[1M] Autoalarm - problemy/pytania

Wszystko o elektryce w aucie
ODPOWIEDZ
O
Omen
Forumowicz

Post autor: Omen »

Tak też myślałem sobie teraz w robocie. Może nie sama lampka a wlącznik tej lampki musi mieć stały plus.
Jutro testy będą a skoro będę już na tyle to przy okazji sobie śruby rzymskie w klapie podciągne bo już cięzej zatrzask chodzi :-)
Jak będzie cieplej to sobie zmienie tą centralkę na obsługującą komforta i antywłama dorzucę ;-)

Jak ktoś w temacie to może podrzucić jakiś dobry sprawdzony model pod 1L
Awatar użytkownika
irocket
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1L
Model: 1.9TDi 1Z

Post autor: irocket »

Omen, lampka, lampka. Wiem bo przy tym grzebałem. Stały + czerwonym przewodem. Włącznik w bagażniku od lampki wygląda mniej więcej tak:
Obrazek
i np w kablu 1 masz cały czas masę. Po otwarciu klapy, trzpień wyłącznika 4 podnosi się doprowadzając do styku przewodów 1 i 2 z blaszką 3, w skutek czego następuje "przewodzenie" i w przewodzie 2, który idzie do lampki pojawia się masa i ona świeci. Również na masie oparte są wyłączniki w drzwiach.
Obrazek
O
Omen
Forumowicz

Post autor: Omen »

Spoko dzieki bede sprawdzał jak mi sie kanał zwolni bo zimno
Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz
Auto: Seat Toledo 1M
Model: 1.8 20V

Post autor: Radziu »

panowie, mega pilna sprawa. padł aku, odpaliłem od kabli i włączył się alarm. i nie chce się wyłączyć. nawet przejechałem się po podwórku i auto normalnie jedzie, ale alarm wyje. co jakiś czas na 10-20 sekund przestaje i potem znowu. jedynie przestaje wyć, gdy zgasze auto i zamkne centralny to wyje wyje i przestaje. Gdy tylko otworze zamek czy to kluczykiem czy pilotem odrazu zaczyna wyć. co z tym zrobić? jutro musze mieć auto na chodzie
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony
Auto: DS5, Leaf
Model: 2.0HDI, EE

Post autor: vwir »

Spróbuj na chwilę odłączyć akumulator.
Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz

vwir, to właśnie z powodu braku zasilania (rozładowanego aku) coś się stało z alarmem, więc to zapewne nic nie da. Czy alarmu nie trzeba w jakiś sposób kalibrować po rozłączeniu akumulatora, stąd jego wycie cały czas?
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony

Mogło się stać nie z powodu braku zasilania, tylko zbyt niskiego napięcia. Gdy je odłączysz zupełnie to powinien się 'zresetować'. No chyba, że masz alarm z własnym zasilaniem.
Awatar użytkownika
Radziu
Forumowicz

vwir, nie ma wlasnego zasilania, bo gdy zaczal wyc i chcialem odpalic auto na rozladowanym aku, to sie wylaczal i jednoczesnie na radiu wyskoczylo SAFE, wiec zasilanie padlo calkiem wtedy. po pracy sprobuje - kazdy pomysl wart wyprobowania.

[ Dodano: 2015-02-13, 08:23 ]
wystarczylo wymienic baterie w pilocie. dziwna sprawa, bo pilot zamykal i otwieral centralny zamek, ale nir rozbrajal alarmu. po wymianie baterii alarm normalnie sie wylaczal po otwarciu auta z pilota
j
janek111
Forumowicz
Model: 1.9 TDI ASV

Post autor: janek111 »

Witam , miałem zmieniony moduł komfortu z auta który posiadał alarm (mój nie posiada) i podczas odpalania zapasowym kluczykiem zapalają mi się kierunkowskazy wszystkie tak jakby się alarm uruchomił tylko bez dźwięku i tak przy każdym odpaleniu zapasowym kluczykiem , da się ten alarm wyłączyć z tego modułu czy jakikolwiek inny sposób by takie coś nie miało miejsca ?
Awatar użytkownika
vwir
Zasłużony

Gdy VAGiem wejdziesz w kanał 46 i potem w funkcję 10 to nie ma włączenia/wyłączenia alarmu? Pamiętam, że tam były jakieś funkcje w stylu wyłączanie potwierdzenia kierunkowskazami zamknięcia/otawrcia auta. Nie pamiętam, czy była tam funkcja zupełnej dezaktywacji alarmu.
ODPOWIEDZ