Panowie, mam nie lada problem. Właśnie czeka mnie wymiana oleju, ale... gdzies wyfrunęła karteczka z oznaczeniem oleju, która była pod maską. Mam kilka aut i nie pamiętam dokładnie który jaki ma olej. Wiem tylko, że od początku jest lany ten sam na 100% Shell Helix... jakiś. Czy w ASO mają w bazie jaki był zalewany olej przy wymianach? Auto było cały czas serwisowane w ASO zarówno przeze mnie jaki przez poprzedniego pierwszego właściciela, tyle, że ostatnie kilka lat sam kupowałem olej, bo SEAT nie ma już olejów Shella.
Zakładam, że olej to był Shell Helix 5W30 lub 5W40. Kojarzy także i się, że był w niebieskiej bańce, ale z kolorami to chyba różnie bywa, bo widze, że są i w czerwonych i grafitowych i zółtych i niebieskich, ultra, hx7, hx8...
Radziu, no krótka piłka, jeśli zapisywali historię Twojego auta w ASO to może i będzie tam jaki olej czy coś, ale szczerze w to wątpię, że zapisywali. Wiem, że nie pytałeś o to czym zastąpić, ale wg mnie masz dwa wyjścia: udać się do ASO i podpytać, a jak nic się nie dowiesz to zmiana oleju. Prawda, że proste ?
piotrek148 pisze:Jutro jadę zamówić olej. Dotąd lałem Valvoline durablend 5w40. Zastanawiam się nad Maxlife 5w40. Nie wiem co wybrac.... Maxlife jest ciut drozszy
piotrek148, rzeczywiście potężna burza mózgu, urwanie głowy, nie oczywisty dylemat, straszne. Oby zły wybór nie przerodził się w wielką katastrofę dla twojego silnika
piotrek148 pisze:Jutro jadę zamówić olej. Dotąd lałem Valvoline durablend 5w40. Zastanawiam się nad Maxlife 5w40. Nie wiem co wybrac.... Maxlife jest ciut drozszy
piotrek148, rzeczywiście potężna burza mózgu, urwanie głowy, nie oczywisty dylemat, straszne. Oby zły wybór nie przerodził się w wielką katastrofę dla twojego silnika
Przeczytaj mój post jeszcze raz ale tym razem ze zrozumieniem i wtedy odpisz. A jak nie jesteś w stanie to nie rob śmietnika w temacie .