krótka piłka, jeśli zapisywali historię Twojego auta w ASO to może i będzie tam jaki olej czy coś, ale szczerze w to wątpię, że zapisywali.
Wiem, że nie pytałeś o to czym zastąpić, ale wg mnie masz dwa wyjścia: udać się do ASO i podpytać, a jak nic się nie dowiesz to zmiana oleju.
Prawda, że proste :P ?
Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz

Re: [ALL] Oleje i filtry

nie do konca sie zgodze :) jesli zmienie na inny, to tez musze zadecydowac z kosmosu jaki wlac 5W30, czy 5W40.

dzwonilem do ASO i pomimo, ze kazda wymiana oleju byla w ASO, nie ma zanotowane jaki to byl olej
Awatar użytkownika
DzieX
Administrator
Auto: Seat
Model: Toledo 1M
Kontakt:

[ALL] Oleje i filtry

Post autor: DzieX »

Zrób płukankę i wlej co chcesz. Nie ma co przesadzać.
SEAT Toledo .:R32 4x4: forum facebook blog | VW Polo | RENAULT Laguna | SEAT Leon
Awatar użytkownika
Sony
Administrator
Kontakt:

[ALL] Oleje i filtry

Ja bym zalał Motula X-Cess 5W40 na miejscu kolegi i to nawet bez płukanki skoro ta sama klasa oleju (syntetyk). No, ale nie moje auto ;)
Awatar użytkownika
piotrek148
Forumowicz
Model: 1.9 tdi AHF

Post autor: piotrek148 »

Jutro jadę zamówić olej. Dotąd lałem Valvoline durablend 5w40. Zastanawiam się nad Maxlife 5w40. Nie wiem co wybrac.... Maxlife jest ciut drozszy
Awatar użytkownika
klynna
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: klynna »

piotrek148 pisze:Jutro jadę zamówić olej. Dotąd lałem Valvoline durablend 5w40. Zastanawiam się nad Maxlife 5w40. Nie wiem co wybrac.... Maxlife jest ciut drozszy

piotrek148, rzeczywiście potężna burza mózgu, urwanie głowy, nie oczywisty dylemat, straszne. Oby zły wybór nie przerodził się w wielką katastrofę dla twojego silnika :)
Awatar użytkownika
piotrek148
Forumowicz
Model: 1.9 tdi AHF

Post autor: piotrek148 »

klynna pisze:
piotrek148 pisze:Jutro jadę zamówić olej. Dotąd lałem Valvoline durablend 5w40. Zastanawiam się nad Maxlife 5w40. Nie wiem co wybrac.... Maxlife jest ciut drozszy

piotrek148, rzeczywiście potężna burza mózgu, urwanie głowy, nie oczywisty dylemat, straszne. Oby zły wybór nie przerodził się w wielką katastrofę dla twojego silnika :)

Przeczytaj mój post jeszcze raz ale tym razem ze zrozumieniem i wtedy odpisz. A jak nie jesteś w stanie to nie rob śmietnika w temacie .
ODPOWIEDZ